Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NOC*NSF betreurt niet weren Rusland en Belarus van Paralympics

NOC*NSF betreurt niet weren Rusland en Belarus van Paralympics

ARNHEM (ANP) - Sportkoepel NOC*NSF "betreurt in hoge mate" de keuze van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) om sporters uit Rusland en Belarus niet te weren van de Paralympische Spelen, die vrijdag beginnen in Beijing. De sporters uit beide landen mogen van het IPC deelnemen onder neutrale vlag.

"Het IPC gaat met dit besluit voorbij aan het heldere en indringende advies van het Internationale Olympische Comité (IOC) om deze twee landen tot nader order uit te sluiten van deelname aan internationale sportevenementen", luidt een verklaring van de sportkoepel.

Eerder deze week sprak NOC*NSF zijn afschuw uit over de brute inval in Oekraïne door Rusland. "Oekraïne en zijn inwoners verdienen alle steun, ook van de sportwereld", aldus de sportkoepel.

Aangesloten sportorganisaties is gevraagd om bij de internationale federaties aan te dringen op het verplaatsen van nu nog in Rusland of Belarus geplande sportwedstrijden. Ook zouden sporters en sportteams uit Rusland en Belarus moeten worden uitgesloten bij door hen georganiseerde sportevenementen elders.

Krachtige beweging

"NOC*NSF betreurt dat het IPC de kans heeft laten liggen om zich aan te sluiten bij de krachtige beweging in de internationale sport om Rusland en Belarus te weren van internationale sportevenementen vanwege hun zeer gewelddadige militaire ingrijpen in Oekraïne."

Sporters uit Rusland en Belarus mogen onder neutrale vlag meedoen, maar hun medailles worden niet opgenomen in de medailletabel. Het IPC verwees voor de motivering van zijn besluit naar de nieuwe grondwet van de paralympische beweging, die iets meer dan drie maanden geleden is aangenomen. "Bij de beslissing over de te nemen maatregelen heeft het bestuur zich laten leiden door de kernbeginselen van het IPC, waaronder het streven naar politieke neutraliteit en onpartijdigheid, en een onwankelbaar geloof in de kracht van sport om veranderingen teweeg te brengen."

Meer uit Sport

Basketballers Boston Celtics dwingen zevende duel af in play-offs

MIAMI (ANP) - De basketballers van Boston Celtics hebben in de finale van de Eastern Conference in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA een beslissend zevende duel afgedwongen. De Celtics wonnen met 104-103 bij Miami Heat en maken daardoor nog altijd kans om de NBA-finale te halen.

58 minuten geleden
Atlete Bol wint in Oordegem 400 meter horden

N i e u w bericht, meer informatie in tweede alinea

10 uur geleden
Kickbokser Hari (38) maakt in september rentree in Parijs

PARIJS (ANP) - Badr Hari maakt in september zijn rentree als kickbokser. De 38-jarige Amsterdammer doet op 9 september mee aan Glory 88 in Parijs, meldt de organisatie zaterdag. Hari neemt het dan op tegen de 42-jarige Engelsman James McSweeney.

12 uur geleden
Wielrenner Thomas noemt aanstaande Giro-zege Roglic verdiend

MONTE LUSSARI (ANP) - Geraint Thomas noemde de zege van Primoz Roglic in de klimtijdrit, waarmee de Sloveen ook de roze leiderstrui veroverde, verdiend. De Welshman van Ineos Grenadiers gaf 40 seconden toe op de kopman van Jumbo-Visma en raakte met nog een dag te gaan in de Giro d'Italia de leiding kwijt. "Om eerlijk te zijn, Primoz verdient het. Hij had ook nog mechanische pech en was nog steeds 40 seconden sneller. Chapeau voor hem", zei Thomas bij Eurosport.

14 uur geleden
Atlete Bol wint in Oordegem 400 meter horden

OORDEGEM (ANP) - Atlete Femke Bol heeft in een tijd van 53,12 de 400 horden gewonnen bij wedstrijden in het Belgische Oordegem. Het was haar eerste wedstrijd van het seizoen én meteen de beste prestatie van het jaar.

14 uur geleden
Ploegleider Engels van Jumbo-Visma prijst mentale kracht Roglic

MONTE LUSSARI (ANP) - Ploegleider Addy Engels van Jumbo-Visma was vol lof over de wijze waarop zijn kopman Primoz Roglic zich herpakte nadat zijn ketting van de fiets was gelopen in de klimtijdrit naar Monte Lussari. "Hij bleef heel gefocust en reed een geweldig slotstuk, waarmee hij de Giro wint", zei de ploegleider bij Eurosport. Roglic was 40 seconden sneller dan zijn Britse concurrent Geraint Thomas en nam de roze leiderstrui over. Met alleen nog de vlakke slotrit in Rome zondag is de eindzege vrijwel zeker binnen.

14 uur geleden
Wielrenner Teunissen wint eerste etappe in Ronde van Noorwegen

HOVDEN (ANP) - Wielrenner Mike Teunissen heeft de eerste etappe in de Ronde van Noorwegen op zijn naam geschreven. De 30-jarige wielrenner van Intermaché-Circus-Wanty was de beste in de massasprint na een ingekorte rit van 85,2 kilometer van Røldal naar Hovden.

16 uur geleden