Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nobelprijs WFP laat belang internationale organisaties zien'

'Nobelprijs WFP laat belang internationale organisaties zien'

DEN HAAG (ANP) - Volgens minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) komt de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan het Wereldvoedselprogramma (WFP) op het juiste moment. "Het is een belangrijk signaal dat internationale samenwerking en organisaties er toe doen", zegt ze in een reactie.

De afgelopen jaren ligt de focus van landen steeds meer op het eigen belang en op protectionisme op het handelsvlak. De Amerikaanse president Donald Trump is een belangrijke representant van dit gedachtegoed. Hij heeft onder meer flink bezuinigd op internationale organisaties zoals de Verenigde Naties.

Premier Mark Rutte riep vorige maand tijdens de Algemene Vergadering van de VN nog op tot versterking van de internationale samenwerking. Landen kunnen volgens hem opkomen voor hun eigen belangen, maar moeten niet het gemeenschappelijk belang uit het oog verliezen, zei hij toen.

Erkenning

Dat het WFP, een onderdeel van de VN, de prestigieuze onderscheiding krijgt is volgens Kaag een "enorme aanmoediging en erkenning" van het werk dat de organisatie doet. Ze hoopt wel dat landen nu het WFP gaan helpen. Door de coronacrisis dreigt voor namelijk 125 miljoen extra mensen een hongertekort.

Nederland heeft tijdens zijn lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad in 2018 nauw met het Wereldvoedselprogramma samengewerkt. Dat leidde er uiteindelijk toe dat de VN een resolutie aannam, waarin staat dat honger nooit als middel in een conflict mag worden gebruikt. Dat gebeurt onder meer in Syrië en Jemen.

Meer uit Politiek

CDA voert crisisoverleg na dramatische verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Na het dramatische verlies van de verkiezingen voor de Provinciale Staten komt regeringspartij CDA dinsdagavond voor crisisoverleg bijeen op een onbekende locatie. Partijleider Wopke Hoekstra wil door en krijgt daarbij steun van de partijvoorzitter.

1 uur geleden
CDA-partijvoorzitter vindt dat Hoekstra kan aanblijven als leider

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Wopke Hoekstra kan aanblijven als leider van het CDA, vindt de landelijke partijvoorzitter Hans Huibers. De christendemocraten verloren vorige week bij de provinciale verkiezingen flink. Daarna werd de vraag gesteld of Hoekstra de juiste man is om het CDA uit het slop te trekken. Hoekstra zelf denkt dat de beroerde verkiezingsuitslag voor zijn partij niet om zijn vertrek vraagt.

8 uur geleden
BBB met acht zetels in Provinciale Staten van Noord-Holland

DEN HAAG (ANP) - Na het tellen van alle stemmen in Noord-Holland heeft de BoerBurgerBeweging (BBB) ook in die provincie een stevig fundament gelegd voor de Eerste Kamer. De partij van Caroline van der Plas werd met 13,6 procent van de stemmen de grootste in de voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen en kan rekenen op 8 zetels, meldt de Verkiezingsdienst van het ANP.

12 uur geleden
GroenLinks verliest flink maar blijft grootste in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Ondanks een verlies van ruim 5 procentpunten ten opzichte van vier jaar geleden is GroenLinks (GL) met 18,3 procent van de stemmen ook bij deze Provinciale Statenverkiezingen in de voorlopige uitslag de grootste partij in Amsterdam, meldt de Verkiezingsdienst van het ANP.

12 uur geleden
Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

DEN HAAG (ANP) - De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend. De BoerBurgerBeweging (BBB) in Flevoland maakte maandagavond bekend dat voor die provincie Pieter van Maaren en Herman Sietsma zijn gevraagd als verkenner. Van Maaren (CDA) is burgemeester van Zaltbommel. Bestuurskundige Sietsma is voor de ChristenUnie lid van de Eerste Kamer geweest.

13 uur geleden
Kamerleden roepen op tot actie na alarmerend klimaatrapport

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden van verschillende partijen in de coalitie en oppositie reageren gealarmeerd op het nieuwste klimaatrapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Linkse oppositiepartijen roepen op tot actie en wijzen op de ernstige gevolgen als de aarde meer opwarmt dan 1,5 graad. De kans dat de opwarming onder dit afgesproken doel blijft, wordt volgens de onderzoekers steeds kleiner.

13 uur geleden
Vijlbrief grijpt in om bezwaarmakers Groningen tegemoet te komen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) grijpt in bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) om te voorkomen dat ongeveer tweehonderd bezwaarmakers in het aardbevingsgebied langer moeten wachten op een beslissing. "Ik vind het ongewenst dat bewoners zo lang op een uitspraak naar aanleiding van hun bezwaar moeten wachten", schrijft de bewindsman aan de Kamer.

14 uur geleden