Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NN Group op kop in AEX na schikking woekerpoliszaak

NN Group op kop in AEX na schikking woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - NN Group was woensdag de sterkste stijger in de AEX-index, die een klein verlies liet zien. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de verzekeraar een schikking heeft getroffen in de zogeheten woekerpolisaffaire. Het bedrijf trekt daarvoor 300 miljoen euro uit. Alle juridische procedures tegen NN van de verschillende claimorganisaties worden nu stopgezet. Ook zet het bedrijf nog 60 miljoen euro opzij voor schrijnende gevallen en voor klanten die niet zijn aangesloten bij de claimorganisaties. Het aandeel werd bijna 4 procent hoger gezet.

In november trof verzekeraar ASR (min 0,5 procent) ook al een schikking van honderden miljoenen euro's om klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad te vergoeden. De woekerpolisaffaire houdt de gemoederen in de financiële wereld al jaren bezig. In 2006 kwam al aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht vanaf de jaren negentig.

De stemming op de beurzen bleef voorzichtig. Beleggers zijn vooral in afwachting van het Amerikaanse inflatiecijfer, dat donderdag verschijnt. De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 776,69 punten. De MidKap bleef onveranderd op 906,61 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,2 procent. De Duitse DAX daalde een fractie.

Kleine overname

De chipbedrijven ASMI en ASML wonnen tot 1,1 procent. De Taiwanese chipfabrikant TSMC, een belangrijke afnemer van de chipmachines van ASML, boekte in het vierde kwartaal meer omzet dan verwacht. Het bedrijf dat chips maakt voor onder meer Apple en Nvidia wist de lagere vraag naar chips voor smartphones en laptops op te vangen door de sterke vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Chipbedrijf Besi kampte met een verkoopadvies door Deutsche Bank en was de grootste daler in de AEX met een min van 1,7 procent. IMCD won 0,1 procent na een kleine overname. De chemicaliëndistributeur koopt een belang van 70 procent in het Indiase bedrijf Valuetree. In 2025 zal IMCD het resterende belang in Valuetree overnemen.

Kleding

In Londen zakte Sainsbury ruim 3 procent. Het Britse supermarktconcern verkocht in de afgelopen weken meer voedingsproducten, maar de verkopen van andere artikelen zoals kleding vielen echter tegen.

De euro was 1,0930 dollar waard, tegen 1,0926 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 72,26 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 77,70 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bouwer BAM hard onderuit op Damrak na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - BAM ging donderdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs na tegenvallende resultaten. De grootste bouwer van Nederland zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Ook blijven de marktomstandigheden volgens BAM op korte termijn uitdagend als gevolg van hogere rente en politieke onzekerheden. Het aandeel werd bijna 17 procent lager gezet.

8 minuten geleden
Maersk verwacht verbetering wereldwijde containerhandel

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De vooruitzichten voor de wereldwijde containerhandel verbeteren, ondanks de verstoringen door de aanvallen van schepen door Houthi-rebellen in de Rode Zee. Het Deense Maersk, een van de grootste containerrederijen ter wereld, heeft donderdag bij zijn kwartaalcijfers de vooruitzichten voor de handel in positieve zin aangescherpt.

30 minuten geleden
VodafoneZiggo verliest opnieuw veel klanten met vaste aansluiting

UTRECHT (ANP) - VodafoneZiggo is in het eerste kwartaal van dit jaar 26.600 consumenten met een vaste aansluiting als klant kwijtgeraakt. Dat komt onder meer door de sterke concurrentie op die markt. Het aantal zakelijke klanten met internetaansluitingen steeg met 3100.

40 minuten geleden
ING op kop in lagere AEX, DSM-Firmenich zakt na cijfers 

AMSTERDAM (ANP) - ING behoorde donderdag tot de grote winnaars in de AEX-index op het Damrak. De bank zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd. ING zag de rente-inkomsten dalen, maar de inkomsten uit provisies namen aanzienlijk toe. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Om de aandeelhouders te belonen gaat ING voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel werd 4,8 procent hoger gezet.

42 minuten geleden
Ruim kwart meer winst voor Ozempic-maker Novo Nordisk

BAGSVAERD (ANP/AFP) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk heeft de winst in de eerste maanden van dit jaar met 28 procent opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf, bekend van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic, hield onder de streep 25,4 miljard Deense kroon over, omgerekend meer dan 3 miljard euro.

1 uur geleden
Muziek van Billie Eilish en Harry Styles terug naar TikTok

HILVERSUM (ANP) - De muziek van bekende artiesten als Billie Eilish en Harry Styles kan terugkeren op TikTok. Hun muzieklabel Universal Music Group (UMG) heeft alsnog een deal gesloten met het socialemediaplatform.

1 uur geleden
Aandacht voor cijfers ING en Shell op drukke beursdag

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht uit naar de resultaten van ING en olie- en gasconcern Shell. ING zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd. De bank zag de rente-inkomsten dalen, maar de inkomsten uit provisies namen aanzienlijk toe. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Om de aandeelhouders te belonen gaat ING voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

1 uur geleden