Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei sluit 2021 lager af, SenseTime wint bij debuut in Hongkong

Nikkei sluit 2021 lager af, SenseTime wint bij debuut in Hongkong

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio sloot donderdag het tweede coronajaar 2021 af met een klein verlies. De Japanse beurs boekte desondanks wel een jaarwinst. De andere aandelenmarkten in de Aziatische regio lieten een gemengd beeld zien. In Hongkong beleefde SenseTime, dat zich bezighouder met kunstmatige intelligentie (AI) een succesvol beursdebuut.

De Nikkei in Tokio eindigde op de laatste handelsdag van het jaar 0,4 procent lager op 28.791,71 punten. De hoofdindex boekte dit jaar een winst van bijna 5 procent. Het was het derde winstjaar op rij. In 2020 won de Nikkei 16 procent. In Tokio zijn de financiële markten op vrijdag en maandag gesloten vanwege de viering van Nieuwjaar. Op dinsdag 4 januari wordt de handel weer hervat.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,6 procent in de plus door de hoop op meer steunmaatregelen van de Chinese autoriteiten. In Hongkong daalde de Hang Seng-index 0,3 procent. SenseTime won bijna een kwart aan beurswaarde. Het Chinese AI-bedrijf moest eerder zijn beursgang uitstellen nadat het door Washington op een zwarte lijst werd gezet. De Amerikanen beschuldigen het bedrijf van het maken van een gezichtsherkenningsprogramma dat wordt gebruikt tegen de Oeigoeren in Xinjiang. De relatie tussen de VS en China staat al langer onder druk vanwege de mensenrechtensituatie in Xinjiang, maar ook in Hongkong.

Het door schulden geplaagde vastgoedfonds Evergrande kelderde 9 procent in Hongkong. De onderneming moest dinsdag weer schulden afbetalen en er zijn nog steeds geen tekenen dat er is betaald. Kenners houden er rekening mee dat Evergrande de betalingstermijn van dertig dagen niet zal halen. Het bedrijf bleef eerder al in gebreke met een aflossing.

Meer uit Financieel

Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

1 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

3 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

4 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

4 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

5 uur geleden
Opluchting op beurzen na voorlopige schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.

6 uur geleden
Nvidia kondigt reeks nieuwe AI-producten en -diensten aan

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse chipproducent Nvidia heeft een reeks nieuwe producten en diensten bekendgemaakt rondom kunstmatige intelligentie (AI). Daaronder valt bijvoorbeeld een supercomputer waarmee techbedrijven als Microsoft en Meta Platforms opvolgers van de bekende chatbot ChatGPT kunnen ontwikkelen. Nvidia profiteert al sterk van de grote vraag naar techniek voor AI-toepassingen.

7 uur geleden