Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei licht hoger na rentebesluit Bank of Japan

Nikkei licht hoger na rentebesluit Bank of Japan

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio ging donderdag licht vooruit. Beleggers verwerkten het besluit van de Bank of Japan om de rente conform verwachting ongewijzigd te laten om de economie te blijven ondersteunen. De centrale bank schroefde daarbij de verwachting voor de economische groei dit jaar terug van 2,9 procent naar 2,4 procent. De inflatieverwachting voor dit jaar werd verhoogd tot 2,3 procent, van 1,9 procent in april.

De inflatie in Japan ligt daarmee nog altijd veel lager dan in andere delen van de wereld, waardoor de centrale bank de rente nog niet hoeft te verhogen om de inflatie te beteugelen. Veel andere belangrijke centrale banken zoals de Amerikaanse Federal Reserve hebben de rentes al wel verhoogd in de strijd tegen de forse prijsstijgingen. De Japanse yen staat daardoor onder druk ten opzichte van de Amerikaanse dollar en daalde tot het laagste niveau in 24 jaar.

Beleggers keken verder vooral uit naar het belangrijke rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), die de rente in het eurogebied naar verwachting voor het eerst sinds 2011 gaat verhogen. Ook werd gewacht of Rusland de gastoevoer naar Europa via de belangrijke Nord Stream 1-pijplijn weer opstart na afronding van de onderhoudswerkzaamheden. Volgens de exploitant van de pijplijn is de toevoer inmiddels weer hervat.

De Nikkei in Tokio noteerde 0,2 procent in de plus na de forse koerswinst van 2,7 procent een dag eerder. De andere belangrijke Aziatische aandelenmarkten lieten een gemengd beeld zien na de sterke koerswinsten op woensdag. De hoofdindex in Shanghai daalde tussentijds 0,4 procent en de Hang Seng-index in Hongkong zakte 1,4 procent. De All Ordinaries in Sydney won 0,1 procent en de Kospi in Seoul klom 0,7 procent. Hyundai steeg ruim 1 procent. De Zuid-Koreaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan kenners hadden verwacht.

Meer uit Financieel

Hoge inflatie in 2023 kwam volgens DNB vooral door gestegen lonen

AMSTERDAM (ANP) - De hoge inflatie van vorig jaar kwam vooral door de gestegen lonen van Nederlandse werknemers. Ook de winsten van bedrijven droegen bij aan het oplopen van de prijzen, maar dat effect nam gaandeweg het jaar wel af. Dit komt naar voren uit onderzoek door De Nederlandsche Bank (DNB).

22 minuten geleden
AEX gaat verder omhoog en nadert 900 puntengrens

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag verder gestegen en nadert de 900 puntengrens. De hoofdgraadmeter op het Damrak eindigde maandag al op een nieuw slotrecord van 891,13 punten.

29 minuten geleden
Aantrekkende verkoop nieuwbouwwoningen geeft Heijmans vertrouwen

ROSMALEN (ANP) - Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

1 uur geleden
Meer vraag naar kleding via Zalando na drie kwartalen krimp

BERLIJN (ANP/RTR) - Webwinkel Zalando groeit weer, nadat klanten drie kwartalen lang juist minder kleding, schoenen en accessoires kochten via het Duitse platform. Het bedrijf wijst voor de toegenomen vraag naar de verbeterde kwaliteit, toegenomen aanbod en meer logistieke partners.

1 uur geleden
AEX richting hogere opening, cijfers Heijmans en Kendrion

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam lijkt dinsdag met winst te gaan openen, in navolging van de hogere koersen op Wall Street. De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 sloot maandag nog met een plus van 0,4 procent op een nieuw slotrecord van 891,13 punten. Mogelijk gaat de AEX nu door de belangrijke grens van 900 punten.

1 uur geleden
Lagere prijs verblijf bungalowpark drukte op inflatie in april

DEN HAAG (ANP) - De inflatie in Nederland is in april uitgekomen op 2,7 procent, tegen 3,1 procent in maart. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een definitief cijfer dat overeenkomt met een snelle raming. Volgens het CBS is die daling vooral het gevolg door lagere prijzen voor verblijven in bungalowparken.

2 uur geleden
Jonge miljonairs minder rijk, weer weinig vrouwen in Quote-lijst

AMSTERDAM (ANP) - Het totale vermogen van 's lands rijkste 'selfmade' ondernemers jonger dan veertig jaar is met ruim 3 miljard euro gedaald en komt dit jaar uit op 5,4 miljard euro. Dat maakt zakenblad Quote bekend in de negentiende editie van de Top 100 Jonge Selfmade Miljonairs.

3 uur geleden