Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei fors hoger na sterker dan verwachte groei Japanse economie

Nikkei fors hoger na sterker dan verwachte groei Japanse economie

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio ging donderdag flink vooruit. Een sterker dan verwachte groei van de Japanse economie zorgde voor optimisme bij beleggers. Daarnaast werd de stemming gesteund door het stevige herstel op Wall Street, waar positief werd gereageerd op het zogeheten Beige Book van de Federal Reserve. Uit dat rapport van de centrale bank bleek dat in verschillende Amerikaanse regio's sprake is van een voorzichtig afkoelende inflatie. Ook werd uitgekeken naar het rentebesluit in Europa, dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

De toonaangevende Nikkei in Tokio stond kort voor sluiting van de markt 2,1 procent in de plus. Uit cijfers van de Japanse overheid bleek dat de economie in het tweede kwartaal met 3,5 procent is gegroeid ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Economen hadden gerekend op een groei van 2,9 procent. Techinvesteerder SoftBank en winkelconcern Fast Retailing, de eigenaar van kledingketen Uniqlo, behoorden tot de sterkste stijgers op de Japanse beurs met winsten van ruim 2 procent.

Ook in Zuid-Korea en Australië wonnen de beurzen terrein. De Kospi in Seoul klom 0,6 procent en in Sydney kreeg de All Ordinaries er 1,5 procent bij. Gouverneur Philip Lowe van de Australische centrale bank liet in een toespraak weten dat de rente nog verder moet worden verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden, maar mogelijk met wat kleinere rentestappen dan voorheen. Bij de afgelopen vier beleidsvergaderingen werd de rente in Australië steeds met 0,5 procentpunt verhoogd.

De Chinese aandelenmarkten bleven achter door de aanhoudende zorgen over de impact van de strenge coronamaatregelen op de economie. In de Chinese miljoenenstad Chengdu werd de lockdown, die al een week duurt, in de meeste gebieden van de stad verlengd. De hoofdindex in Shanghai daalde 0,1 procent en de Hang Seng-index in Hongkong verloor 0,4 procent.

Meer uit Financieel

SonntagsZeitung: UBS schrapt wereldwijd 36.000 banen

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse bankconcern UBS gaat zijn personeelsbestand met 20 tot 30 procent verminderen nadat de overname van zijn geplaagde branchegenoot Credit Suisse is afgerond. Dat betekent dat er wereldwijd 36.000 banen worden geschrapt, meldt de Zwitserse krant SonntagsZeitung.

1 uur geleden
LTO-voorzitter: compensatie PAS-melders breekpunt landbouwakkoord

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten PAS-melders moeten in het landbouwakkoord gecompenseerd worden, anders maakt Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) daar een breekpunt van. Dat zei Sjaak van der Tak, LTO-voorzitter, in het tv-programma Buitenhof.

1 uur geleden
SER-voorzitter Putters: mensen moeten meer uren werken

HILVERSUM (ANP) - Om de arbeidsmarkt weer in beweging te krijgen, moet het aantrekkelijker worden gemaakt voor mensen om meer uren te draaien, zegt Kim Putters, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, in tv-programma WNL Op Zondag.

2 uur geleden
ECB-directielid: te weinig oog voor bedrijfswinsten bij inflatie

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De winststijgingen van bedrijven en de prijsverhogingen die daaraan ten grondslag liggen, hebben mogelijk een grotere impact op de inflatie dan algemeen wordt aangenomen, zegt directielid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB).

5 uur geleden
Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

UTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober. Volgens de makelaars wijst dat erop dat er nog steeds grote interesse is in verhuizen, ondanks of misschien wel dankzij de afkoelende woningmarkt.

20 uur geleden
Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten. Het gaat om een kwestie die ook in Nederland speelt.

22 uur geleden
Kwaliteit gegevens die toezichthouder DNB ontvangt is ondermaats

AMSTERDAM (ANP) - De kwaliteit van gegevens die De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt aangeleverd voor het toezicht op de financiële sector, laat te wensen over. Zo komt het voor dat bepaalde zaken niet zijn ingevuld, soms worden cijfers onjuist berekend en bepaalde gegevens zijn soms niet up-to-date, staat in een zaterdag verschenen nieuwsbrief van de toezichthouder.

1 dag geleden