Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nissan stijgt flink op Japanse beurs na resultaten

Nissan stijgt flink op Japanse beurs na resultaten

TOKIO (ANP) - Nissan Motor behoorde donderdag tot de grootste stijgers op de aandelenbeurs in Tokio. De Japanse autofabrikant boekte een verrassende winst in het afgelopen kwartaal en verhoogde zijn verwachting voor het hele jaar. Beleggers verwerkten daarnaast het besluit van de Federal Reserve (Fed) om de rente ongewijzigd te laten. De grootste economie ter wereld herstelt volgens de Amerikaanse centrale bank wel dusdanig snel dat de doelen van het stimuleringsbeleid dichterbij komen. Een verhoging van de rente is echter nog lang niet aan de orde.

De Japanse hoofdindex, de Nikkei 225, sloot 0,7 procent hoger op 27.782,42 punten. Nissan dikte bijna 6 procent aan. De autobouwer denkt dit boekjaar weer winst te kunnen boeken na twee verliesjaren op rij. Advantest steeg 7 procent. De chiptester kwam met sterke kwartaalcijfers en gaat eigen aandelen inkopen. De maker van chipapparatuur Screen Holdings, die ook met resultaten kwam, won 5 procent. TDK zakte 3 procent na tegenvallende kwartaalcijfers van de fabrikant van elektronische onderdelen.

Sony klom 3 procent. Het Japanse technologieconcern heeft inmiddels meer dan 10 miljoen exemplaren van zijn nieuwste spelcomputer PlayStation 5 verkocht. Sony noemt het de snelst verkopende spelcomputer die het ooit heeft gemaakt. Het bedrijf schreef de interesse in de spelcomputer onder meer toe aan de coronacrisis, waardoor mensen thuiszitten en vermaak zoeken. SoftBank won 4 procent. De Japanse techinvesteerder verkoopt naar verluidt ongeveer een derde van zijn belang in de Amerikaanse taxi-app Uber om de verliezen op zijn investering in de Chinese taxi-app Didi te dekken.

De Hang Seng-index in Hongkong zette het herstel voort na de koersval aan het begin van de week en noteerde tussentijds 3 procent in de plus. De Chinese technologiebedrijven, die deze week zware koersverliezen lieten zien door de strengere aanpak van de techsector door de Chinese autoriteiten, veerden op. Tencent en Alibaba wonnen 9 en 7 procent. Volgens persbureau Bloomberg mogen Chinese bedrijven van de autoriteiten toch een beursnotering in de Verenigde Staten hebben, zolang ze maar aan de regels voldoen. Eerder leek Peking af te koersen op een verbod van het aantrekken van buitenlands kapitaal door Chinese bedrijven.

Meer uit Financieel

Bloomberg: omzet en investeringen AI exploderen komende tien jaar

NEW YORK (ANP) - Ook op het gebied van inkomsten explodeert kunstmatige intelligentie (AI) de komende jaren tot ongekende hoogte. Waar de markt van generatieve AI zoals het populaire ChatGPT vorig jaar nog goed was voor zo'n 40 miljard dollar aan omzet, is dat volgens een analyse van persbureau Bloomberg in 2032 gegroeid tot ongeveer 1,3 biljoen dollar (1,2 biljoen euro).

23 minuten geleden
Action haalt zelfscankassa's in aantal filialen weg

ZWAAGDIJK (ANP) - Winkelketen Action heeft in een enkele filialen de zelfscankassa's weggehaald. Dat bevestigt een woordvoerster van de discounter na berichtgeving door RTL Nieuws. "Met diefstal heeft het niets te maken", benadrukt de zegsvrouw daarbij.

25 minuten geleden
Olieprijs klimt in aanloop productievergadering OPEC+

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De olieprijzen gingen vrijdag verder omhoog in aanloop naar de productievergadering van oliekartel OPEC+ komende zondag. Naar verwachting gaat het bondgenootschap van grote olieproducerende landen zoals Saudi-Arabiƫ en Rusland niet opnieuw morrelen aan het beleid na de onverwachte verdere productieverlaging in april.

51 minuten geleden
Techinvesteerder Prosus aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag verder omhoog onder aanvoering van Prosus. De techinvesteerder profiteerde van de stevige koerswinsten in de Chinese techsector en werd ruim 3 procent hoger gezet. Beleggers gingen verder weer over tot de orde van de dag, nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken.

1 uur geleden
Opnieuw belangrijke bestuurder weg bij Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Ella Irwin, de belangrijkste manager die verantwoordelijk is voor contentbeheer en -beleid bij berichtendienst Twitter, heeft ontslag genomen. Twitter-eigenaar Elon Musk ziet daarmee opnieuw een van zijn belangrijke bestuurders vertrekken. Irwin bevestigde haar vertrek, dat eerder door zakenblad Fortune werd gemeld, in een e-mail. De redenen voor haar aftreden zijn niet duidelijk.

1 uur geleden
Aandacht voor banenrapport VS na goedkeuring schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. Nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken gaan beleggers weer over tot de orde van de dag. Na het Huis van Afgevaardigden is ook de Amerikaanse Senaat akkoord met de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. President Joe Biden zal het wetsvoorstel "zo snel mogelijk" ondertekenen en vrijdag een toespraak houden.

2 uur geleden
Amerikaanse topbankier Dimon na bezoek aan China ook naar Taiwan

HONGKONG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse topbankier Jamie Dimon, baas van de grote bank JPMorgan Chase, gaat na zijn bezoek aan China ook naar Taiwan. Dimon zou vrijdag aankomen in Taiwan, dat door China wordt gezien als afvallige regio.

2 uur geleden