Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

No Surrender-voorman wil niet getuigen in zaken medeverdachten

No Surrender-voorman wil niet getuigen in zaken medeverdachten

GRONINGEN (ANP) - Voormalig No Surrender-voorman Henk Kuipers heeft dinsdag bij de rechtbank in Groningen geweigerd te getuigen in de zaken tegen drie medeverdachten. Hij had bij eerdere zittingen gezegd dit wel te willen doen, maar heeft zich bedacht.

Kuipers wordt met drie andere ex-leden van de motorclub - Klaas Otto, Rico R. en Theo ten V. - verdacht van het leiden van een criminele organisatie. Kuipers legde dinsdag uit dat hij teleurgesteld is. De rechters hadden zijn verzoek afgewezen om zijn enkelband te verwijderen. "Ik heb het gevoel dat wat ik zeg tegen mij gebruikt wordt", aldus de Emmenaar. Hij beriep zich vervolgens op zijn verschoningsrecht.

De advocaten van Otto, R. Ten V., en Otto zelf, stelden een paar vragen, zonder succes. "Dit is trekken aan een dood paard", concludeerde de voorzitter van de rechtbank.

Het proces loopt al sinds 2018. Door onder meer een tweevoudige wraking van de rechtbank is de inhoudelijke behandeling nog niet afgerond. Het Openbaar Ministerie komt 28 september met de strafeisen tegen alle verdachten. In oktober volgt het pleidooi van de advocaten.

Bij het gerechtshof in Leeuwarden loopt momenteel een door No Surrender ingesteld hoger beroep tegen het verbod van de motorclub. Dit werd vorig jaar opgelegd door de rechtbank in Assen.

Otto is bovendien nog verwikkeld in een strafzaak waarin het OM hem verdenkt van het beïnvloeden van getuigen. Tegen hem eiste het OM op 17 september voor de rechtbank in Breda een celstraf van twee jaar. De verklaringen van de getuigen gingen over afpersing door Otto, waarvoor hij zes jaar cel heeft gekregen. Deze zaak loopt nog in hoger beroep.

Meer uit Binnenland

Rechtbank doet op 12 juli uitspraak in zedenzaak Ali B

HAARLEM (ANP) - De rechtbank doet op 12 juli uitspraak in de zedenzaak tegen Ali B. De rechters willen de tijd nemen om te komen tot een vonnis, liet de voorzitter vrijdagavond aan het einde van een lange zittingsdag weten.

15 uur geleden
Advocaat Ali B ziet onvoldoende bewijs voor verklaring Ten Damme

HAARLEM (ANP) - Ali B moet volgens zijn advocaat Bart Swier ook worden vrijgesproken voor het verkrachten van zangeres Ellen ten Damme. In zijn pleidooi zei hij vrijdag in de rechtbank in Haarlem dat er onvoldoende betrouwbare verklaringen en bewijs zijn.

18 uur geleden
Advocaat Ali B vraagt ook vrijspraak voor aanranding Jill Helena

HAARLEM (ANP) - De advocaat van Ali B, Bart Swier, heeft betoogd dat er geen sprake was van aanranding tijdens de ontmoeting van de rapper en Jill Helena. Volgens hem was er geen sprake van dwang en moet hij vrijgesproken worden.

19 uur geleden
Advocaten Ali B vinden verklaring nieuwe getuige onbetrouwbaar

HAARLEM (ANP) - De advocaten van Ali B noemen de nieuwe getuige die zich woensdagavond pas meldde in de zedenzaak tegen de rapper "onbetrouwbaar". De verdediging van de rapper betoogde vrijdag in de rechtbank in Haarlem dat de verklaring van de vrouw duidelijk afwijkt van die van het slachtoffer. Zij zou door B. zijn aangerand en verkracht tijdens een schrijverskamp in Heiloo.

20 uur geleden
Nog eens 10 miljoen voor Nederlandse taallessen Oekraïners

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet steekt nog eens 10 miljoen euro in taalles voor Oekraïense vluchtelingen. De afgelopen tijd werd er al 17 miljoen voor opzijgezet. Met het geld kunnen gemeenten de Oekraïners ook volgend jaar "op een laagdrempelige manier blijven ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal".

21 uur geleden
XR betwijfelt onpartijdigheid burgemeester Halsema door gift ING

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) trekt de neutraliteit van burgemeester Femke Halsema in twijfel door de schenking van 5500 zonnepanelen aan de gemeente Amsterdam door ING samen met vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep. Volgens XR wekt de schenking "de schijn van partijdigheid" bij de afwegingen van de burgemeester "bij de XR-demonstraties tegen ING". ING en het vastgoedbedrijf schonken donderdag de zonnepanelen ter gelegenheid van het aankomende 750-jarig bestaan van de hoofdstad in 2025.

21 uur geleden
Drukte bij autobedrijven na storing bij RDW

BUNNIK (ANP) - Autobedrijven hebben het vrijdag heel druk door de storing donderdag bij de RDW. Een woordvoerder van de Nederlandse autobrancheorganisatie BOVAG bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. Volgens de zegsman, die stelt dat chaos het codewoord is, hebben autobedrijven het vrijdag driemaal zo druk.

21 uur geleden