
Nobelprijs Natuurkunde toegekend, Nederlanders bij kanshebbers
STOCKHOLM (ANP) - Welke wetenschappers dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde krijgen, wordt dinsdag bekendgemaakt. Het Nobelcomité maakt rond 11.45 uur in de Zweedse hoofdstad Stockholm de namen bekend.
Wie de genomineerden zijn, is niet bekend, en het interne overleg van de comitéleden is geheim. Maar onder de kanshebbers zijn een paar wetenschappers uit Nederland, zoals Ewine van Dishoeck, hoogleraar astronomie aan de Universiteit Leiden. Zij doet onderzoek naar water in het heelal en de mogelijkheid van leven buiten de aarde. De naam van de Duitser Heino Falcke, hoogleraar astronomie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, wordt ook vaak genoemd. Falcke is grondlegger van de Event Horizon Telescope. Zijn onderzoeksgroep publiceerde in 2019 de eerste foto van een zwart gat. Die foto werd uitgeroepen tot de belangrijkste wetenschappelijke doorbraak van dat jaar. Falcke kreeg er ook andere belangrijke wetenschapsprijzen voor.
De Groninger Laurens Molenkamp, die bij de universiteit van Würzburg baanbrekend onderzoek doet naar halfgeleiders, zou ook in de prijzen kunnen vallen, of nanotechnoloog Cees Dekker van de TU Delft.
De winnaars van de Nobelprijs ontvangen niet alleen de erkenning, maar ook een medaille en een diploma. Daarnaast mogen ze een bedrag van omgerekend ruim 950.000 euro verdelen. De uitreiking van de prijzen is op 10 december. Dat is de sterfdag van de Zweedse industrieel Alfred Nobel, naar wie de prijzen zijn vernoemd.
In 1902, 1910, 1913, 1953, 1981, 1984, 1999 en 2010 kregen wetenschappers uit Nederland de Nobelprijs voor de Natuurkunde.
Op maandag werd de eerste Nobelprijs van het jaar toegekend, die voor de Geneeskunde. Die gaat naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Hun onderzoek legde de basis voor mRNA-vaccins, die in de afgelopen jaren veel zijn toegediend tegen het coronavirus. In de komende dagen worden ook de Nobelprijzen voor de scheikunde (woensdag), literatuur (donderdag), vrede (vrijdag) en economie (volgende week maandag) toegekend. Literatuur is de enige Nobelprijs die nog nooit naar iemand uit Nederland is gegaan.
Meer uit Buitenland
MOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.
57 minuten geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Republikeinse meerderheid in de Senaat van het Amerikaanse parlement heeft na een marathonzitting ingestemd met de belangrijkste uitgavenwet van de Republikeinse president Donald Trump. De Democraten uitten felle kritiek op de bezuinigingen op sociale welzijnsprogramma's en omdat de staatsschuld gigantisch stijgt.
1 uur geledenWERCHTER (ANP) - Het Belgische festival Rock Werchter neemt maatregelen in verband met de verwachte hitte op woensdag. Het muziekfestival begint donderdag, maar de camping gaat al op woensdag open. Ook in België worden temperaturen ruim boven de 30 graden verwacht en daarom verloopt de check-in anders dan voorgaande jaren, laat het festival weten.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.
3 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden". Volgens Save the Children is Gaza "de dodelijkste plek op aarde voor een kind".
3 uur geleden