Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei sluit fors hoger na verkiezingswinst premier Kishida

Nikkei sluit fors hoger na verkiezingswinst premier Kishida

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is maandag met een forse winst begonnen aan de maand november. De overwinning van de Liberaal-Democratische Partij (LDP) van premier Fumio Kishida, die zondag bij de parlementsverkiezingen in Japan haar meerderheid in het lagerhuis wist te behouden, wakkerde de hoop aan op meer steunmaatregelen van de Japanse overheid voor de op twee na grootste economie ter wereld. De verkiezingen vormden een belangrijke test voor Kishida, die pas sinds begin oktober leider van de LDP en premier van het land is.

De Japanse hoofdindex, de Nikkei 225, eindigde uiteindelijk met een plus van 2,6 procent op 29.647,08 punten en bereikte het hoogste niveau sinds eind september. Kishida beloofde onder meer om voor het einde van het jaar een extra budget vrij te maken voor een steunpakket voor mensen die zijn getroffen door de coronapandemie, zoals mensen die hun baan hebben verloren en studenten die moeite hebben om het collegegeld te betalen. Bij de bedrijven behoorde Fast Retailing tot de grootste stijgers. Het aandeel van de eigenaar van kledingketen Uniqlo klom 4 procent dankzij het vooruitzicht voor meer steun voor de binnenlandse economie.

De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds een fractie hoger na gemengde cijfers over de Chinese industrie. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek zondag dat de omvangrijke industrie afgelopen maand is gekrompen door tekorten aan elektriciteit, forse prijsstijgingen van grondstoffen en lokale coronamaatregelen. De dienstensector groeide nog wel, maar minder hard dan in september. Volgens marktonderzoekers Caixin en Markit, die maandag met cijfers kwamen, nam de bedrijvigheid in de Chinese industrie in oktober echter wel toe.

De Hang Seng-index in Hongkong daalde 1 procent door koersverliezen van de grote Chinese technologiebedrijven. Internetconcern Tencent zakte 2 procent en webwinkelbedrijf Alibaba verloor ruim 2 procent. De Kospi in Seoul won 0,5 procent en de Australische All Ordinaries in Sydney steeg 0,6 procent.

Meer uit Financieel

Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

4 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

4 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

6 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

8 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

11 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

1 dag geleden