Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NOC*NSF en KNVB: open klimaatfonds voor amateursport

NOC*NSF en KNVB: open klimaatfonds voor amateursport

ZEIST (ANP) - Sportkoepel NOC*NSF en voetbalbond KNVB roepen de politieke partijen in de Tweede Kamer op sportverenigingen toegang te geven tot middelen uit het klimaatfonds. Duizenden verenigingen zijn bezig met verduurzaming om de energierekening beheersbaar te houden. Ze hebben geïnvesteerd in zonnepanelen, led-verlichting en warmtepompen. De financiële regeling hiervoor, de BOSA, stopt echter, ondanks het dringende verzoek deze te verlengen.

NOC*NSF en de KNVB roepen daarom op middelen uit het klimaatfonds in te zetten voor de amateursport. Ze vinden dat verduurzaming van de sport bijdraagt aan de investeringsdoelen van het klimaatfonds en aan de klimaatdoelen van de overheid. Het Nationaal Klimaat Platform constateerde recent dat verduurzaming een goede methode is om de sportinfrastructuur in ons land betaalbaar te houden. De subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) is daarom volgens NOC*NSF en de KNVB cruciaal voor amateursportverenigingen.

Het BOSA-budget is op en nieuwe aanvragen worden niet meer gehonoreerd. De minister heeft besloten het aanvraagportaal vanaf 1 augustus 2024 te sluiten. Ook het potje voor de inzet van energiecoaches, die clubs kunnen adviseren over efficiënte verduurzaming, is leeg. NOC*NSF en de KNVB hopen dat de Tweede Kamer een voorstel van CDA, SP en GroenLinks/PvdA om het klimaatfonds te openen voor de amateursport steunt.

Oranje

"Heel Nederland is nu trots op Oranje. Maar besef dit: zonder de geweldige Nederlandse sportinfrastructuur hadden deze talenten niet kunnen schitteren," laat Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, weten. "Nederland is een klein land, maar een uniek sportland. Het animo bij voetbalverenigingen om te verduurzamen en zo toekomstbestendig te zijn, is enorm. Het is belangrijk om de kracht van het voetbal te benutten en te investeren in al die verenigingen die zoveel Nederlanders gezond maken, verbinden en inspireren."

Guido Davio, directeur breedtesport bij NOC*NSF, benadrukt ook dat het belangrijk is voor sportverenigingen om toegang te krijgen tot middelen uit het klimaatfonds. "We hebben als sport niet alleen een uitdaging op het gebied van verduurzaming van verenigingen, maar daarmee samenhangend ook op het betaalbaar houden van de sport. Zeker als de energierekening dit najaar weer omhoog gaat. Met deskundige hulp zijn haalbare plannen gemaakt. Er is echter nog heel veel werk te doen, dat niet tot stilstand mag komen."

Meer uit Sport

Van Gerwen na stroeve start naar halve finales World Matchplay

BLACKPOOL (ANP) - Darter Michael van Gerwen heeft ten koste van Andrew Gilding de halve finales bereikt van de World Matchplay, een van de grootste PDC-toernooien van het jaar. De Nederlandse nummer 2 van de wereld won zijn kwartfinale (best of 31 legs) met 16-10.

9 uur geleden
Staps nieuwe algemeen directeur van volleybalbond Nevobo

UTRECHT (ANP) - Joëlle Staps is per 1 september de nieuwe algemeen directeur van volleybalbond Nevobo. De 46-jarige Leersumse volgt Michel Everaert op, die verdergaat als directeur evenementen en sportontwikkeling. Samen vormen ze de directie.

10 uur geleden
Pérez na keukengesprek met teambaas Horner weer comfortabel

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Met de vierde tijd in de tweede vrije training voor de Grote Prijs van Hongarije liet de dit jaar veel bekritiseerde Red Bull-coureur Sergio Pérez weer eens een behoorlijke indruk achter. Teambaas Christian Horner gaf na afloop aan dat een keukengesprek met de Mexicaan positief heeft uitgepakt.

11 uur geleden
Titelverdediger Zverev naar laatste vier in Hamburg

HAMBURG (ANP) - Tennisser Alexander Zverev heeft zich met een zege op Zhang Zhizhen geplaatst voor de halve finales van het graveltoernooi in Hamburg. De in de Noord-Duitse stad geboren Zverev won met 6-4 6-3 en maakt daardoor nog altijd kans zijn titel van vorig jaar te prolongeren.

12 uur geleden
Vingegaard erkent dat gevecht om Tourzege voorbij is

ISOLA 2000 (ANP) - Jonas Vingegaard was na de vierde ritzege van Tadej Pogacar in deze Tour de France duidelijk over zijn kansen voor de eindzege. "Het gevecht voor de overwinning is nu klaar, maar het gevecht voor de tweede en derde plaats is nog niet voorbij", zei de Deen, die in het spoor van de als derde gerangschikte Belg Remco Evenepoel over de finish kwam in de negentiende etappe en zijn tweede plek verdedigde.

12 uur geleden
Visma - Lease a Bike berust in tweede plek Vingegaard in de Tour

ISOLA 2000 (ANP) - De ploegleiding van Visma - Lease a Bike berust erin dat Jonas Vingegaard de Tour de France niet voor de derde keer op rij gaat winnen. "Pogacar gaat de Tour winnen, chapeau voor hem, een podiumplek is nu het hoogst haalbare", zei sportief directeur Merijn Zeeman na afloop van de negentiende etappe, die door Tadej Pogacar werd gewonnen.

13 uur geleden
Verstappen rijdt ook tweede tijd in tweede training in Hongarije

BOEDAPEST (ANP) - Max Verstappen heeft bij de tweede vrije training voor de Grote Prijs van Hongarije de tweede tijd gereden. De drievoudig wereldkampioen in de Formule 1 klokte op de Hungaroring in zijn Red Bull 1.18,031. De Britse coureur Lando Norris was met 1.17,788 in de McLaren de snelste.

14 uur geleden