Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nobelcomité hekelt veroordeling Russische mensenrechtenactivist

Nobelcomité hekelt veroordeling Russische mensenrechtenactivist

OSLO (ANP) - Het Noors Nobelcomité heeft "met afschuw" kennis genomen van de veroordeling van de Russische mensenrechtenactivist Oleg Orlov. Die kreeg deze week van een rechtbank in Moskou tweeënhalf jaar cel opgelegd.

Orlov is een van de leiders van mensenrechtengroep Memorial, die in 2022 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. De organisatie werd in 2021 door het Russische hooggerechtshof verboden. Orlov is veroordeeld voor het in diskrediet brengen van de Russische strijdkrachten. Hij is een uitgesproken criticus van de oorlog tegen Oekraïne.

Jørgen Watne Frydnes van het Nobelcomité zegt dat de uitspraak politiek gemotiveerd is. Ook toont de veroordeling volgens hem het toenemende gebrek aan respect voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting in Rusland.

VN-mensenrechtenrapporteur

"Het Poetin-regime heeft jarenlang geprobeerd de leiding van Memorial en andere belangrijke maatschappelijke organisaties in Rusland het zwijgen op te leggen en gebruikt nu de oorlog tegen Oekraïne als motief om die klus te klaren. Het is belangrijk dat het daar niet in zal slagen", zegt Frydnes.

Ook de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Rusland en internationale waarnemers hebben kritiek geuit op de veroordeling.

Meer uit Buitenland

Socialisten winnen in Catalaanse regioverkiezingen

BARCELONA (ANP/RTR) - De Spaanse Socialistische Partij is bij de verkiezingen in de regio Catalonië de grootste partij geworden. Omdat geen enkele partij op eigen kracht een meerderheid bereikt, wacht Catalonië coalitiebesprekingen die tot ver na de verkiezingen kunnen duren.

42 minuten geleden
Litouwse president claimt overwinning in eerste verkiezingsronde

VILNIUS (ANP/RTR) - De Litouwse president Gitanas Nauséda heeft de overwinning geclaimd in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van het Baltische land. Uit de eerste resultaten blijkt dat hij ver voor ligt op zijn naaste rivaal.

1 uur geleden
Poetin wil Russische defensieminister Sjojgoe vervangen

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) - De Russische president Vladimir Poetin heeft voorgesteld minister van Defensie Sergej Sjojgoe te vervangen. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS op basis van de Federatieraad, waar Poetins voorstellen voor de samenstelling van een nieuwe Russische regering werden ontvangen.

2 uur geleden
Salaris Palestijnse ambtenaren onder druk door Israëlische fiscus

RAMALLAH (ANP/RTR) - De salarissen van Palestijnse ambtenaren staan onder druk doordat het Israëlische ministerie van Financiën doorgaat met het inhouden van belastinginkomsten, meldt de Palestijnse Autoriteit. Daardoor zou slechts een deel van hun salarissen kunnen worden uitbetaald.

4 uur geleden
Dodental loopt op na raketaanval op Russische stad Belgorod

BELGOROD (ANP/RTR/AFP) - Door een raketaanval op een appartementencomplex in Belgorod in Rusland, net over de grens met Oekraïne, zijn volgens het Russische ministerie van Noodsituaties vier mensen gedood. Eerder had gouverneur Vjatsjeslav Gladkov twee doden gemeld, met de toevoeging dat er mogelijk nog meer mensen onder het puin lagen. Later troffen hulpdiensten inderdaad de lichamen van twee slachtoffers aan.

5 uur geleden
Egypte sluit zich aan bij genocidezaak tegen Israël bij ICJ

CAÏRO (ANP/DPA) - Egypte gaat zich formeel aansluiten bij de rechtszaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationale Gerechtshof (ICJ). Dat meldt het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Israël wordt beschuldigd van het schenden van het Genocideverdrag met zijn acties in de Gazastrook.

5 uur geleden
Nieuwe president wil haar land niet langer Noord-Macedonië noemen

SKOPJE (ANP/AFP) - De nieuwe president van Noord-Macedonië, Gordana Siljanovska-Davkova, heeft in haar inaugurele toespraak op zondag haar land "Macedonië" genoemd. De officiële naam van het land is sinds 2018 Noord-Macedonië.

6 uur geleden