Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei sluit sterke beursmaand lager af

Nikkei sluit sterke beursmaand lager af

TOKIO (ANP) - De Japanse aandelenbeurs is maandag met verlies gesloten. Beleggers namen wat gas terug op de laatste dag van de sterke beursmaand november. De aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen in Japan en wereldwijd zorgde daarbij voor enige terughoudendheid. Daarnaast verwerkten de markten een reeks van macro-economische cijfers uit Japan en China. Elders in de Aziatische regio gingen de beurzen ook overwegend omlaag.

De toonaangevende Nikkei in Tokio eindigde 0,8 procent in de min op 26.433,62 punten. De Japanse hoofdindex won in november 15 procent, mede dankzij de positieve ontwikkelingen rond de coronavaccins, en kende daarmee de beste beursmaand sinds januari 1994. Op macro-economisch vlak bleek dat de Japanse winkelverkopen in oktober met 6,4 procent op jaarbasis zijn gestegen. Het cijfer lag in lijn met de verwachtingen van economen. Bij de bedrijven verloor ANA Holdings 0,9 procent. De door de coronacrisis geplaagde Japanse luchtvaartmaatschappij wil 3,2 miljard dollar ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen.

De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 0,5 procent in de plus. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de bedrijvigheid in de omvangrijke industrie van het land in november sterker dan verwacht is toegenomen. Het was de negende maand op rij van groei in de industrie, waarmee China een sterk herstel laat zien van de coronacrisis. In Hongkong verloor de Hang Seng-index 1,1 procent en de Kospi in Seoul daalde 0,9 procent. De Australische All Ordinaries in Sydney zakte 1,3 procent. In India hadden beleggers een vrije dag.

Meer uit Financieel

Trailer GTA VI vrijgegeven, game verschijnt in 2025

NEW YORK (ANP) - Spelontwikkelaar Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

1 uur geleden
Bijna 4 op 5 mensen shoppen online, vooral twintigers en dertigers

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar heeft 78 procent van de Nederlanders iets online gekocht. Dat is 4 procent meer dan een jaar geleden, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 25- tot 35-jarigen shopt 93 procent online.

3 uur geleden
Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

5 uur geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

7 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

8 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

9 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

11 uur geleden