Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nobelprijs WFP laat belang internationale organisaties zien'

'Nobelprijs WFP laat belang internationale organisaties zien'

DEN HAAG (ANP) - Volgens minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) komt de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan het Wereldvoedselprogramma (WFP) op het juiste moment. "Het is een belangrijk signaal dat internationale samenwerking en organisaties er toe doen", zegt ze in een reactie.

De afgelopen jaren ligt de focus van landen steeds meer op het eigen belang en op protectionisme op het handelsvlak. De Amerikaanse president Donald Trump is een belangrijke representant van dit gedachtegoed. Hij heeft onder meer flink bezuinigd op internationale organisaties zoals de Verenigde Naties.

Premier Mark Rutte riep vorige maand tijdens de Algemene Vergadering van de VN nog op tot versterking van de internationale samenwerking. Landen kunnen volgens hem opkomen voor hun eigen belangen, maar moeten niet het gemeenschappelijk belang uit het oog verliezen, zei hij toen.

Erkenning

Dat het WFP, een onderdeel van de VN, de prestigieuze onderscheiding krijgt is volgens Kaag een "enorme aanmoediging en erkenning" van het werk dat de organisatie doet. Ze hoopt wel dat landen nu het WFP gaan helpen. Door de coronacrisis dreigt voor namelijk 125 miljoen extra mensen een hongertekort.

Nederland heeft tijdens zijn lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad in 2018 nauw met het Wereldvoedselprogramma samengewerkt. Dat leidde er uiteindelijk toe dat de VN een resolutie aannam, waarin staat dat honger nooit als middel in een conflict mag worden gebruikt. Dat gebeurt onder meer in Syrië en Jemen.

Meer uit Politiek

Rutte: 'geld is niet eerste probleem' bij wapenleveringen Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Bij het zoeken naar mogelijkheden om Oekraïne op het slagveld te helpen, is "geld niet het eerste probleem", aldus demissionair premier Rutte. Volgens hem is geld bij de lidstaten van de EU en de NAVO makkelijk bij elkaar te brengen. De moeilijkheid zit er volgens Rutte in de gevechtssystemen en de munitie zelf te bemachtigen.

12 uur geleden
Kamer ontevreden over extra tijd IND-beoordeling asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is ontevreden over het wetsvoorstel om de wettelijke termijn te verlengen waarop een besluit moet worden genomen over een asielaanvraag. De redenen van die ontevredenheid verschillen, maar de Kamer is het er wel over eens dat het voorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) niet de oplossing is voor de dichtgeslibde asielketen. Het is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel de steun krijgt van een Kamermeerderheid, zo is na het debat over het wetsvoorstel duidelijk geworden.

14 uur geleden
FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

DELFT (ANP) - FNV vindt dat onderwijsminister Robbert Dijkgraaf moet ingrijpen bij de TU Delft "nu de sociale veiligheid niet langer te garanderen is", aldus de vakbond in een verklaring. Volgens FNV "rommelt het aan alle kanten" bij de universiteit, nu het bestuur daar "censuur toepast om een kritisch artikel over sociale veiligheid en zwijgplicht in het eigen universiteitsblad Delta onder het tapijt te vegen", zo staat te lezen.

14 uur geleden
Van der Burg is blij dat er geen kabinet-Wilders I komt

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vindt het een "uitstekende keuze" dat de onderhandelaars voor een nieuw kabinet hebben besloten dat er geen kabinet-Wilders I komt. Dat zei hij in een debat met de Tweede Kamer over het asielbeleid. Hij wordt geen minister voor migratie als er een kabinet komt van PVV, VVD, NSC en BBB, zei hij verder.

16 uur geleden
Informateurs wachten nog even met doorpraten over migratie

DEN HAAG (ANP) - De informateurs brengen migratie ook donderdag niet ter tafel, omdat de onderhandelende partijen tijd nodig zouden hebben. Zo kunnen partijen informeren of bepaalde maatregelen mogelijk zijn en ook "überhaupt effect kunnen hebben", zegt informateur Richard van Zwol. "En de gesprekken vinden natuurlijk niet alleen plaats aan de vergadertafel", voegt hij daaraan toe, wat wijst op mogelijke gesprekken hierover achter de schermen.

16 uur geleden
Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van der Wal woensdag in een commissiedebat. "We kunnen het ons niet permitteren. Want de natuur kan het inderdaad niet aan." De maatregel zou leiden tot hogere uitstoot en neerslag van stikstof, "door het snellere rijden en doordat mensen andere routes gaan kiezen. Het kan alleen als we significante negatieve gevolgen in Natura2000-gebieden kunnen uitsluiten".

17 uur geleden
De Vries: aanpak toeslagenfraude kan niet zonder risicoselectie

DEN HAAG (ANP) - Om fraude met toeslagen te kunnen aanpakken is "toch een soort risicoselectie nodig". Dat zegt staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) in een debat met de Tweede Kamer. Verschillende partijen wilden van haar weten of de Dienst Toeslagen wel over de juiste instrumenten beschikt om misbruik en fraude op te sporen.

17 uur geleden