Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NOC*NSF betreurt niet weren Rusland en Belarus van Paralympics

NOC*NSF betreurt niet weren Rusland en Belarus van Paralympics

ARNHEM (ANP) - Sportkoepel NOC*NSF "betreurt in hoge mate" de keuze van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) om sporters uit Rusland en Belarus niet te weren van de Paralympische Spelen, die vrijdag beginnen in Beijing. De sporters uit beide landen mogen van het IPC deelnemen onder neutrale vlag.

"Het IPC gaat met dit besluit voorbij aan het heldere en indringende advies van het Internationale Olympische Comité (IOC) om deze twee landen tot nader order uit te sluiten van deelname aan internationale sportevenementen", luidt een verklaring van de sportkoepel.

Eerder deze week sprak NOC*NSF zijn afschuw uit over de brute inval in Oekraïne door Rusland. "Oekraïne en zijn inwoners verdienen alle steun, ook van de sportwereld", aldus de sportkoepel.

Aangesloten sportorganisaties is gevraagd om bij de internationale federaties aan te dringen op het verplaatsen van nu nog in Rusland of Belarus geplande sportwedstrijden. Ook zouden sporters en sportteams uit Rusland en Belarus moeten worden uitgesloten bij door hen georganiseerde sportevenementen elders.

Krachtige beweging

"NOC*NSF betreurt dat het IPC de kans heeft laten liggen om zich aan te sluiten bij de krachtige beweging in de internationale sport om Rusland en Belarus te weren van internationale sportevenementen vanwege hun zeer gewelddadige militaire ingrijpen in Oekraïne."

Sporters uit Rusland en Belarus mogen onder neutrale vlag meedoen, maar hun medailles worden niet opgenomen in de medailletabel. Het IPC verwees voor de motivering van zijn besluit naar de nieuwe grondwet van de paralympische beweging, die iets meer dan drie maanden geleden is aangenomen. "Bij de beslissing over de te nemen maatregelen heeft het bestuur zich laten leiden door de kernbeginselen van het IPC, waaronder het streven naar politieke neutraliteit en onpartijdigheid, en een onwankelbaar geloof in de kracht van sport om veranderingen teweeg te brengen."

Meer uit Sport

Riner en Pérec ontsteken olympisch vuur, Spelen Parijs begonnen

PARIJS (ANP) - Judoka Teddy Riner en oud-atlete Marie-José Pérec hebben als laatste dragers van de vlam het olympische vuur voor de Spelen van Parijs ontstoken. Daarmee zijn de dertigste moderne Olympische Spelen officieel begonnen.

4 uur geleden
Cavendish wint ook wielercriterium in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Mark Cavendish heeft voor de tweede keer deze week een Nederlands criterium gewonnen. De 39-jarige Britse wielrenner van Astana was onder het toeziend oog van enkele tienduizenden toeschouwers de beste in de Franssen Franken Ronde Heerlen.

5 uur geleden
Abbingh en De Jong zwaaien met vlag op regenachtige Seine

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong zwaaien ondanks de regen vol trots de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op de Seine van Parijs. De Nederlandse afvaardiging, bestaande uit 144 atleten en begeleiders, was op de gezamenlijke boot met Peru als 58e van de 85 aan de beurt. Abbingh en De Jong stonden als enigen in het oranje op de boot.

6 uur geleden
Regen overschaduwt unieke openingsceremonie op Seine

PARIJS (ANP) - De regen heeft de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs op de Seine na een droog eerste halfuur overgenomen. Sporters kiezen er regelmatig voor om zich gekleed in een poncho vanaf de boten aan de honderdduizenden aanwezigen te tonen. De glimlachen op hun gezichten waren er niet minder om.

6 uur geleden
Tribunes langs Seine volgestroomd voor opening Spelen

PARIJS (ANP) - De vele tribunes met betaalde zitplaatsen langs de Seine zijn bij aanvang van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zo goed als volgestroomd. Veel mensen hebben boven de kades een plekje gezocht waar ze het spektakel gratis kunnen zien.

7 uur geleden
Van Dijk kan TeamNL eerste plak bezorgen, hockeyteams in actie

PARIJS (ANP) - Op de eerste dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs strijden de wielrensters en wielrenners om de medailles bij het tijdrijden. Demi Vollering en Ellen van Dijk doen zaterdag namens Nederland mee bij de vrouwen, Daan Hoole bij de mannen.

8 uur geleden
Openingsceremonie op Seine begonnen met vuurwerk en Griekse boot

PARIJS (ANP) - De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d'Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

8 uur geleden