Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nobelprijswinnares: techsector moet meer doen tegen desinformatie

MANILLA (ANP) - Grote techbedrijven moeten wereldwijd meer doen om verspreiding van misleidende berichten en het doorgeven van desinformatie te voorkomen. Dat zei Nobelprijswinnares Maria Ressa in een interview met persbureau Bloomberg. De Filipijnse, die onlangs de Nobelprijs voor de Vrede kreeg uitgereikt, haalde in het vraaggesprek ook uit naar Facebook. Het Amerikaanse bedrijf is volgens haar "vooringenomen tegen feiten".

Ressa zei in het vooraf opgenomen interview voor Bloomberg Live's Equality Summit dat het steeds lastiger wordt om feiten en fictie te onderscheiden. "Dit is alsof er een atoombom is ontploft in ons informatie-ecosysteem", aldus Ressa. "Hoe stoppen we de geest terug in de fles? Ik denk wetgeving, dat is het eerste."

Ressa noemde de Online Safety Bill van het Verenigd Koninkrijk als een voorbeeld van regelgeving die technologiebedrijven meer verantwoordelijk maakt. Ze waarschuwde echter dat het aannemen van dergelijke wetten jaren kan duren.

Facebook

Ressa riep Facebook op om zijn nieuwsfeeds aan te passen. Volgens haar is het noodzakelijk om geloofwaardige bronnen in de Filipijnen tijdig voor de presidentsverkiezingen van mei 2022 aandacht te geven. "We zullen geen eerlijke verkiezingen hebben zonder de juiste feiten", zei ze. "Onze democratie staat op het spel."

Facebook staat in de VS opnieuw in de belangstelling nadat een klokkenluider had beweerd dat het bedrijf de risico's van zijn platforms voor het publiek had gebagatelliseerd. Amerikaanse wetgevers overwegen wetten om de privacyregels voor internetbedrijven en de bescherming van kinderen online aan te scherpen.

De Filipijnse journalist deelde de Nobelprijs voor de Vrede met de Russische redacteur Dmitri Moeratov. De twee werden gelauwerd voor hun inspanningen om de vrijheid van meningsuiting te waarborgen. Ressa kreeg de prijs mede voor haar verslaggeving over de drugsoorlog van president Rodrigo Duterte, waarbij duizenden doden zijn gevallen, en voor het documenteren van de verspreiding van nepnieuws via sociale media.

Meer uit Financieel

OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

3 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

15 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

17 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

17 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

19 uur geleden
Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

19 uur geleden