Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NOC*NSF presenteert shortlist voor sportverkiezing

NOC*NSF presenteert shortlist voor sportverkiezing

ARNHEM (ANP) - Sportkoepel NOC*NSF heeft zondag de shortlist bekendgemaakt waaruit op 21 december de Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Paralympische Sporter en Coach van het Jaar wordt benoemd. Met de lange lijst met namen gaat eerst een vakjury onder leiding van oud-volleyballer Bas van de Goor aan de slag.

De shortlist voor elke categorie is samengesteld door NOC*NSF, Van de Goor en de NOS. Op 11 december maakt de vakjury de nominaties bekend, waarna sporters en coaches op 19 en 20 december digitaal hun stem mogen uitbrengen. De stemmen van sporters en coaches tellen voor 50 procent mee, die van de vakjury voor de andere 50 procent. Het Sportgala wordt, zo meldt NOC*NSF, dit jaar vervangen door een inhoudelijk programma met een beperkt aantal genodigden.

Bij de mannen zijn de wielrenners in de meerderheid, met onder anderen Harrie Lavreysen, Koen Bouwman en Dylan van Baarle. Ook dammer Roel Boomstra, biljarter Dick Jaspers en de schaatsers Thomas Krol en Kjeld Nuis dingen mee. Dat geldt ook voor Formule 1-rijder Max Verstappen, de winnaar van vorig jaar.

Leerdam en Van Vleuten

Bij de vrouwen zijn wintersporters goed vertegenwoordigd, met onder anderen langebaanschaatssters Jutta Leerdam, Irene Schouten en shorttrackster Suzanne Schulting. Wielrenster Annemiek van Vleuten, atlete Femke Bol en roeister Karolien Florijn staan ook op de shortlist van vijftien sporters. Dat geldt niet voor atlete Sifan Hassan, de winnares van vorig jaar.

Ook voor de verkiezing van Sportploeg, Paralympisch Sporter en Coach van het Jaar is een uitgebreide shortlist samengesteld.

Meer uit Sport

McNulty wint tijdrit in Ronde van Romandië, Ayuso nieuwe leider

ORON (ANP) - De Amerikaanse wielrenner Brandon McNulty heeft de derde etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. De renner van UAE Team Emirates was de snelste in een individuele tijdrit over 15,5 kilometer met start en finish in Oron.

14 minuten geleden
Judoka Van Lieshout pakt zilver in eerste EK-finale

ZAGREB (ANP) - Judoka Joanne van Lieshout heeft genoegen moeten nemen met zilver bij de EK in Zagreb. De 21-jarig judoka verloor in haar eerste EK-finale bij de senioren in de klasse tot 63 kilogram van Renata Zachova uit Tsjechië op ippon.

15 minuten geleden
Titelverdediger Alcaraz naar derde ronde op tennistoernooi Madrid

MADRID (ANP) - Carlos Alcaraz heeft eenvoudig de derde ronde bereikt van het masterstoernooi van Madrid. De als tweede geplaatste Spanjaard won in twee sets van Aleksandr Sjevtsjenko uit Kazachstan: 6-2 6-1.

37 minuten geleden
Judoka De Wit naar halve finale van EK in Zagreb

ZAGREB (ANP) - Judoka Frank de Wit staat in de halve finale van de EK in Zagreb. De beste Nederlander in de klasse tot 81 kilogram was in de kwartfinale ook te sterk voor Maxim Trigub uit Ierland (waza-ari)

3 uur geleden
Renner Zijlaard verlaat Ronde van Romandië met gebroken elleboog

BASEL (ANP/BELGA) - Maikel Zijlaard gaat niet meer van start in de Ronde van Romandië. De 24-jarige Nederlander heeft een breuk in zijn linkerelleboog opgelopen en staat acht weken aan de kant, meldt zijn team Tudor Pro Cycling.

5 uur geleden
Hülkenberg aan einde van jaar weg bij Formule 1-team Haas

BERLIJN (ANP/DPA) - Nico Hülkenberg vertrekt na dit jaar bij het Formule 1-team van Haas. De 36-jarige Duitse coureur maakt de overstap naar Sauber, dat vanaf 2026 wordt overgenomen door Audi.

7 uur geleden
Jokic leidt titelverdediger Nuggets naar zege op Lakers in NBA

LOS ANGELES (ANP) - Nikola Jokic heeft de basketballers van Denver Nuggets dicht bij een plek in de halve finales van de play-offs van de Western Conference NBA gebracht. De Serviër had met 24 punten, 15 rebounds en 9 assists een groot aandeel in een zege op Los Angeles Lakers (105-112).

10 uur geleden