Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NOC*NSF-baas Hendriks: tijd begon te dringen voor de topsport

NOC*NSF-baas Hendriks: tijd begon te dringen voor de topsport

ARNHEM (ANP) - De topsportcompetities kunnen vanaf 17 december weer opstarten en dat kabinetsvoornemen kwam als een geschenk uit de hemel voor sportkoepel NOC*NSF. "De tijd begon te dringen. Zeker voor de teamsporten vormen de nationale competities een wezenlijk onderdeel van de voorbereidingen richting de Olympische Spelen’’, zegt technisch directeur Maurits Hendriks.

De afgelopen weken voerde de sportkoepel voortdurend overleg met het ministerie van VWS. Niet alleen over het hervatten van de topsportcompetities, maar ook over de verruiming van de mogelijkheden in de recreatiesporten. "Omdat het zo goed is om te sporten en wij denken dat beweging juist beschermt tegen besmettingen. We denken ook dat we de ruimte aan de topsport kunnen geven zonder dat daarmee de druk op de volksgezondheid wordt vergroot", licht Hendriks toe.

De spanning nam wel met de week toe. "Teamsporters zoals de hockeyers moeten wedstrijden spelen. Ze hebben wedstrijdritme nodig richting Tokio en dat krijg je pas na een behoorlijk aantal wedstrijden", aldus de technisch directeur. "Wij hebben vooral geprobeerd onze argumenten om de topsport weer op gang te brengen te onderbouwen. Wat dat betreft weten het ministerie en het RIVM heel goed wat ze aan ons hebben. Onze coronaprotocollen zitten goed in elkaar, dat zeggen ook de virologen. Wij hebben altijd oog voor de volksgezondheid.’’

Sommige sporten beginnen in de zomer

Het aantal topsporters dat weer volledig mag trainen en wedstrijden spelen, is nog wel beperkt. "Naast de 1000 voetbalprofs die al langer hun competities spelen, komen daar nu 5000 topsporters bij die vanaf de 17e zonder beperkingen in de groepsomvang kunnen trainen en wedstrijden spelen. De groep die weer zo snel mogelijk begint is kleiner, want sporten als cricket, honkbal en softbal beginnen hun competities pas in de zomer."

Het coronaprotocol dat bij het betaald voetbal al wekenlang goed werkt, dient als voorbeeld voor de andere sporten, zegt Hendriks. "Het is de bedoeling dat de bonden het protocol uit het betaald voetbal gaan vertalen naar hun competities. In sommige sporten, waar gewoon minder budget is, zullen wel wat aanpassingen nodig zijn."

Het kabinet kwam dinsdag tot grote vreugde van Hendriks ook nog met een extra steunbijdrage van 5 miljoen euro voor de topsport, dankzij een aangenomen motie in de Tweede Kamer. "Met dat geld kunnen we extra kosten dekken voor de topsporters op weg naar de Olympische Spelen en Paralympische Spelen. Dit bewijst dat onze relatie met het ministerie goed is. Als wij iets vragen, dan zuigen we dat niet uit onze duim en is het serieus. Ik moet vooral Kamerlid Rudmer Heerema bedanken, want hij heeft zich sterk gemaakt voor ons en naar ik heb begrepen een stevig robbertje moeten stoeien."

Meer uit Sport

Tennisster Raducanu maakt in januari comeback in Auckland

AUCKLAND (ANP) - Tennisster Emma Raducanu maakt in de eerste week van januari haar comeback in wedstrijdverband. De Britse tennisster doet dan mee aan de ASB Classic, een WTA-toernooi in het Nieuw-Zeelandse Auckland. Dat maakte de organisatie van het toernooi bekend.

2 uur geleden
Zwemsters Schouten en Toussaint snel in serie op EK kortebaan

OTOPENI (ANP) - Tes Schouten en Kira Toussaint hebben zich bij de Europese kampioenschappen overtuigend geplaatst voor de halve finales op respectievelijk de 200 meter schoolslag en de 50 meter rugslag. Beide zwemsters waren het snelst in de series. Op de 4x50 meter wisselslag waren Lotte Hosper, Anna van Droffelaar, Tessa Giele en Valerie van Roon nog net snel genoeg om zich als achtste land te kwalificeren voor de finale.

2 uur geleden
Tennisser Kyrgios ontbreekt op deelnemerslijst Australian Open

MELBOURNE (ANP/RTR) - Nick Kyrgios ontbreekt op de zogenoemde entrylist van de Australian Open. Dat is de lijst die aangeeft welke tennissers zeker zijn van deelname aan het eerste grandslamtoernooi van het jaar. De Australiër, afgelopen zomer finalist op Wimbledon, kende een jaar vol blessures en liet eerder al weten dat "de sterren goed moeten staan" wil hij fit genoeg zijn om er in januari bij te zijn.

4 uur geleden
Basketballer Embiid nog niet fit maar wel goed voor 50 punten

WASHINGTON (ANP) - Basketballer Joel Embiid miste door ziekte twee duels van zijn club Philadelphia 76ers. Bij terugkeer, en naar eigen zeggen nog niet topfit, was hij met 50 punten alweer belangrijk voor zijn team bij de zege (131-126) bij Washington Wizards.

5 uur geleden
Liverpool is verdediger Matip lang kwijt door zware knieblessure

SHEFFIELD (ANP/DPA) - Liverpool-verdediger Joël Matip komt wellicht dit seizoen niet meer in actie. Onderzoek heeft uitgewezen dat de Kameroense international zondag tegen Fulham de voorste kruisbanden in een van zijn knieën heeft gescheurd. Dat bevestigde zijn trainer Jürgen Klopp tijdens de persconferentie na afloop van het uitduel met Sheffield United. Liverpool won met 2-0.

6 uur geleden
Beste keepster Ten Holte stond 'als een muur' tegen Brazilië

FREDERIKSHAVN (ANP) - Keepster Yara ten Holte van het Nederlands vrouwenhandbalteam werd na de ruime zege op Brazilië (35-27) uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd. Dat was al de tweede keer op het WK. "Ik zit lekker in mijn vel. Het is fijn dat ik zo constant ben, want dat geeft de andere meiden ook vertrouwen", zei de doelvrouw na afloop bij Viaplay. "Ik had even een dipje in de eerste helft, maar daar kwam ik goed uit. In de tweede helft stond ik als een muur", vond Ten Holte.

14 uur geleden
Handbalsters met overtuigende zege op Brazilië op koers op WK

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters hebben met een overtuigende zege op Brazilië een grote stap gezet naar de kwartfinales op het wereldkampioenschap in Denemarken, Zweden en Noorwegen. Oranje won in het Deense Frederikshavn met 35-27 van de Zuid-Amerikaanse ploeg.

15 uur geleden