Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkel en andere grondstoffen duurder door zorgen Oekraïne

Nikkel en andere grondstoffen duurder door zorgen Oekraïne

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De prijzen van nikkel en veel andere grondstoffen gaan flink omhoog door de toenemende spanningen rond Oekraïne tussen het Westen en Rusland. Rusland is een belangrijke producent van onder meer nikkel en op de grondstoffenmarkt is er vrees dat bij een escalatie van het conflict de Russische leveringen verstoord kunnen worden. Daardoor gaan ook de olieprijzen omhoog.

De prijs van een ton nikkel steeg op de Londense metalenmarkt naar meer dan 25.000 dollar, wat voor het eerst sinds 2011 is. Nikkel wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de productie van roestvrij staal en oplaadbare batterijen. Rusland is een belangrijke leverancier van nikkel, onder meer met het grote bedrijf Norilsk Nickel.

Ook andere grondstoffen zoals aluminium, goud, zilver, platina en palladium werden duurder. Rusland is ook hier een belangrijke speler. Daarnaast wordt de goudprijs aangejaagd door de onrust op de financiële markten vanwege de spanningen rond Oekraïne. Beleggers zoeken dan beleggingen op die als minder risicovol worden gezien in onrustige tijden, waaronder goud. De goudprijs staat momenteel op het hoogste niveau in ongeveer acht maanden.

De olieprijzen gingen dinsdag ook verder omhoog. Rusland is een van de grootste olieleveranciers ter wereld. Door harde westerse sancties tegen het land kunnen de Russische olieleveringen ontregeld raken, bijvoorbeeld omdat betalingsverkeer lastiger wordt. Ook zou Rusland kunnen besluiten de verkoop van olie en gas aan Europa te verminderen. De prijs van een vat Amerikaanse olie is nu bijna 93 dollar en een vat Brentolie is ruim 96 dollar waard. Kenners denken dat de prijzen nog door kunnen stijgen tot meer dan 100 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Griekenland eindelijk van financieel strafbankje

ATHENE/BRUSSEL (ANP) - Griekenland is na twaalf jaar eindelijk af van het strenge toezicht van de eurozone op zijn financiën. Het is volgens de eurolanden voldoende opgekrabbeld van de financiële crisis om weer zelf over de schatkist te waken.

3 uur geleden
Oliebedrijf Occidental hoger op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Oliebedrijf Occidental Petroleum is vrijdag bijna 10 procent meer waard geworden op een negatief gestemd Wall Street. Dat gebeurde nadat investeerder Berkshire Hathaway van 'superbelegger' Warren Buffett toestemming had gekregen van Amerikaanse toezichthouders om maximaal de helft van de aandelen in Occidental te kopen. Berkshire Hathaway investeert al enkele jaren in het oliebedrijf en heeft nu ruim een vijfde van het bedrijf in handen.

9 uur geleden
Reuters: Musk wil concurrent start-up hersenimplantaten overnemen

SAN FRANCISCO (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft een concurrent van zijn eigen start-up Neuralink benaderd om die over te nemen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Synchron houdt zich net als Neuralink bezig met hersenimplantaten waarmee mensen computers kunnen aansturen. Dat bedrijf zou echter dichter bij een goedkeuring van de Amerikaanse medische toezichthouder FDA zijn om zijn producten echt bij patiëntern te kunnen laten implanteren.

10 uur geleden
Veel vraag naar Lamborghini's, nu bestelde bolide komt begin 2024

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - Sportwagenmerk Lamborghini is zo populair dat de hele productiecapaciteit voor volgend jaar al besteld is. Dat betekent dat iemand die nu bijvoorbeeld een sportwagen van het type Aventador of Huracán of een Urus-SUV bestelt, die bolide pas op zijn vroegst begin 2024 krijgt.

12 uur geleden
Gazprom stopt gastoevoer Nord Stream opnieuw vanwege onderhoud

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP) - Gazprom legt eind deze maand de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn opnieuw voor drie dagen stil. Het Russische staatsgasbedrijf geeft onderhoud van de pijplijn als reden aan. De sluiting staat van 31 augustus tot en met 2 september gepland. De stap zal opnieuw tot zorgen leiden of Gazprom na het onderhoud weer gas gaat leveren.

13 uur geleden
Forse stijging moederbedrijf Thuisbezorgd helpt AEX niet aan plus

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met een verliesbeurt de week uitgegaan. Alle aandacht op het Damrak ging uit naar maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, dat na de verkoop van zijn belang in de Braziliaanse branchegenoot iFood ruim een kwart aan waarde won. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl ontvangt tot 1,8 miljard euro van techinvesteerder Prosus. Dat bedrijf, dat 1,3 procent daalde, had de rest van iFood al in handen en wordt dus de enige eigenaar.

14 uur geleden
Brancheorganisaties goede doelen teleurgesteld over stap ING

AMSTERDAM (ANP) - Brancheorganisaties voor goede doelen zijn "zeer teleurgesteld" over de aankondiging van ING om tot het einde van dit jaar geen stichtingen en verenigingen meer te accepteren die een rekening willen openen. De Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) benadrukt de belangrijke rol die goede doelen hebben en roept ING dan ook op "zo spoedig mogelijk op dit besluit terug te komen".

14 uur geleden