Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei flink lager door Oekraïne, olieprijzen verder omhoog

Nikkei flink lager door Oekraïne, olieprijzen verder omhoog

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is woensdag flink lager gesloten in navolging van de forse verliezen op Wall Street. De vrees voor een verdere verharding van de oorlog in Oekraïne zorgde voor verkoopdruk. De aanhoudende stijging van de olieprijzen wakkerde daarbij de vrees aan voor een verder oplopende inflatie en een negatieve impact op het economisch herstel van de coronacrisis.

De Nikkei in Tokio eindigde 1,7 procent lager op 26.393,03 punten. Het Japanse oliebedrijf Inpex profiteerde van de duurdere olie door de onzekerheid over de Russische olieleveringen en dikte 8 procent aan. Een vat Amerikaanse olie werd 4,5 procent duurder op 108,10 dollar en staat daarmee op het hoogste niveau sinds 2013. Brentolie steeg 4,4 procent in prijs tot 109,64 dollar per vat en kost daarmee het meest sinds 2014.

De vrijgave van 60 miljoen vaten uit de strategische oliereserves door de leden van energieagentschap IEA, waaronder de Verenigde Staten, had weinig effect op de olieprijs. Oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland vergaderen later op de dag over de productie. Er wordt niet verwacht dat die zogeheten OPEC+ de oliekraan nog verder gaat opendraaien om zo de prijzen te drukken.

De andere belangrijke aandelenmarkten in Azië lieten een gemengd beeld zien. De Chinese beurzen verloren terrein. De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 0,3 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong verloor 1,2 procent. De Kospi in Seoul klom 0,6 procent. De All Ordinaries in Sydney won 0,3 procent dankzij koerswinsten onder de Australische oliebedrijven.

Meer uit Financieel

Olieprijs klimt in aanloop productievergadering OPEC+

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De olieprijzen gingen vrijdag verder omhoog in aanloop naar de productievergadering van oliekartel OPEC+ komende zondag. Naar verwachting gaat het bondgenootschap van grote olieproducerende landen zoals Saudi-Arabië en Rusland niet opnieuw morrelen aan het beleid na de onverwachte verdere productieverlaging in april.

16 minuten geleden
Techinvesteerder Prosus aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag verder omhoog onder aanvoering van Prosus. De techinvesteerder profiteerde van de stevige koerswinsten in de Chinese techsector en werd ruim 3 procent hoger gezet. Beleggers gingen verder weer over tot de orde van de dag, nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken.

48 minuten geleden
Opnieuw belangrijke bestuurder weg bij Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Ella Irwin, de belangrijkste manager die verantwoordelijk is voor contentbeheer en -beleid bij berichtendienst Twitter, heeft ontslag genomen. Twitter-eigenaar Elon Musk ziet daarmee opnieuw een van zijn belangrijke bestuurders vertrekken. Irwin bevestigde haar vertrek, dat eerder door zakenblad Fortune werd gemeld, in een e-mail. De redenen voor haar aftreden zijn niet duidelijk.

1 uur geleden
Aandacht voor banenrapport VS na goedkeuring schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. Nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken gaan beleggers weer over tot de orde van de dag. Na het Huis van Afgevaardigden is ook de Amerikaanse Senaat akkoord met de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. President Joe Biden zal het wetsvoorstel "zo snel mogelijk" ondertekenen en vrijdag een toespraak houden.

1 uur geleden
Amerikaanse topbankier Dimon na bezoek aan China ook naar Taiwan

HONGKONG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse topbankier Jamie Dimon, baas van de grote bank JPMorgan Chase, gaat na zijn bezoek aan China ook naar Taiwan. Dimon zou vrijdag aankomen in Taiwan, dat door China wordt gezien als afvallige regio.

2 uur geleden
Techbedrijven helpen beurs in Hongkong aan flinke winst

HONGKONG (ANP) - De aandelenbeurs in Hongkong schoot vrijdag omhoog dankzij sterke koerswinsten van de Chinese techbedrijven. Beleggers waren opgelucht dat ook de Amerikaanse Senaat het akkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid heeft goedgekeurd. Eerder stemde het Huis van Afgevaardigden al in met de schuldendeal. Daardoor is voorkomen dat de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis zonder geld zouden komen te zitten.

3 uur geleden
Laatste kans bedrijven voor definitieve berekening coronasteun

AMSTERDAM (ANP) - Bedrijven die aan het einde van de coronaperiode loonsteun ontvingen van de overheid, hebben alleen vrijdag nog om een definitieve berekening aan te vragen bij uitkeringsinstantie UWV. Het zou gaan om zo'n 10.000 ondernemers die nog niet weten op hoeveel NOW-steun ze recht hebben gehad. De bedrijven kregen een voorschot uitbetaald, maar op basis van definitieve omzetcijfers kan het zijn dat ze geld terug moeten betalen of juist recht op meer geld hebben.

6 uur geleden