Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

No Surrender-voorman wil niet getuigen in zaken medeverdachten

No Surrender-voorman wil niet getuigen in zaken medeverdachten

GRONINGEN (ANP) - Voormalig No Surrender-voorman Henk Kuipers heeft dinsdag bij de rechtbank in Groningen geweigerd te getuigen in de zaken tegen drie medeverdachten. Hij had bij eerdere zittingen gezegd dit wel te willen doen, maar heeft zich bedacht.

Kuipers wordt met drie andere ex-leden van de motorclub - Klaas Otto, Rico R. en Theo ten V. - verdacht van het leiden van een criminele organisatie. Kuipers legde dinsdag uit dat hij teleurgesteld is. De rechters hadden zijn verzoek afgewezen om zijn enkelband te verwijderen. "Ik heb het gevoel dat wat ik zeg tegen mij gebruikt wordt", aldus de Emmenaar. Hij beriep zich vervolgens op zijn verschoningsrecht.

De advocaten van Otto, R. Ten V., en Otto zelf, stelden een paar vragen, zonder succes. "Dit is trekken aan een dood paard", concludeerde de voorzitter van de rechtbank.

Het proces loopt al sinds 2018. Door onder meer een tweevoudige wraking van de rechtbank is de inhoudelijke behandeling nog niet afgerond. Het Openbaar Ministerie komt 28 september met de strafeisen tegen alle verdachten. In oktober volgt het pleidooi van de advocaten.

Bij het gerechtshof in Leeuwarden loopt momenteel een door No Surrender ingesteld hoger beroep tegen het verbod van de motorclub. Dit werd vorig jaar opgelegd door de rechtbank in Assen.

Otto is bovendien nog verwikkeld in een strafzaak waarin het OM hem verdenkt van het beïnvloeden van getuigen. Tegen hem eiste het OM op 17 september voor de rechtbank in Breda een celstraf van twee jaar. De verklaringen van de getuigen gingen over afpersing door Otto, waarvoor hij zes jaar cel heeft gekregen. Deze zaak loopt nog in hoger beroep.

Meer uit Binnenland

Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

2 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

3 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

3 uur geleden
Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

DEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.

4 uur geleden
Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

DEN HAAG (ANP) - Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). Het college adviseerde het ministerie van VWS onlangs om "ruimhartiger en effectiever" documenten vrij te geven over de corona-pandemie.

5 uur geleden
Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

DEN HAAG (ANP) - Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten. Volgens Binnendijk is hij als verdachte verhoord op basis van de beelden die hij had ingeleverd bij de NVWA.

6 uur geleden
Hoekstra naar Suriname voor herdenking afschaffing slavernij

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering. Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën.

6 uur geleden