Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei fors lager na Russische aanval op kerncentrale Oekraïne

Nikkei fors lager na Russische aanval op kerncentrale Oekraïne

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag met een fors verlies gesloten. Beleggers reageerden geschrokken op de Russische aanval op de kerncentrale Zaporizja in Oekraïne, waarbij brand uitbrak. De situatie rond de grootste kerncentrale van Europa is volgens de lokale autoriteiten onder controle. De reactoren zouden inmiddels veilig zijn uitgeschakeld en de stralingsniveaus rondom de kerncentrale zouden normaal zijn.

De Amerikaanse president Joe Biden en Britse premier Boris Johnson riepen de Russische troepen op tot een staakt-het-vuren rondom de kerncentrale. De twee regeringsleiders belden met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die de Russen "nucleaire terreur" en "een herhaling van Tsjernobyl" verweet.

De toonaangevende Nikkei in Tokio ging uiteindelijk 2,2 procent lager het weekeinde in op 25.985,47 punten. Eerder op de dag verloor de Japanse hoofdindex nog bijna 3 procent. Vooral de technologiebedrijven stonden onder druk na de stevige koersverliezen in de Amerikaanse techsector. Techinvesteerder SoftBank zakte bijna 5 procent. Panasonic verloor bijna 3 procent ondanks mediaberichten dat het Japanse elektronicaconcern een fabriek in de Verenigde Staten gaat bouwen om accu's te leveren aan de fabrikant van elektrische auto's Tesla.

Hongkong

Ook in Hongkong gingen de Chinese techbedrijven hard onderuit. Webwinkel Alibaba zakte 4,9 procent, internet- en gamebedrijf Tencent verloor 3,8 procent en maaltijdbezorger Meituan daalde 6 procent. De Hang Seng-index raakte tussentijds 2,4 procent kwijt. De Kospi in Seoul verloor 1,1 procent. De grote Zuid-Koreaanse techconcerns Samsung en LG Electronics zakten 2 procent en 3 procent. De Australische All Ordinaries leverde 0,6 procent in.

De beurs in Shanghai daalde 0,8 procent in afwachting van de jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese parlement op zaterdag. Beleggers verwachten dat Beijing meer stimuleringsmaatregelen zal aankondigen om de vertraging van de economische groei te keren.

Meer uit Financieel

EU komt met nieuwe sancties die Russisch lng moeten raken

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het eens over nieuwe strafmaatregelen die onder meer de lucratieve Russische handel in vloeibaar gemaakt aardgas (lng) moet raken. Het is het veertiende sanctiepakket sinds de Russische inval in Oekraïne, ruim twee jaar geleden.

1 uur geleden
Zwitserland verlaagt rentetarief voor tweede keer op rij

ZÜRICH (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Zwitserse centrale bank heeft donderdag het rentetarief voor de tweede keer op rij verlaagd. Bij de vorige vergadering in maart werden de leenkosten in het land al voor de eerste keer sinds juni 2022 teruggeschroefd. De Swiss National Bank (SNB) was daarmee de eerste van de belangrijkste centrale banken ter wereld die de rente verlaagde.

1 uur geleden
Oproepen in Japan tot hogere prijzen voor toeristen om drukte

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - In Japan gaan er steeds meer stemmen op voor hogere prijzen van bijvoorbeeld tickets van bezienswaardigheden voor toeristen. Het Aziatische land ontvangt namelijk grote aantallen buitenlandse bezoekers wat heeft geleid tot klachten over drukte en ook ongepast gedrag. Door hogere prijzen zouden die bezoekersaantallen binnen de perken gehouden kunnen worden, terwijl de inkomsten uit toerisme op peil blijven.

1 uur geleden
ASMI en Van Lanschot bij stijgers op licht hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ASMI en Van Lanschot Kempen behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op het Damrak. ASMI profiteerde van een positief analistenrapport. De kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Volgens de analisten biedt de opkomst van kunstmatige intelligentie grote kansen voor de apparatuur van ASMI. Ook het koersdoel voor het aandeel ging flink omhoog. ASMI werd ruim 4 procent hoger gezet en stond daarmee bovenaan in de AEX-index.

2 uur geleden
LTO waarschuwt voor giftige plant jakobskruiskruid

DEN HAAG (ANP) - Boeren waarschuwen voor het giftige jakobskruiskruid dat zich snel in Nederland verspreidt. Deze gele bloemen kunnen dodelijk zijn voor dieren zoals paarden en koeien, meldt LTO Noord. De landbouworganisatie roept lokale overheden op om maatregelen te nemen. Ook Rijkswaterstaat, ProRail en de waterschappen zijn aangeschreven.

2 uur geleden
Duitse regering stopt gesprekken over aankoop TenneT Duitsland

ARNHEM (ANP) - De Duitse regering is niet langer van plan de Duitse activiteiten van netbeheerder TenneT te kopen. Tussen Den Haag en Berlijn liepen lange tijd gesprekken voor zo'n deal die TenneT van de nodige miljarden moest voorzien voor de uitbreiding van het hoogspanningsnet in Nederland. Maar de Duitse regering heeft te veel begrotingsproblemen om TenneT Duitsland volledig over te kunnen nemen, maakte TenneT bekend.

3 uur geleden
Aandacht voor ASMI, Van Lanschot en Brits rentebesluit op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar ASMI en Van Lanschot Kempen. ASMI zal mogelijk profiteren van een positief analistenrapport. De kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Volgens de analisten biedt de opkomst van kunstmatige intelligentie grote kansen voor de apparatuur van ASMI. Ook het koersdoel voor het aandeel ging flink omhoog.

3 uur geleden