Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nobelprijzen mogelijk in teken van strijd tegen coronavirus

Nobelprijzen mogelijk in teken van strijd tegen coronavirus

STOCKHOLM (ANP) - Bijna twee jaar geleden dook een mysterieuze longziekte op in het zuiden van China. Meerdere mensen werden ziek en gingen dood. De ziekte werd veroorzaakt door het coronavirus, dat vervolgens de wereld rondging en het openbare leven overal stillegde. Mede dankzij vaccins gloort er dit jaar licht aan het einde van de tunnel, en dat is komende week mogelijk terug te zien bij de Nobelprijzen. De winnaars daarvan worden in de komende dagen bekendgemaakt.

De eerste Nobelprijs waarvan de winnaars bekend worden gemaakt, is die voor de Geneeskunde op maandag. Die prijs zou bijvoorbeeld naar de ontdekkers van de mRNA-technologie voor vaccins kunnen gaan. Dit zijn onder anderen de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Die vaccins werken op een nieuwe manier. Ze bevatten een vetbolletje met daarin een code die ervoor zorgt dat cellen de eiwitten aanmaken die horen bij de kenmerkende uitsteeksels van het coronavirus. Het lichaam kan die eiwitten dan leren bestrijden. Dit is de manier waarop de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna werken.

De mRNA-technologie kan ook bij de Nobelprijs voor de Scheikunde woensdag in de prijs vallen. Het kan ook zijn dat de juryleden liever nog een jaar wachten met het eren van coronavaccins. Bij Geneeskunde komen dan kandidaten als de Nederlander Hans Clevers in beeld. Hij houdt zich onder meer bezig met het onderzoek naar darmkanker en het gebruik van stamcellen.

Nobelprijs voor de Vrede

Op dinsdag volgt de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Ook daar zijn Nederlandse kanshebbers. Zo zou die prijs naar Laurens Molenkamp kunnen gaan. De geboren Groninger doet baanbrekend onderzoek naar halfgeleiders. De naam van Cornelis Dekker van de TU Delft wordt ook genoemd. Op donderdag volgt de Nobelprijs voor de Literatuur. Dit is de enige van de zes Nobelprijzen die nog nooit door een Nederlander is gewonnen.

De meest omstreden Nobelprijs is vaak die voor de Vrede. Die ging vorig jaar naar het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, dat probeert honger in arme landen te bestrijden. Onder de genomineerden dit jaar zijn de Russische dissident Aleksej Navalni, klimaatactiviste Greta Thunberg en de Belarussische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja. Als de juryleden naar de coronapandemie kijken, komen ze misschien uit bij COVAX, een international initiatief om de beschikbare coronavaccins te delen met arme landen. Nederland heeft beloofd miljoenen doses aan dat project te doneren.

De winnaars van de laatste Nobelprijs, voor de Economie, worden op maandag 11 oktober bekendgemaakt. De laureaten krijgen hun prijs in december.

Meer uit Binnenland

Filmproducent Rob Houwer (87) overleden

AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.

13 uur geleden
Recordaantal van bijna miljoen peuken geraapt tijdens opruimactie

DEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.

20 uur geleden
2,9 miljoen mensen zien Nederlands elftal winnen van Wales

HILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.

22 uur geleden
Jongeman gewond na schietpartij Rotterdam, verdachte aangehouden

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.

23 uur geleden
Actie op Amsterdam Centraal voor behoud jongerendagkaart

AMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.

1 dag geleden
Roparun levert ruim 4,7 miljoen euro op voor mensen met kanker

ROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.

1 dag geleden
UvA: verhalen over onveiligheid Joodse studenten doen pijn

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".

1 dag geleden