
NN merkt dat crisis huishoudens bewuster maakt van risico's
DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN, bekend van onder meer Nationale-Nederlanden, heeft de eerste helft van het jaar afgesloten met fors hogere resultaten. Volgens topman David Knibbe heeft de coronacrisis er mede voor gezorgd dat huishoudens zich bewuster zijn geworden van de verschillende risico's waar ze zich tegen willen verzekeren. Dat heeft volgens hem geleid tot een grote stijging van de waarde van contracten. Ook verstrekte NN meer hypotheken.
Knibbe benadrukt in een toelichting dat Nederlanders over het algemeen al goed verzekerd zijn. Deze ontwikkeling speelt dan ook vooral in andere landen. Volgens Knibbe zijn mensen zich bewuster van de risico's zoals het eventueel verliezen van inkomen en welvaart. Verder speelt ook gezondheid een rol. Dat mensen zich beter gaan verzekeren is volgens de topman een trend die langdurig kan aanhouden.
Volgens Knibbe gingen de resultaten over de hele breedte van het concern vooruit, geholpen ook door het herstel van de markten van de coronapandemie. NN sloot af met een operationeel resultaat van dik 1,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim een vijfde in vergelijking met een jaar eerder.
Brandschade
NN stipt onder meer de Nederlandse niet-levensverzekeringen aan als voorbeeld van een onderdeel dat goed presteerde. NN was bijvoorbeeld minder geld kwijt aan brandschade, terwijl er ook minder uitgekeerd hoefde worden aan zaken rondom arbeidsongeschiktheid en ongevallen. Verder waren mensen vaker thuis, waardoor er bijvoorbeeld minder werd ingebroken.
De verzekeraar sloot het halfjaar af met een nettowinst van 1,4 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog een resultaat van 587 miljoen euro. Volgens NN kwam de groei ook door winsten op de verkoop van aandelen en staatsobligaties.
Knibbe verwacht dat de schade als gevolg van de overstromingen in Limburg en België voor het concern zo'n 70 miljoen euro bedragen. NN is niet actief in Duitsland. Knibbe benadrukt dat nog niet alle claims binnen zijn. De bosbranden die grote delen van Zuid-Europa teisteren zullen minder impact hebben op de resultaten van NN. NN is in die markten niet actief met niet-levensverzekeringen.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
6 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
11 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
13 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
15 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
20 uur geleden