Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog acht mensen vast na 'grof geweld' rond protest in Den Haag

Nog acht mensen vast na 'grof geweld' rond protest in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Na de rellen in Den Haag van zondag rond een (verboden) demonstratie tegen de coronamaatregelen zitten nog acht mensen vast, meldt de politie dinsdagmiddag.

Volgens burgemeester Johan Remkes is in het gebied rond station Den Haag CS en het Malieveld "grof geweld" tegen de politie gebruikt. Er waren rond de 425 aanhoudingen. In 400 gevallen ging het om mensen die ondanks diverse vorderingen niet weg wilden gaan; 25 aanhoudingen waren wegens openlijke geweldpleging. Namens het college van B en W spreekt Remkes in een brief aan de gemeenteraad waardering uit voor "het professionele optreden" van de politie.

Volgens de waarnemend burgemeester werden een oproep tot beëindiging van de demonstratie én de afstandsregels meermaals genegeerd. Ook werden herhaalde bevelen van de politie om te vertrekken of zich in een bepaalde richting te begeven genegeerd. "Dit was onverantwoord gedrag van mensen die zeggen te demonstreren voor behoud van (grond)rechten en persoonlijke vrijheid, terwijl zij tegelijkertijd de basisafspraken binnen onze rechtsstaat niet respecteren en daarmee anderen in gevaar hebben gebracht."

'Een bijzonder zorgelijke ontwikkeling'

"Dit klemt te meer", vervolgt Remkes, "omdat er aanwijzingen waren dat onruststokers de openbare orde en veiligheid in gevaar wilden brengen. Helaas is dit laatste ook aan de orde geweest. Dit is een bijzonder zorgelijke ontwikkeling die niet kan worden getolereerd."

De burgemeester stelt dat iedereen die aan de demonstratie deelnam daar niet had mogen zijn. "Hun aanwezigheid was rechtstreeks in strijd met een, nota bene door de rechter bekrachtigd, verbod en daarmee strafbaar."

Meer uit Binnenland

Heijnen kijkt toch nog naar mogelijke oplossing voor Eurostar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaat kijken of nog voorkomen kan worden dat de directe treinverbinding tussen Amsterdam en Londen er volgend jaar door werkzaamheden maandenlang uit ligt. Aanleiding is een gesprek met topvrouw Gwendoline Cazenave van spoorbedrijf Eurostar, die daarin aangaf niet overtuigd te zijn van de noodzaak van de tijdelijke sluiting.

2 uur geleden
Slagter (MAX) gaat bij NPO programma voor Van Nieuwkerk aanvragen

HILVERSUM (ANP) - Omroepbaas Jan Slagter gaat "op korte termijn" voorstellen bij de NPO indienen voor programma's waarmee Matthijs van Nieuwkerk kan terugkeren op televisie. Dat laat Slagter dinsdag aan het ANP weten. In eerste instantie zet Slagter in op "een programma waarin Van Nieuwkerk zijn kant van het verhaal kan doen. Maar het lijkt me terecht dat hij daarna weer meer gaat doen op de Nederlandse televisie."

3 uur geleden
Ruim 900 kilo cocaïne onderschept in Zeeland

VLISSINGEN (ANP) - Op twee locaties in Zeeland hebben de opsporingsdiensten dinsdag in totaal 939 kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een waarde van ruim 70 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt de douane.

4 uur geleden
Van der Burg wil binnen maand vier 'overlooplocaties' Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft binnen een maand drie tot vier locaties nodig die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een 'doorstroomlocatie' komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting. In een brief doet Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide types locaties aan te bieden.

6 uur geleden
Vervuilend verkeer in 2025 niet welkom in groot deel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.

6 uur geleden
Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

7 uur geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

7 uur geleden