Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei licht hoger in afwachting Japanse verkiezingen

Nikkei licht hoger in afwachting Japanse verkiezingen

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag licht hoger geëindigd. Beleggers namen weinig risico's voorafgaand aan de verkiezingen in Japan, die aanstaande zondag worden gehouden. Uit de peilingen blijkt dat het een spannende strijd lijkt te worden of de nieuwe Japanse premier Fumio Kishida een meerderheid in het lagerhuis kan behouden voor zijn Liberaal-Democratische Partij (LDP).

De Nikkei in Tokio ging met een plusje van 0,3 procent het weekeinde in op 28.892,69 punten. Elektronicaconcern Panasonic zakte 5 procent ondanks een verhoging van de winstverwachting voor het gehele boekjaar. Advantest verloor 2,7 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De jaarverwachting van de maker van testapparatuur voor chips stelde beleggers teleur. Keyence dikte bijna 5 procent aan. De fabrikant van sensoren, barcodelezers en meetinstrumenten boekte een forse winstgroei in de afgelopen zes maanden. Technologieconcern Sony won dik 1 procent na een verrassende nipte winststijging in het afgelopen kwartaal.

De Japanse toeleveranciers van Apple lieten een gemengd beeld zien na een tegenvallende kwartaalomzet van het Amerikaanse technologieconcern. Volgens topman Tim Cook heeft ook de iPhone-fabrikant last van de wereldwijde chiptekorten en de productieverstoringen in Zuidoost-Azië. Alps Alpine zakte 6 procent, terwijl Murata Manufacturing en Taiyo Yuden 0,5 procent en 1,2 procent wonnen. In Taiwan verloor Hon Hai Precision Industry ruim 1 procent. Het bedrijf, beter bekend als Foxconn, produceert onder andere de iPhone en de Mac mini voor Apple.

De Chinese beurzen noteerden verdeeld. De beursgraadmeter in Shanghai won tussentijds 0,5 procent en de Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,6 procent. Evergrande verloor 1,7 procent in Hongkong. Volgens persbureau Reuters heeft het noodlijdende Chinese vastgoedconcern opnieuw net op tijd de rente op een van zijn leningen betaald binnen de wachttijd van dertig dagen. Vorige week wist het concern dat gebukt gaat onder een enorme schuldenlast ook al op het nippertje wanbetaling te voorkomen.

De Kospi in Seoul zakte 1,1 procent. Samsung verloor 1 procent. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern zag de winst afgelopen kwartaal met ruim een kwart stijgen dankzij hogere prijzen voor zijn geheugenchips. Het concern waarschuwde echter wel voor toeleveringsproblemen bij zijn geheugenchiptak. Die duren volgens het bedrijf langer dan verwacht.

Meer uit Financieel

AEX in het rood, TomTom onderuit na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met verlies de handel uitgegaan, nadat de hoofdgraadmeter vrijdag nog een nieuw slotrecord op de borden had gezet. Bij de bedrijven op het Damrak was navigatiespecialist TomTom een opvallende daler na een omzetwaarschuwing.

56 minuten geleden
Duitsland investeert miljarden in waterstofprojecten

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Duitsland gaat samen met het bedrijfsleven miljarden investeren in een reeks waterstofprojecten om zo de energietransitie te helpen versnellen. Daarbij geeft de overheid 4,6 miljard euro aan subsidies en dragen bedrijven als RWE, Air Liquide en EWE nog eens 3,3 miljard euro bij.

1 uur geleden
Ondernemers mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

DEN HAAG (ANP) - Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

1 uur geleden
Europese Commissie akkoord met 1,3 miljard subsidie aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt, krijgt Nederland binnenkort 1,3 miljard euro subsidie uit het coronaherstelfonds. Dat is een speciaal fonds dat was ingesteld om de Europese economieën te ondersteunen na de Covid- en energiecrisis.

2 uur geleden
Koerssprong socialemediabedrijf Trump op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - Het socialemediabedrijf van oud-president Donald Trump ging maandag hard omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, werd 30 procent meer waard. Beleggers lijken alvast voor te sorteren op een overwinning van Trump bij de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, die in november worden gehouden.

2 uur geleden
Techbedrijf Yandex verbreekt banden met Rusland

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Techbedrijf Yandex heeft de verkoop van zijn Russische activiteiten afgerond. Dat heeft het formeel in Nederland gevestigde moederconcern van het bedrijf maandag bekendgemaakt. Yandex wil verder onder de naam Nebius Group en zich richten op eigen projecten, zoals de ontwikkeling van technologie voor zelfrijdende auto's en cloudopslag.

4 uur geleden
Loonstijging in cao's neemt voor het eerst in maanden iets toe

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in juni voor het eerst in maanden weer wat toegenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, denkt wel dat het om een "incidentele fluctuatie" gaat. De onderliggende trend blijft dalend, is de indruk.

4 uur geleden