Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei verder omhoog dankzij chip- en techbedrijven

Nikkei verder omhoog dankzij chip- en techbedrijven

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio zette dinsdag het herstel voort na de stevige winstbeurt een dag eerder. Beleggers schoven de zorgen over een mogelijke vertraging van het economische herstel van de coronacrisis door de opmars van de Delta-variant aan de kant. Vooral de chipbedrijven en techondernemingen stonden in de belangstelling na het nieuwe slotrecord van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. De oliebedrijven profiteerden daarnaast van de heropleving van de olieprijzen.

De hoofdindex in Tokio, de Nikkei 225, eindigde 0,9 procent in de plus op 27.732,10 punten. Een dag eerder won de Japanse graadmeter al 1,8 procent. Techinvesteerder SoftBank, chipapparatuurmaker Tokyo Electron en chiptester Advantest behoorden tot de sterkste stijgers met winsten van rond de 2 procent. Ook de containervervoerders, staalbedrijven en luchtvaartmaatschappijen stonden in de kopgroep dankzij de verbeterde economische vooruitzichten. Olieproducent Inpex klom 1,7 procent nadat de olieprijzen na zeven dagen van dalingen weer omhoog gingen.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 1,2 procent hoger en de Hang Seng-index in Hongkong dikte 2 procent aan. De grote Chinese techbedrijven toonden verder herstel na de recente zware koersverliezen die volgden op de strengere regelgeving van de Chinese autoriteiten voor de techsector in het land. E-commercebedrijf JD.com won 12 procent dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Het Chinese internetconcern Tencent klom 7 procent en webwinkelconcern Alibaba steeg dik 6 procent. Beleggers reageerden onder meer op berichten van persbureau Reuters dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC is begonnen met het uitvaardigen van nieuwe vereisten voor Chinese bedrijven die een beursgang willen op Wall Street. Vorige maand werd nog bekend dat de Amerikanen tijdelijk geen beursgangen meer toelaten van Chinese bedrijven.

Meer uit Financieel

Wall Street sluit flink lager na renteverhoging Federal Reserve

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager gesloten nadat de Federal Reserve de rente opnieuw had opgevoerd om de hoge inflatie te bestrijden. Vanwege de recente onrust in de bankensector had Wall Street voorzichtige hoop op een pauze van de Fed bij het verder opkrikken van de rente. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, Fed-baas Jerome Powell stelde in een persconferentie na afloop van het rentebesluit dat er mogelijk later nog meer renteverhogingen komen.

1 uur geleden
Banensite Indeed schrapt 2200 banen, impact Nederland onduidelijk

AUSTIN (ANP) - De zoekmachine voor vacatures Indeed gaat 2200 banen schrappen, heeft topman Chris Hyams in een bericht aan het personeel meegedeeld. Dat staat gelijk aan ongeveer 15 procent van alle werknemers. Volgens Indeed koelt de arbeidsmarkt in onder andere de Verenigde Staten sterk af na de sterke stijging van het aantal vacatures van vlak na de coronacrisis, toen de economie zich krachtig herstelde. Het Amerikaanse bedrijf moet daarom zelf nu ook stevig inkrimpen.

3 uur geleden
Topman TikTok: nog nooit Amerikaanse gegevens gedeeld met Peking

WASHINGTON (ANP) - Filmpjesapp TikTok heeft nog nooit Amerikaanse gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid, of een verzoek ontvangen om deze te delen. Het dochterbedrijf van het Chinese ByteDance zou een dergelijk verzoek ook niet honoreren als dat ooit zou gebeuren, zal TikTok-topman Shou Zi Chew donderdag verklaren voor een commissie van het Amerikaanse Congres.

4 uur geleden
Microsoft-dochterbedrijf verklapt met AI manieren om te coderen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Het platform voor softwareontwikkelaars GitHub verklapt binnenkort met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hoe mensen het best bepaalde coderingsopdrachten kunnen uitvoeren. Daarvoor gebruikt het dochterbedrijf van Microsoft technologie van OpenAI, het bedrijf dat de afgelopen maanden veel aandacht kreeg voor zijn programma's ChatGPT en Dall-E.

4 uur geleden
Kaag wil voor besluit over Volksbank opties met Kamer bespreken

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) wil de Tweede Kamer laten meepraten over de toekomst van de Volksbank, voordat zij met een besluit komt. Gezien het grote belang van het onderwerp voor de maatschappij en het bankenlandschap mikt zij op een "breed draagvlak" voor de richting die zij kiest.

4 uur geleden
Fed verhoogt rente VS weer ondanks onrust bankensector

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve voert de rente in de Verenigde Staten verder op om de hoge inflatie te bestrijden. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week laten de beleidsmakers bij de Fed in Washington zich daarmee niet van de wijs brengen door de recente onrust in de bankensector.

4 uur geleden
ING en ABN AMRO geven eerdere winsten prijs op gemengd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een gemengd beeld geëindigd. De banken ING en ABN AMRO gaven veel van hun eerdere winsten op de dag prijs. Beleggers kijken nu vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve in de Verenigde Staten dat later op de dag bekend wordt.

5 uur geleden