Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nobelprijswinnaar Mukwege weer onder VN-bescherming

Nobelprijswinnaar Mukwege weer onder VN-bescherming

KINSHASHA (ANP) - De Congolese Nobelprijswinnaar Denis Mukwege staat na internationale oproepen weer onder bescherming van VN-troepen. De gelauwerde gynaecoloog had doodsbedreigingen ontvangen nadat hij zich in juli uitliet over een reeks moorden door milities in Oost-Congo. De 65-jarige dokter is voorstander van een internationaal tribunaal om de daders te straffen.

Mukwege overleefde in 2012 een aanslag en werd jaren beschermd door troepen van de VN-vredesmissie in Congo. De beveiliging van zijn kliniek bij de stad Bukavu stopte echter in mei vanwege het coronavirus. Mukwege bedankte op Twitter de VN-missie MONUSCO voor de hervatting van de bescherming.

In zijn hospitaal behandelt Mukwege slachtoffers van groepsverkrachtingen en seksueel geweld. De VN was in Congo zelf en in tal van andere landen opgeroepen zijn bescherming weer op te pakken. Amnesty International luidde vorige week de noodklok. VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet zei toen dat zijn leven serieus gevaar loopt.

De PvdA riep minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, drie weken geleden op zich sterk te maken voor hervatting van de bescherming Mukwege. Een petitie daartoe in Nederland van Stichting Vluchteling en de Mukwege Foundation was afgelopen zondag ondertekend door bijna 10.000 mensen.

Meer uit Buitenland

Radicaal-rechtse politica Le Pen voor de rechter om verduistering

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.

11 minuten geleden
Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

44 minuten geleden
VN-experts tegen lidstaten: doe alles voor wapenstilstand Gaza

GENÈVE (ANP) - Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties roepen de VN-lidstaten op alles te doen om een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza" te bevorderen. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over het conflict in de Gazastrook.

1 uur geleden
Oekraïne neemt wetgeving aan om EU-gesprekken op gang te brengen

KYIV (ANP/RTR) - Het Oekraïense parlement heeft een drietal wetten aangenomen die nodig zijn om toetredingsgesprekken met de Europese Unie op gang te brengen. Een van de wetten ziet toe op de rechten van minderheden in Oekraïne.

1 uur geleden
Israël: in afgelopen etmaal aanvallen op 450 doelen in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische strijdkrachten zeggen in het afgelopen etmaal meer dan 450 doelen in de Gazastrook te hebben getroffen. Dat is het grootste aantal sinds het aflopen van een tijdelijk bestand tussen Israël en Hamas vorige week.

3 uur geleden
AfD ook in Saksen aangemerkt als rechts-extremistisch

DRESDEN (ANP/DPA) - Een Duitse veiligheidsdienst heeft de afdeling van Alternative für Deutschland (AfD) in Saksen aangemerkt als een rechts-extremistische organisatie. Het is daarmee de derde Duitse deelstaat die een dergelijk besluit neemt. In de peilingen doet AfD het desondanks nog altijd goed.

3 uur geleden
Journalistenorganisatie: dit jaar 94 journalisten gedood

BRUSSEL (ANP) - Dit jaar zijn 94 journalisten en andere mediamakers gedood, zegt de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ). Met name in de oorlog in Gaza zijn veel journalisten tijdens hun werk omgekomen. Het is het dodelijkste conflict voor journalisten sinds de IFJ in 1990 begon met het bijhouden van cijfers.

3 uur geleden