Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei hard onderuit door verkoopgolf in techsector

Nikkei hard onderuit door verkoopgolf in techsector

TOKIO (ANP) - De Japanse aandelenbeurs ging vrijdag hard onderuit. Vooral de technologiebedrijven werden van de hand gedaan in navolging van de verkoopgolf op Wall Street, waar de techgraadmeter Nasdaq 3,5 procent inleverde. De rentezorgen staken de kop weer op door een sterke stijging van de tienjarige rente op de Amerikaanse obligatiemarkt. Eerder deze week trachtte de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell beleggers nog gerust te stellen met zijn verklaring dat de rente nog lang laag zal blijven.

De toonaangevende Nikkei in Tokio ging 4 procent lager het weekeinde in op 28.966,01 punten en leed daarmee het grootste koersverlies sinds juli vorig jaar. De Japanse hoofdindex daalde in de afgelopen grillige beursweek 3,5 procent. Techinvesteerder SoftBank, een zwaargewicht op de beurs in Tokio, zakte 4 procent. Ook de Japanse chipbedrijven gingen in de uitverkoop na de zware koersverliezen in de Amerikaanse chipsector. Sumco verloor 5 procent en Advantest leverde bijna 7 procent in. De banken en verzekeraars profiteerden juist van de hogere obligatierentes en behoorden tot de schaarse stijgers.

De Kospi in Seoul ging 3,5 procent onderuit. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung verloor 3,6 procent. Kia won daarentegen 2 procent. Volgens lokale mediaberichten kan de Zuid-Koreaanse automaker nog altijd gaan samenwerken met iPhone-maker Apple. Eerder verklaarde Kia-moederbedrijf Hyundai (min 3,7 procent) dat er geen gesprekken met Apple worden gevoerd over de ontwikkeling van een zelfrijdende elektrische Apple-auto. Volgens de website Chosun Biz zouden de bedrijven mogelijk wel op andere vlakken kunnen gaan samenwerken.

In Hongkong raakte de Hang Seng-index tussentijds 3,1 procent kwijt. De grote Chinese techbedrijven Alibaba en Tencent waren de sterkste dalers met minnen van 4,6 en 3,4 procent. De beursgraadmeter in Shanghai zakte 2,2 procent en de All Ordinaries in Sydney eindigde 2,4 procent lager.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

C&A gaat ook in Nederland kleding via Zalando verkopen

DÜSSELDORF (ANP) - Modeketen C&A gaat zijn kleding vanaf deze maand ook in Nederland via Zalando verkopen. In Duitsland begon de winkelketen daar in februari mee en dat beviel goed. C&A zegt dat klanten positief reageerden op het nieuwe verkoopkanaal.

1 uur geleden
Volksbank vindt tijdelijke nieuwe financiële topman

UTRECHT (ANP) - De Volksbank, het financiële concern achter merken als SNS en RegioBank, heeft een tijdelijke nieuwe financieel directeur gevonden. John Reichardt gaat die functie op interimbasis uitvoeren.

2 uur geleden
'Voorkeursbehandeling industrie doet effect CO2-heffing teniet'

PARIJS (ANP) - De Nederlandse maatregelen om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs zijn weliswaar ambitieus, maar kunnen een stuk beter. Dat zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Zo krijgen grote bedrijven een voorkeursbehandeling met veel uitzonderingen bij de CO2-heffing, waardoor het effect van de heffing teniet wordt gedaan. Ook draaien kleine bedrijven meer op voor de kosten van de klimaatmaatregelen.

2 uur geleden
Heineken koploper in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Bierbrouwer Heineken voerde donderdag de stijgers aan in de Amsterdamse AEX-index. De bekendmaking dat het bedrijf in 2030 al zijn bier op een CO2-neutrale manier wil brouwen en dat alle toeleveranciers tien jaar later netto geen CO2 meer mogen uitstoten, viel goed. De Amsterdamse beurs sloot met een kleine plus en ook elders in Europa werden winsten geboekt. Beleggers verwerkten een stroom aan bedrijfsresultaten, maar ook gunstige cijfers over de Amerikaanse economie.

2 uur geleden
Vliegmaatschappij Delta rekent deze zomer op winst

ATLANTA (ANP) - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines verwacht in het derde kwartaal weer winstgevend te zijn. De eerste drie maanden van 2021 sloot het concern evenals vele branchegenoten af met een fors verlies door de coronacrisis. Maar met name op binnenlandse vluchten is het herstel van de passagiersaantallen ingezet, nu steeds meer mensen in de Verenigde Staten zijn gevaccineerd tegen het coronavirus.

4 uur geleden
Bemoedigende cijfers over Amerikaanse economie

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse economie herstelt zich sterk, komt naar voren uit een reeks macro-economische cijfers die donderdag naar buiten kwam. Zo daalde het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering onverwacht sterk en gingen de winkelverkopen veel harder vooruit dan verwacht. Ook de industrie produceerde meer.

4 uur geleden
Beurzen New York hoger na cijfers banken en economie VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst geopend. Beleggers verwerken kwartaalresultaten van de grote banken Bank of America en Citigroup, vermogensbeheerder BlackRock en snack- en frisdrankproducent PepsiCo. Daarnaast kwamen er beter dan verwachte gegevens over de Amerikaanse winkelverkopen en uitkeringsaanvragen. De aandacht blijft ook uitgaan naar het handelsplatform voor digitale munten Coinbase, dat woensdag zijn debuut op Wall Street maakte.

4 uur geleden