Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei klimt na besluit afbouw coronasteun door Fed

Nikkei klimt na besluit afbouw coronasteun door Fed

TOKIO (ANP) - In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, ging de aandelenbeurs donderdag vooruit. De stemming werd gesteund door de nieuwe recordstanden op Wall Street, die volgden op het besluit van de Federal Reserve om nog deze maand te beginnen met de afbouw van de coronasteun. Naar verwachting wordt het opkoopprogramma van obligaties, waarmee geld in de economie wordt gepompt, in de zomer van volgend jaar helemaal stopgezet. De centrale bank gaf tevens aan geen haast te hebben met het verhogen van de rente.

De Nikkei in Tokio eindigde 0,9 procent in de plus op 29.794,37 punten. Toyota won 0,5 procent. De Japanse autofabrikant schroefde de winstverwachting voor het huidige boekjaar op ondanks dat het bedrijf de productie in de afgelopen maanden moest verlagen vanwege het wereldwijde chiptekort. Ook gaat het bedrijf eigen aandelen inkopen. De maker van medische apparatuur Fujifilm Holdings klom 4 procent na een verhoging van de winstverwachting. Ook de Japanse staalproducent Nippon Steel (plus 1,2 procent) werd positiever over de winstvooruitzichten.

Konica Minolta kelderde daarentegen 9 procent. De maker van camera's en kantoorapparatuur kwam met tegenvallende kwartaalcijfers en verlaagde zijn winstverwachting. Nintendo verloor 2 procent voorafgaand aan de kwartaalresultaten van de computerspelletjesmaker. Zakenkrant Nikkei meldde eerder deze week al dat Nintendo in het huidige boekjaar 20 procent minder Switch spelcomputers zal maken dan gepland vanwege het tekort aan chips en andere onderdelen.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,7 procent hoger en de Hang Seng-index in Hongkong won 0,2 procent. Tencent steeg 2 procent in Hongkong na de presentatie van de eerste zelfontworpen chips van het Chinese technologieconcern. BYD dikte ruim 6 procent aan dankzij sterke verkoopcijfers van de Chinese maker van elektrische voertuigen. De Chinese computermaker Lenovo kampte daarentegen met het wereldwijde chiptekort en werd dik 4 procent lager gezet na tegenvallende resultaten.

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

13 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

15 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

16 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

17 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

18 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

19 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

20 uur geleden