NN: ziekteverzuim kostte economie vorig jaar ruim 18 miljard euro
DEN HAAG (ANP) - Ziekteverzuim kostte de Nederlandse economie afgelopen jaar meer dan 18 miljard euro, stelt verzekeraar Nationale-Nederlanden. Onder meer corona zorgde voor meer, maar ook langer ziekteverzuim. De verzekeraar zette in een rapport de ontwikkelingen op het gebied van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid op een rijtje.
De afgelopen jaren ging het ziekteverzuimpercentage in Nederland flink omhoog. In 2019, dus voor de coronapandemie, lag dit op 4,4 procent. Een jaar later was dat gestegen naar 4,8 procent en vorig jaar 4,9 procent. Hoe groter het bedrijf, hoe hoger het verzuim ligt. Ook in de winter is er meer verzuim dan in de warmere maanden.
Werknemers zijn zich de afgelopen jaren niet vaker ziek gaan melden, maar bleven wel langer ziek. Dat komt deels door corona, maar ook konden zieke werknemers door thuiswerken soms moeilijker weer langzaamaan aan de slag. In ruim een derde van de gevallen is werkstress de oorzaak van verzuim, terwijl fysiek zwaar werk voor ruim 15 procent van het verzuim zorgt.
Ouderen
Het verzuim bij ouderen ligt al jaren hoger dan bij jongere werknemers. De oorzaak van het verzuim is dan vaak complexer en herstel duurt langer. Met de vergrijzing zal dat de komende jaren een probleem blijven. De afgelopen jaren is het aantal aanvragen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering bovendien gestegen en uitvoeringsinstantie UWV kan de vraag niet aan. Juist 55-plussers hebben de grootste kans om arbeidsongeschikt te raken, stelt NN. De verzekeraar ziet ook langdurige Covid-verschijnselen als een mogelijk probleem.
Om uitval en arbeidsongeschiktheid te beperken is het zaak dat de balans tussen belasting en belastbaarheid van werknemers wordt gevonden, meent NN. Daarmee doelt de verzekeraar onder meer op het hebben van echt vrije tijd waarin niet aan het werk hoeft te worden gedacht. Ook zouden werkgevers na kunnen denken over manieren om te zorgen dat werknemers minder werkstress ervaren.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De groei van het aantal banen in de Verenigde Staten heeft vorige maand alle verwachtingen van economen overtroffen. Dat zorgde vrijdag bij de opening van de aandelenmarkt op Wall Street voor positieve reacties van beleggers. De werkloosheid daalde onverwacht en de loongroei versnelde, wat de zorgen over een aanzienlijke verslechtering van de arbeidsmarkt wegnam.
11 minuten geledenLUXEMBURG (ANP) - Landen mogen voedselfabrikanten niet zomaar verbieden om vegetarisch eten vlees te noemen. Het Europese Hof van Justitie heeft dat vrijdag bepaald.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie neemt uiterlijk eind dit jaar een beslissing over het wel of niet voor de rechter brengen van voormalig ING-topman Ralph Hamers. Dat werd bekend tijdens een kort geding dat financieel activist Pieter Lakeman had aangespannen tegen de Staat, als vertegenwoordiger van het OM. Lakemans Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) neemt hier geen genoegen mee en wil dat het OM Hamers al sneller dagvaardt, al is de aanvankelijk geƫiste deadline van 1 november "niet heilig".
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Franse cognacmakers vinden dat ze slachtoffer zijn van de extra importheffingen die de Europese Unie invoert op Chinese elektrische auto's. Een meerderheid van de lidstaten van de Europese Unie is voor de verhoging van die invoerheffingen met soms tientallen procenten, werd vrijdag bekend. China dreigde eerder met vergeldingsmaatregelen tegen Europese cognac.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie blijft de komende tijd onderhandelen met China om alsnog tot een oplossing te komen voor hun dispuut over elektrische auto's. Ook zet de Europese Commissie het onderzoek naar Chinese staatssteun aan producenten van elektrische auto's voort, heeft een woordvoerder van de Commissie in een persconferentie gezegd. Dit is volgens hem mogelijk geworden nu de lidstaten van de Europese Unie daar vrijdag mee akkoord zijn gegaan.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Economieminister Dirk Beljaarts vindt niet dat hij voor zijn beurt heeft gesproken door nu al aan te kondigen dat PostNL wat hem betreft straks een dag langer mag doen over de postbezorging. Hij spreekt van een "tussenstap", waarover hij volgende week in debat gaat met de Tweede Kamer.
2 uur geledenLUXEMBURG (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De fusie tussen de Europese tak van Tata Steel en de staaldivisie van Thyssenkrupp is definitief van de baan. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaald in een zaak die was aangespannen door het Duitse Thyssenkrupp tegen de Europese Commissie. Brussel blokkeerde de fusie in 2019, maar het staalbedrijf wilde dat deze beslissing van tafel ging.
2 uur geleden