Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei na 30 jaar weer boven 30.000 punten

Nikkei na 30 jaar weer boven 30.000 punten

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Japan is maandag met een stevige winst begonnen aan de nieuwe handelsweek. Een sterker dan verwachte groei van de Japanse economie in het afgelopen kwartaal stuwde de Nikkei in Tokio voor het eerst in ruim dertig jaar tot boven de belangrijke psychologische grens van 30.000 punten. Ook in Zuid-Korea, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, ging de beurs flink vooruit.

De hoofdindex in Tokio eindigde uiteindelijk 1,9 procent hoger op 30.084,15 punten. Het was voor het eerst sinds augustus 1990 dat de Nikkei weer terugkeerde op dat niveau. De Japanse beurs is deze maand al ruim 8 procent gestegen door de hoop op een stevig herstel van de coronacrisis en sterke bedrijfsresultaten.

Op macro-economisch terrein bleek dat de Japanse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar met 12,7 procent op jaarbasis is gegroeid. Dat was meer dan economen hadden verwacht. In het hele coronajaar 2020 kromp de op twee na grootste economie ter wereld met 4,8 procent. Dat was de eerst krimp sinds de financiële crisis in 2009.

SoftBank

SoftBank, een zwaargewicht in de Nikkei, steeg 2 procent. Volgens persbureau Bloomberg wil ByteDance mogelijk de Indiase tak van filmpjesapp TikTok verkopen aan het rivaliserende Indiase Glance. SoftBank heeft een belang in Bytedance en Glance. TikTok is sinds juli vorig jaar verboden in India als gevolg van het grensconflict met China.

De Kospi in Seoul noteerde tussentijds 1,5 procent in de plus en de All Ordinaries in Sydney klom 0,9 procent. In Hongkong en Shanghai waren de markten nog gesloten vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar. De beurs in Hongkong gaat dinsdag weer open. De Chinese beurzen blijven tot en met woensdag dicht.

Meer uit Financieel

Handelsbesprekingen China-VS gestaakt, overleg gaat zondag verder

GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.

7 uur geleden
Interim-bestuur van FNV weggestuurd

UTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.

8 uur geleden
Reuters: handelsoverleg VS-China in Genève hervat na lunchpauze

GENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.

13 uur geleden
Reuters: Chinese delegatie vertrekt van handelsoverleg met VS

GENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.

15 uur geleden
Nieuwe Duitse economieminister wil meer gascentrales

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.

17 uur geleden
Inflatie China opnieuw gedaald door zwakke economie

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.

19 uur geleden
Europese oliesector gaat wisselend om met 'Golf van Amerika'

DEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.

21 uur geleden