Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei zakt ondanks steunmaatregelen Bank of Japan

Nikkei zakt ondanks steunmaatregelen Bank of Japan

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Japan is maandag met verlies gesloten na een schommelende handelssessie. Beleggers verwerkten de extra steunmaatregelen van de Bank of Japan (BoJ) om de economische impact van het nieuwe coronavirus te verzachten. De Amerikaanse centrale bank kwam zondag al met een verrassende nieuwe renteverlaging en kondigde aan het opkoopprogramma voor obligaties te herstarten om de grootste economie ter wereld te ondersteunen. Ook de centrale bank van Nieuw-Zeeland schroefde het rentetarief terug.

De toonaangevende Nikkei in Tokio veerde kortstondig op na het besluit van de Bank of Japan maar eindigde uiteindelijk 2,5 procent lager op 17.002,04 punten. Vrijdag zakte de Japanse hoofdindex al ruim 6 procent tot het laagste niveau sinds november 2016. De Japanse centrale bank liet na een noodvergadering weten het monetaire beleid verder te verruimen. Zo gaat de BoJ meer risicovolle activa als indextrackers (ETF's) en bedrijfsobligaties opkopen om de markten te ondersteunen. De centrale bank verklaarde tevens niet te zullen aarzelen om meer stimuleringsmaatregelen te nemen.

Ook de andere Aziatische beurzen lieten verliezen zien. In China, waar het aantal besmettingsgevallen verder afvlakt, noteerde de beursgraadmeter in Shanghai tussentijds 2,4 procent in de min. De Chinese centrale bank versoepelde afgelopen vrijdag al het beleid voor banken om zo de economie te helpen tegen de schadelijke impact van het coronavirus. Door die stap hoeven banken minder kapitaalreserves aan te houden en kunnen ze meer uitlenen aan bedrijven in China die geraakt worden door de uitbraak.

De Hang Seng-index in Hongkong daalde 3,6 procent. De Kospi in Seoul verloor 2,8 procent. In Zuid-Korea is het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus stabiel gebleven. De afgelopen 24 uur bleken 74 inwoners geïnfecteerd. Een dag eerder waren dat er 76. De Australische beurs was een negatieve uitschieter. De All Ordinaries in Sydney ging met een zwaar verlies van 9,7 procent de dag uit. Vooral de Australische banken lieten flinke koersverliezen zien.

Meer uit Financieel

OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

5 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

9 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

13 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

14 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

15 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

16 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

16 uur geleden