Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NOC*NSF wil met Sportagenda 2032 naar gezonder land

NOC*NSF wil met Sportagenda 2032 naar gezonder land

ARNHEM (ANP) - Naar alle waarschijnlijkheid stemmen de leden van sportkoepel NOC*NSF maandagavond in met de Sportagenda 2032. Aan het plan, hoe de sport er over tien jaar uit moet zien, werkten vijftig sportbonden mee, zodat het een hamerstuk lijkt. "Met al die bonden is besproken waar we naartoe willen", legt algemeen directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF uit. "Simpel gezegd: we willen dat 80 procent van de Nederlandse bevolking tegen die tijd ten minste drie keer in de week sportief beweegt."

Om dat te bereiken, is een plan opgesteld dat de opvolger is van de Sportagenda 2017+. Het is een ambitieuzere aanpak, legt NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg uit. "In de vijf jaar geleden opgestelde agenda waren er twee doelstellingen verwoord: de ambitie om bij de tien beste sportlanden van de wereld te behoren en 10 procent meer Nederlanders aan het sporten te krijgen. Deze nieuwe agenda is veel specifieker."

Het wordt geen kreet, maar Van den Tweel heeft er wel de ambitie aan vastgeplakt dat Nederland "het sportiefste land ter wereld" moet worden. Onder die ambitie zijn negen doelstellingen geformuleerd. Daaronder, naast de gewenste groei van het aantal Nederlanders dat aan sport doet en de al langer geldende top 10-ambitie, ook de wens dat "100 procent van de sportende jeugd een official, instructeur, trainer of coach heeft die aantoonbaar bekwaam is" en dat iedereen zich welkom voelt in een sociaal veilige en inclusieve sportomgeving. Van den Tweel: "Dat kunnen we niet alleen bereiken via de verenigingsstructuur, maar ook bijvoorbeeld door samenwerking met fitnessclubs, gezondheidsorganisaties of evenementenbureaus."

Druk

Kritiek op de druk die de top 10-ambitie met zich mee lijkt te brengen, wijzen Van den Tweel en Van Zanen af. De directeur benadrukt juist de synergie tussen topsport en breedtesport. Van Zanen stelt nadrukkelijk dat de verbeterpunten qua begeleiding, die algemeen geformuleerd zijn in zogenoemde actielijnen, ook opgaan voor de topsport. "Daar zijn zeker zaken misgegaan, maar we moeten de mobiliteitskracht van topsport niet onderschatten. Topprestaties leiden er ook toe dat meer mensen gaan sporten."

Van den Tweel benadrukt dat de Sportagenda 2032 niet iets is waarvan het succes pas over tien jaar moet blijken. "Het moet zo snel mogelijk van het papier af. Het is een tienjarig proces waar nu al aan wordt gewerkt en dat de komende jaren zichtbaar zal worden."

Meer uit Sport

Verstappen zet vol in op wereldtitel in sprintrace Qatar

DOHA (ANP) - Max Verstappen wil in de komende Grote Prijs van Qatar zijn eerste serieuze kans op zijn derde wereldtitel in de Formule 1 meteen grijpen. "Ik kan het kampioenschap winnen tijdens de sprintrace op zaterdag, dus dat is het hoofddoel. Hopelijk wordt het een weekend om nooit te vergeten", zegt de coureur van Red Bull in een vooruitblik op de zeventiende race van het seizoen.

39 minuten geleden
La Gazzetta: Roglic kiest voor Bora-hansgrohe

MILAAN (ANP) - Wielrenner Primoz Roglic stapt over naar de Duitse ploeg Bora-hansgrohe. Dat meldt de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. De 33-jarige Sloveen heeft eerder zijn vertrek aangekondigd bij de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma, die mogelijk fuseert met de Belgische ploeg Soudal - Quick-Step.

1 uur geleden
Fitte Verhoeven niet onder de indruk van tegenstander Osaro

ARNHEM (ANP) - Kickbokser Rico Verhoeven is klaar voor zijn eerste gevecht in bijna twee jaar. De wereldkampioen neemt het op 4 november tijdens het evenement Collision 6 van Glory in de Gelredome in Arnhem op tegen Tariq Osaro. Verhoeven kijkt ernaar uit weer de ring in te gaan, maar is niet onder de indruk van de grote in Nederland opgegroeide Nigeriaan. "Dit wordt een ander niveau voor hem", zei de 34-jarige Brabander die dit jaar moest revalideren van een knieblessure en operatie.

1 uur geleden
UCI speelt in op fusie wielerploegen Jumbo-Visma en Soudal

AIGLE (ANP) - De internationale wielerunie UCI zal bij een fusie van de ploegen Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step het aantal ploegen met een WorldTour-licentie verminderen van achttien naar zeventien. Dat laat de bond weten in een reactie op het mogelijk samengaan van de Nederlandse en Belgische wielerploeg.

2 uur geleden
Sinner troeft favoriet Alcaraz af in tennistoernooi Beijing

BEIJING (ANP) - De Spaanse favoriet Carlos Alcaraz is afgetroefd door de Italiaan Jannik Sinner in de halve finales van het tennistoernooi in Beijing. De als zesde geplaatste Sinner versloeg de als eerste geplaatste Alcaraz in twee sets: 7-6 (4) 6-1. Sinner treft in de finale van het Chinees Open de Rus Daniil Medvedev, die in de andere halve finale afrekende met de Duitser Alexander Zverev (6-4 6-3).

2 uur geleden
Medvedev ten koste van Zverev naar finale tennistoernooi Beijing

BEIJING (ANP) - De Russische tennisser Daniil Medvedev heeft de finale bereikt van het toernooi van Beijing. De nummer 3 van de wereld was in zijn halve finale in twee sets te sterk voor de Duitser Alexander Zverev: 6-4 6-3.

4 uur geleden
Volleyballers raken na afgang tegen België zicht op Spelen kwijt

XI'AN (ANP) - De Nederlandse volleyballers raken op het olympisch kwalificatietoernooi in het Chinese Xi'An het zicht op deelname aan de Spelen van Parijs kwijt. De ploeg van bondscoach Roberto Piazza verloor kansloos in drie sets van België, een ploeg die elf plaatsen lager staat op de wereldranglijst. De setstanden waren 25-22 25-19 en 25-15. Het was het tweede verlies in drie wedstrijden, terwijl duels met de toplanden Polen en Argentinië nog volgen.

6 uur geleden