Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei zakt door waarschuwing Apple

Nikkei zakt door waarschuwing Apple

TOKIO (ANP) - De Japanse aandelenbeurs is dinsdag met een flink verlies gesloten. De zorgen over de impact van het nieuwe coronavirus in China laaiden weer op door een omzetwaarschuwing van Apple. De Amerikaanse techgigant verwacht dat de vraag naar iPhones in China zal worden geraakt door de virusuitbraak. Ook duurt het volgens Apple langer dan verwacht voordat de situatie in het land weer is genormaliseerd en heeft het bedrijf last van verstoringen in de toeleveringsketen.

De Nikkei in Tokio eindigde 1,4 procent lager op 23.193,80 punten. De Japanse toeleveranciers van Apple werden van de hand gedaan. Murata Manufacturing en Taiyo Yuden zakten respectievelijk 3,4 en 5,7 procent. Ook de andere Aziatische toeleveringsbedrijven van de iPhone-maker gingen omlaag. In Hongkong verloor Sunny Optical 4,8 procent en in Taiwan daalde Hon Hai Precision Industry, de grootste leverancier van Apple, 0,6 procent.

Ook de chipbedrijven stonden onder druk na berichten dat de Amerikaanse regering de verschepingen van chips aan het Chinese technologieconcern Huawei door chipmakers als TSMC wil blokkeren. De Japanse makers van chipapparatuur Tokyo Electron en Advantest zakten 4,8 en 5,8 procent.

De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 0,1 procent in de min. In Hongkong daalde de Hang Seng-index 1,3 procent. De Britse bank HSBC, die ook een notering heeft in Hongkong, verloor 2,3 procent na tegenvallende jaarcijfers. De Kospi in Seoul raakte 1,4 procent kwijt. De Zuid-Koreaanse chipmakers SK Hynix en Samsung leverden tot 2,4 procent in. De All Ordinaries in Sydney sloot 0,2 procent lager. Mijnbouwreus BHP won 0,8 procent na publicatie van de resultaten.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

6 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

6 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

7 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

7 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

9 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

9 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

11 uur geleden