Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei daalt na tegenvallende groei Chinese economie

Nikkei daalt na tegenvallende groei Chinese economie

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is maandag licht lager gesloten. Ook elders in de Aziatische regio gingen de belangrijkste aandelenmarkten overwegend omlaag. Beleggers grepen een tegenvallende groei van de Chinese economie aan om wat winst te nemen na de recente sterke rally. Meevallende winkelverkopen in China hielden de verliezen beperkt. Ook namen de zorgen over de in geldnood verkerende Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande wat af na geruststellende woorden van de Chinese centrale bank.

De Nikkei in Tokio eindigde 0,2 procent in de min op 29.025,46 punten. Vrijdag won de hoofdindex nog bijna 2 procent. Toyota behoorde tot de sterkste stijgers met een plus van ruim 2 procent. De grootste Japanse autofabrikant liet weten ook in november de productie te verlagen vanwege de tekorten aan chips en andere onderdelen in de autosector. Beleggers waren echter opgelucht dat Toyota wel vasthoudt aan zijn productiedoelstelling voor 9 miljoen auto's in het gehele boekjaar, dat loopt tot eind maart. De oliebedrijven gingen eveneens vooruit dankzij de aanhoudende stijging van de olieprijzen. Inpex dikte 5 procent aan.

De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 0,4 procent in de min. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de op een na grootste economie ter wereld in het derde kwartaal met 4,9 procent is gegroeid. Dat was de laagste groei in een jaar tijd. De Chinese economie kampte in het afgelopen kwartaal met stroomuitvallen door energietekorten, toeleveringsproblemen en lokale uitbraken van het coronavirus. De zwakke groei wakkerde wel de hoop aan op meer stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid. De productie van de omvangrijke industrie in het land viel in september ook lager uit dan verwacht, terwijl de winkelverkopen een sterker dan verwachte stijging lieten zien.

De Hang Seng-index in Hongkong verloor 0,6 procent. De Chinese vastgoedbedrijven gingen overwegend omhoog. Gouverneur Yi Gang van de Chinese centrale bank verklaarde zondag dat wanbetalingen door "mismanagement" van sommige bedrijven een uitdaging vormen voor de Chinese economie, maar dat de autoriteiten scherp zullen toezien dat ze geen gevaar vormen voor het hele financiële systeem. Vrijdag liet een andere bestuurder van de People's Bank of China al weten dat de problemen bij vastgoedontwikkelaar Evergrande op zichzelf staan en beheersbaar zijn, en dat andere vastgoedbedrijven in het land stabiel zijn.

Meer uit Financieel

Zwitsers parlement akkoord met onderzoek einde Credit Suisse

ZÜRICH (ANP/RTR) - Het Zwitserse parlement heeft ingestemd met een parlementaire enquête naar de ondergang van Credit Suisse en de redding van de bank door de grotere Zwitserse branchegenoot UBS. In mei werd al bekend dat er een onderzoekscommissie zou worden opgezet om te kijken naar de rol van de overheid, de centrale bank en financiële toezichthouder van Zwitserland bij de redding van Credit Suisse in maart van dit jaar.

7 minuten geleden
ECB: achteruitgang natuur risico voor driekwart bankleningen

FRANKFURT (ANP) - Bijna driekwart van alle leningen die banken bij bedrijven in de eurozone hebben uitstaan lopen gevaar als de natuur verder achteruitgaat. Dat schrijft bestuurslid Frank Elderson van de Europese Centrale Bank (ECB) naar aanleiding van voorlopige onderzoeksresultaten. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld in de financiële problemen kunnen komen als oogsten kleiner worden, schoon drinkwater schaars wordt of toeristische trekpleisters minder aantrekkelijk worden door het verdwijnen van natuurgebieden.

31 minuten geleden
Huren corporatiewoningen stijgen gemiddeld 2,4 procent

DEN HAAG (ANP) - Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

1 uur geleden
NN Group en Aegon in kopgroep AEX, Besi opnieuw bij dalers

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en Aegon behoorden donderdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. Een positief analistenrapport van investeringsbank RBC, waarin de twee bedrijven als favorieten in de Benelux werden bestempeld, wakkerde de kooplust bij beleggers aan. Chipbedrijf Besi ging daarentegen opnieuw omlaag na de forse koersval een dag eerder.

2 uur geleden
Consumenten klagen bij EU over cryptoreclames op sociale media

BRUSSEL (ANP/RTR) - Socialemediaplatformen als Instagram, YouTube, TikTok en Twitter kunnen mogelijk te maken krijgen met strengere regelgeving voor advertentie over cryptovaluta. De Europese consumentengroep BEUC heeft namelijk een klacht ingediend bij de Europese Commissie en de consumentenautoriteiten over de misleidende promotie van digitale munten als bitcoin en ether op de onlineplatformen.

2 uur geleden
Ondernemingsraad wacht met kort geding na toezegging Nedcar

BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van Nedcar heeft een aangekondigd kort geding tegen eigenaar VDL van de autofabriek in Born in de pauzestand gezet. Dat gebeurde nadat VDL inzage had beloofd in door de or gevraagde stukken, zij het onder strenge voorwaarden.

2 uur geleden
Ruim half miljoen euro boete voor aandelenbroker BinckBank

AMSTERDAM (ANP) - Aandelenbroker BinckBank heeft een boete van 530.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het platform, dat inmiddels onderdeel is van het Deense Saxo Bank en ook die naam gebruikt, deed jarenlang niet genoeg om te bepalen of klanten wel genoeg kennis hadden om in geavanceerde financiële producten te handelen.

3 uur geleden