Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei fors lager na Russische aanval op kerncentrale Oekraïne

Nikkei fors lager na Russische aanval op kerncentrale Oekraïne

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag met een fors verlies gesloten. Beleggers reageerden geschrokken op de Russische aanval op de kerncentrale Zaporizja in Oekraïne, waarbij brand uitbrak. De situatie rond de grootste kerncentrale van Europa is volgens de lokale autoriteiten onder controle. De reactoren zouden inmiddels veilig zijn uitgeschakeld en de stralingsniveaus rondom de kerncentrale zouden normaal zijn.

De Amerikaanse president Joe Biden en Britse premier Boris Johnson riepen de Russische troepen op tot een staakt-het-vuren rondom de kerncentrale. De twee regeringsleiders belden met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die de Russen "nucleaire terreur" en "een herhaling van Tsjernobyl" verweet.

De toonaangevende Nikkei in Tokio ging uiteindelijk 2,2 procent lager het weekeinde in op 25.985,47 punten. Eerder op de dag verloor de Japanse hoofdindex nog bijna 3 procent. Vooral de technologiebedrijven stonden onder druk na de stevige koersverliezen in de Amerikaanse techsector. Techinvesteerder SoftBank zakte bijna 5 procent. Panasonic verloor bijna 3 procent ondanks mediaberichten dat het Japanse elektronicaconcern een fabriek in de Verenigde Staten gaat bouwen om accu's te leveren aan de fabrikant van elektrische auto's Tesla.

Hongkong

Ook in Hongkong gingen de Chinese techbedrijven hard onderuit. Webwinkel Alibaba zakte 4,9 procent, internet- en gamebedrijf Tencent verloor 3,8 procent en maaltijdbezorger Meituan daalde 6 procent. De Hang Seng-index raakte tussentijds 2,4 procent kwijt. De Kospi in Seoul verloor 1,1 procent. De grote Zuid-Koreaanse techconcerns Samsung en LG Electronics zakten 2 procent en 3 procent. De Australische All Ordinaries leverde 0,6 procent in.

De beurs in Shanghai daalde 0,8 procent in afwachting van de jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese parlement op zaterdag. Beleggers verwachten dat Beijing meer stimuleringsmaatregelen zal aankondigen om de vertraging van de economische groei te keren.

Meer uit Financieel

Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

49 minuten geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

57 minuten geleden
Bouwconcern Heijmans wordt Koninklijk

DEN BOSCH (ANP) - Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

1 uur geleden
Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

20 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

1 dag geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

1 dag geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

1 dag geleden