Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei stevig vooruit door afnemende spanningen Oekraïne

Nikkei stevig vooruit door afnemende spanningen Oekraïne

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Japan ging woensdag stevig vooruit na de verliesbeurt een dag eerder. De stemming werd gesteund door de afnemende spanningen rond Oekraïne nu de directe dreiging van een Russische inval in het land even lijkt te zijn geweken. Eerder zorgden de hoogoplopende spanningen tussen het Westen en Rusland nog voor onrust op de aandelenmarkten.

Ook zien de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Russische president Vladimir Poetin na urenlang overleg nog veel mogelijkheden voor een diplomatieke oplossing voor de crisis rond Oekraïne. Poetin herhaalde daarbij dat Rusland geen oorlog wil. De defensieministers van de NAVO-landen komen woensdag bijeen over het conflict met Rusland.

De Nikkei in Tokio eindigde uiteindelijk 2,2 procent in de plus op 27.460,40 punten. De Japanse tech- en chipbedrijven behoorden tot de sterkste stijgers na de forse koerswinst van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. De chipbedrijven Tokyo Electron en Advantest wonnen rond 5 procent. Ook elders in de Aziatische regio toonden de beursgraadmeters herstel. De Kospi in Seoul boekte een tussentijdse winst van 1,9 procent en de All Ordinaries in Sydney dikte 1,1 procent aan.

De hoofdindex in Shanghai won 0,6 procent en de Hang Seng-index in Hongkong steeg 1,2 procent na meevallende Chinese inflatiecijfers. Zo namen de consumentenprijzen vorige maand met 0,9 procent op jaarbasis toe. De producentenprijzen stegen in januari met 9,1 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Beide cijfers vielen lager uit dan verwacht en liggen onder de niveaus van december. De afnemende inflatie geeft de Chinese centrale bank meer ruimte om de economie te ondersteunen.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Nvidia omlaag op Wall Street na tegenvallende omzet

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine koersuitslagen gesloten. Chipbedrijf Nvidia ging flink omlaag op Wall Street na bekendmaking van tegenvallende omzetcijfers. Nvidia gaf aan dat de vraag naar zijn grafische kaarten vanuit de gamesindustrie veel zwakker is geworden. De producent van elektrische auto's Tesla was juist een winnaar na de goedkeuring van het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden in de Amerikaanse Senaat.

3 uur geleden
Hervatten levering Boeing 787 Dreamliner deze week verwacht

ARLINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA verwacht dat vliegtuigbouwer Boeing deze week de leveringen van de 787 Dreamliner hervat. Die werden in mei vorig jaar stopgezet als gevolg van constructiefouten.

4 uur geleden
President Mexico wil verbod op brouwen bier in noorden om droogte

MONTERREY (ANP/BLOOMBERG) - Het noorden van Mexico moet stoppen met het brouwen van bier. Dat zegt de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador. De regio, waar ook het Nederlandse Heineken actief is, heeft te maken met ernstige watertekorten.

4 uur geleden
Airbus levert minder vliegtuigen af door productieproblemen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft in juli minder vliegtuigen afgeleverd dan in juni vanwege productieproblemen door verstoringen in de levering van onderdelen en materialen. Airbus had eind juli al zijn doelstelling voor de leveringen over heel 2022 neerwaarts bijgesteld vanwege de problemen bij de toelevering.

5 uur geleden
Reuters: Russische vliegtuigen worden gestript voor onderdelen

MOSKOU (ANP) - Russische luchtvaartmaatschappijen zijn begonnen met het strippen van hun eigen vliegtuigen om zo onderdelen veilig te stellen. De luchtvaartmaatschappijen kunnen namelijk geen onderdelen meer kopen in het buitenland door de sancties die westerse landen Rusland hebben opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

6 uur geleden
Carlsberg verwacht fors meer winst door goede bierverkopen

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De Deense bierbrouwer Carlsberg gaat de rest van dit jaar fors meer winst maken dan waar het bedrijf eerder op rekende. De verkopen in met name Europa en Azië gaan volgens het concern verrassend goed, nu consumenten ondanks de verhoogde prijzen bier blijven drinken in cafés en restaurants. Concurrent Heineken meldde vorige week al betere resultaten dan vorig jaar, ook door de heropening van de horeca na de coronapandemie.

6 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen koploper in hogere AEX, Just Eat omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met winst gesloten, waarmee wat herstel werd getoond van de koersverliezen op vrijdag. Het sentiment onder beleggers werd geholpen door sterke handelscijfers uit China. Betalingsverwerker Adyen was koploper in de hoofdindex op Beursplein 5. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste daler na een adviesverlaging door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley.

7 uur geleden