Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NOC*NSF-baas wil nu actie tegen geringe sportdeelname door corona

NOC*NSF-baas wil nu actie tegen geringe sportdeelname door corona

ARNHEM (ANP) - Het wordt tijd om met de minister van Sport na te denken over hoe de deelname aan sport weer op het peil van voor de crisis kan worden gebracht. Want die deelname is nu, tijdens de coronacrisis, veel te laag. Dat zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF. "Ik hoop dat de overheid zich er van bewust is dat het niet alleen belangrijk is om leerachterstanden in te halen, maar dat ook het lichaam nogal wat in te halen heeft."

"Het lijkt er op dat Nederland helemaal tot stilstand is gekomen. Het is maar de vraag of iedereen in staat is om de opgelopen bewegingsachterstand in te lopen, of dat we met zijn allen in de komende decennia de prijs van de nu al maanden durende te grote inactiviteit moeten betalen", zegt hij.

Ook in januari, toch de maand van de goede voornemens, bleek dat net als in december minder dan de helft van de Nederlandse bevolking één keer per week aan sport heeft gedaan. Een grote groep kinderen en jongeren sport zelfs helemaal niet meer, aldus NOC*NSF.

Sociale structuren

Vaste trainingsgroepen, begeleiding door trainers en de sociale structuren van sportclubs zijn voor de meeste Nederlanders cruciaal om regelmatig te blijven sporten en bewegen. En daar schort het nu door de coronamaatregelen aan. Ook de sluiting van binnensportaccomodaties is een oorzaak.

Zeker driekwart van de kinderen was in januari 2020 nog actief aan het sporten, in januari van dit jaar was dit net iets meer dan de helft, zo blijkt volgens NOC*NCW uit de nieuwste cijfers. "Dit is historisch laag", zegt de organisatie.

Uitlaatklep

"En dat terwijl sporten voor kinderen en jongeren een geliefd tijdverdrijf is, als uitlaatklep voor hun energie en voor allerlei sociale ontmoetingen. Juist in de voor hen zo belangrijke levensfase waarin zij normaal gesproken belangrijke en vooral ook leuke sportervaringen en sportieve gewoontes opdoen, komt dat er nu veel te weinig van", zegt Dielessen.

Hij wil nu snel met de overheid op zoek naar een goede aanpak van het probleem. "Daar moeten we nu echt mee beginnen, willen we op tijd over een goed stimuleringsplan beschikken. Maar mogelijk nog belangrijker, laat die bewegingsachterstanden nu niet verder oplopen. Het zou mooi zijn als het kabinet de sport echt als een deel van de oplossing voor de huidige en toekomstige gezondheidscrisis gaat zien. Eerder hebben we mijns inziens zeker voldoende bewezen dat we dat op een veilige manier kunnen realiseren."

Meer uit Sport

Tennisser Alcaraz zet in Parijs Shapovalov aan de kant

PARIJS (ANP) - Tennisser Carlos Alcaraz heeft in de derde ronde van Roland Garros gewonnen van Denis Shapovalov, de nummer 26 van de plaatsingslijst. De Spaanse nummer 1 van de wereld zette de Canadees in drie sets met overtuiging aan de kant, 6-1 6-4 6-2.

9 minuten geleden
Tennisheld Nadal ondergaat operatie aan heupspier

PARIJS (ANP/RTR) - De Spaanse tennisser Rafael Nadal ondergaat een operatie aan een spier in zijn heup. Dat heeft zijn zaakwaarnemer gezegd. De heupblessure liep hij in januari op tijdens de Australian Open en houdt hem al maanden van de tennisbaan. De 22-voudig grandslamwinnaar meldde zich ook af voor Roland Garros, het graveltoernooi in Parijs dat hij veertien keer won.

16 minuten geleden
Keniaanse atlete Kipyegon verbetert wereldrecord 1500 meter

FLORENCE (ANP) - De Keniaanse atlete Faith Kipyegon heeft bij de Diamond League in Florence het wereldrecord op de 1500 meter verbeterd. De tweevoudig olympisch- en wereldkampioene liep als eerste vrouw onder de 3 minuut en 50 seconden: 3.49,11.

49 minuten geleden
Atlete Klaver tweede op 400 meter bij Diamond League in Florence

FLORENCE (ANP) - Lieke Klaver is bij de atletiekmeeting van de Diamond League in Florence als tweede geëindigd op de 400 meter. De sprintster uit Enkhuizen liep een tijd van 50,75, ruim een halve seconde boven haar persoonlijk record. Ze moest alleen de Poolse Natalia Kaczmarek voor laten gaan (50,41). De Amerikaanse Lynna Irby-Jackson finishte als derde in 50,84.

1 uur geleden
Tennisser Tsitsipas heeft weinig moeite met Schwartzman

PARIJS (ANP) - Stefanos Tsitsipas heeft de vierde ronde van Roland Garros bereikt. De als vijfde geplaatste Griek had niet veel moeite om de Argentijn Diego Schwartzman te verslaan. Dat deed hij in drie sets, 6-2 6-2 6-3 .

1 uur geleden
Bol blijft met toptijd ongeslagen op 400 horden in Diamond League

FLORENCE (ANP) - Atlete Femke Bol heeft haar ongeslagen status op de 400 meter horden in de Diamond League behouden. De Amersfoortse won met overmacht de wedstrijd bij de meeting in Florence in een tijd van 52,43 seconden. Daarmee bleef ze vier tienden boven haar Nederlands record van 52,03. Het is wel de beste wereldjaarprestatie.

2 uur geleden
Herstelde Pogacar hoopt '100 procent' fit te zijn voor Tour

MÁLAGA (ANP) - Tadej Pogacar is goed hersteld van zijn polsbreuk en begint vol vertrouwen in de Sierra Nevada aan de voorbereiding op de Tour de France. "De vorm is beter dan verwacht. Ik voel me echt goed", zei de Sloveense wielrenner tijdens een persconferentie voorafgaande aan een trainingskamp in de Zuid-Spaanse bergen. "Ik hoop 100 procent te zijn voor de Tour, zeker in de benen. Een pols heb je niet nodig om te trappen."

3 uur geleden