Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei fors hoger na sterker dan verwachte groei Japanse economie

Nikkei fors hoger na sterker dan verwachte groei Japanse economie

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio ging donderdag flink vooruit. Een sterker dan verwachte groei van de Japanse economie zorgde voor optimisme bij beleggers. Daarnaast werd de stemming gesteund door het stevige herstel op Wall Street, waar positief werd gereageerd op het zogeheten Beige Book van de Federal Reserve. Uit dat rapport van de centrale bank bleek dat in verschillende Amerikaanse regio's sprake is van een voorzichtig afkoelende inflatie. Ook werd uitgekeken naar het rentebesluit in Europa, dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

De toonaangevende Nikkei in Tokio stond kort voor sluiting van de markt 2,1 procent in de plus. Uit cijfers van de Japanse overheid bleek dat de economie in het tweede kwartaal met 3,5 procent is gegroeid ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Economen hadden gerekend op een groei van 2,9 procent. Techinvesteerder SoftBank en winkelconcern Fast Retailing, de eigenaar van kledingketen Uniqlo, behoorden tot de sterkste stijgers op de Japanse beurs met winsten van ruim 2 procent.

Ook in Zuid-Korea en Australiƫ wonnen de beurzen terrein. De Kospi in Seoul klom 0,6 procent en in Sydney kreeg de All Ordinaries er 1,5 procent bij. Gouverneur Philip Lowe van de Australische centrale bank liet in een toespraak weten dat de rente nog verder moet worden verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden, maar mogelijk met wat kleinere rentestappen dan voorheen. Bij de afgelopen vier beleidsvergaderingen werd de rente in Australiƫ steeds met 0,5 procentpunt verhoogd.

De Chinese aandelenmarkten bleven achter door de aanhoudende zorgen over de impact van de strenge coronamaatregelen op de economie. In de Chinese miljoenenstad Chengdu werd de lockdown, die al een week duurt, in de meeste gebieden van de stad verlengd. De hoofdindex in Shanghai daalde 0,1 procent en de Hang Seng-index in Hongkong verloor 0,4 procent.

Meer uit Financieel

Wall Street kampt met grootste verkoopgolf in anderhalf jaar

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten kampten woensdag met de grootste verkoopgolf in zo'n anderhalf jaar tijd. Dat kwam vooral door tegenvallende kwartaalberichten van de grote concerns Tesla en Alphabet, het moederbedrijf van Google.

7 uur geleden
UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

10 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

11 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

12 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

14 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

15 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

15 uur geleden