Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NOC*NSF betreurt niet weren Rusland en Belarus van Paralympics

NOC*NSF betreurt niet weren Rusland en Belarus van Paralympics

ARNHEM (ANP) - Sportkoepel NOC*NSF "betreurt in hoge mate" de keuze van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) om sporters uit Rusland en Belarus niet te weren van de Paralympische Spelen, die vrijdag beginnen in Beijing. De sporters uit beide landen mogen van het IPC deelnemen onder neutrale vlag.

"Het IPC gaat met dit besluit voorbij aan het heldere en indringende advies van het Internationale Olympische Comité (IOC) om deze twee landen tot nader order uit te sluiten van deelname aan internationale sportevenementen", luidt een verklaring van de sportkoepel.

Eerder deze week sprak NOC*NSF zijn afschuw uit over de brute inval in Oekraïne door Rusland. "Oekraïne en zijn inwoners verdienen alle steun, ook van de sportwereld", aldus de sportkoepel.

Aangesloten sportorganisaties is gevraagd om bij de internationale federaties aan te dringen op het verplaatsen van nu nog in Rusland of Belarus geplande sportwedstrijden. Ook zouden sporters en sportteams uit Rusland en Belarus moeten worden uitgesloten bij door hen georganiseerde sportevenementen elders.

Krachtige beweging

"NOC*NSF betreurt dat het IPC de kans heeft laten liggen om zich aan te sluiten bij de krachtige beweging in de internationale sport om Rusland en Belarus te weren van internationale sportevenementen vanwege hun zeer gewelddadige militaire ingrijpen in Oekraïne."

Sporters uit Rusland en Belarus mogen onder neutrale vlag meedoen, maar hun medailles worden niet opgenomen in de medailletabel. Het IPC verwees voor de motivering van zijn besluit naar de nieuwe grondwet van de paralympische beweging, die iets meer dan drie maanden geleden is aangenomen. "Bij de beslissing over de te nemen maatregelen heeft het bestuur zich laten leiden door de kernbeginselen van het IPC, waaronder het streven naar politieke neutraliteit en onpartijdigheid, en een onwankelbaar geloof in de kracht van sport om veranderingen teweeg te brengen."

Meer uit Sport

Motorcoureur Van der Mark verlengt bij fabrieksteam BMW

GUISBOROUGH (ANP) - Motorcoureur Michael van der Mark rijdt ook in 2025 voor het fabrieksteam van BMW. Daardoor komt hij opnieuw uit in het World Superbike, met zijn Turkse teamgenoot Toprak Razgatlioglu.

2 uur geleden
Na Sabalenka meldt ook Jabeur zich af voor de Spelen

BERLIJN (ANP) - In navolging van Aryna Sabalenka heeft ook Ons Jabeur laten weten niet deel te nemen aan de Olympische Spelen in Parijs. De Tunesische tennisster zegt op sociale media dat de overgang naar gravel te snel gaat en fysiek te veel van haar vraagt. In het verleden kampte ze met knieproblemen.

2 uur geleden
'Competitieve' Vingegaard maakt kans op deelname aan Tour

MOORDRECHT (ANP) - Het is nog altijd onduidelijk met welke renners de door blessures geplaagde wielerploeg Visma - Lease a Bike op 29 juni aan de start staat van de Tour de France. Titelverdediger Jonas Vingegaard kan volgens sportief directeur Merijn Zeeman deelnemen als hij "competitief" is.

4 uur geleden
Titelverdedigster Ostapenko snel uitgeschakeld in Birmingham

BIRMINGHAM (ANP) - Tennisster Jelena Ostapenko is al in de eerste ronde van het grastoernooi van Birmingham uitgeschakeld. De titelverdedigster uit Letland ging met 6-3 6-3 onderuit tegen de Italiaanse Elisabetta Cocciaretto.

7 uur geleden
EK turnen in 2025 van Tel Aviv naar Leipzig

LAUSANNE (ANP) - De EK turnen in 2025 worden gehouden in Leipzig. Dat meldt de Europese turnbond European Gymnastics. Het evenement zou aanvankelijk in Tel Aviv zijn, maar in maart werd duidelijk dat dit door de "huidige situatie in Israël" niet kon doorgaan. Met de situatie in Israël doelde de bond op de oorlog tussen Israël en Hamas.

9 uur geleden
Sabalenka neemt rust en gaat niet naar Olympische Spelen

BERLIJN (ANP/DPA) - Tennisster Aryna Sabalenka uit Belarus neemt niet deel aan de Olympische Spelen in Parijs. Dat heeft de nummer 3 van de wereld bekendgemaakt bij het WTA-toernooi in Berlijn. De tweevoudig grandslamwinnares zegt dat de huidige speelkalender te veel van haar vraagt en dat ze zich liever voorbereidt op het hardcourtseizoen.

9 uur geleden
Lucky loser Rus ook in tweede grastoernooi meteen uitgeschakeld

BERLIJN (ANP) - Arantxa Rus is ook bij haar tweede toernooi van dit grasseizoen meteen uitgeschakeld. De beste tennisster van Nederland moest in Berlijn met 3-6 6-2 6-1 haar meerdere erkennen in de Turkse Zeynep Sonmez, de nummer 157 van de wereld. De Zuid-Hollandse staat 99 plekken hoger op de mondiale ranglijst.

11 uur geleden