Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei daalt flink door rentevrees

Nikkei daalt flink door rentevrees

TOKIO (ANP) - In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, is de aandelenbeurs woensdag flink lager gesloten. Beleggers houden er rekening mee dat de rentes zullen stijgen. Later op de dag worden de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve gepubliceerd. Dan wordt mogelijk meer bekend over de afbouw van de steunmaatregelen, die de rentes laag hebben gehouden, van de Amerikaanse centrale bank.

De rentes op de obligatiemarkten liepen dinsdag al op na de aankondiging van president Joe Biden dat Jerome Powell mag aanblijven voor een tweede termijn als baas van de Federal Reserve. Zijn herbenoeming leidde tot speculatie dat de steunmaatregelen van de Fed nu mogelijk sneller afgebouwd kunnen worden. Vooral voor techaandelen, die erg gevoelig zijn voor het oplopen van de rente, wordt dat laatste als ongunstig beschouwd. Technologiegraadmeter Nasdaq daalde dinsdag dan ook op Wall Street.

De toonaangevende Nikkei in Tokio eindigde woensdag uiteindelijk 1,6 procent in de min op 29.302,66 punten. De maker van apparatuur om chips te testen Advantest (min 4,7 procent), fabrikant van computers en consumentenelektronica Fujitsu (min 3,7 procent) en game-ontwikkelaar Konami (min 3,7 procent) zaten bij de sterkste dalers.

Xiaomi

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,7 procent in de plus. De Chinese fabrikant van elektrische auto's Xpeng won 10,3 procent. Het bedrijf maakte bekend volgend jaar auto's te willen gaan verkopen in onder meer Nederland en Denemarken. Op termijn wil Xpeng de helft van zijn voertuigen buiten China verkopen. Maaltijdbezorger Meituan, die later deze week met kwartaalcijfers komt, steeg 2,3 procent.

Xiaomi verloor 7,7 procent na publicatie van zijn kwartaalcijfers. De Chinese smartphonefabrikant groeide minder hard door het wereldwijde chiptekort en de problemen in de toeleveringsketen. Daarnaast verloor Xiaomi ook marktaandeel aan Apple.

De beurs in Shanghai won 0,3 procent en de All Ordinaries in Syndey daalde 0,2 procent. In Nieuw-Zeeland verhoogde de centrale bank de rente van 0,5 procent naar 0,75 procent om de inflatie te beteugelen. De rentestap was in lijn met de verwachtingen van economen.

Meer uit Financieel

Alfen grootste stijger middelgrote fondsen op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Alfen was dinsdag de grootste stijger bij de middelgrote fondsen op de Amsterdamse beurs. De fabrikant van laadpalen heeft een miljoenencontract getekend met de Belgische openbaarvervoermaatschappij TEC. Beleggers hadden verder aandacht voor tegenvallende winkelverkopen in de Verenigde Staten, wat van invloed kan zijn op de Amerikaanse rentes.

9 minuten geleden
Klokkenluider zegt dat Boeing 400 defecte onderdelen kwijtraakte

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing is honderden defecte onderdelen kwijtgeraakt, stelt een klokkenluider. Volgens de kwaliteitsinspecteur bestaat de kans dat sommige onderdelen in nieuwe vliegtuigen van het type 737 MAX zijn gebruikt.

45 minuten geleden
Informatie over houdbaarheidsdatum moet eten uit de kliko houden

VEGHEL (ANP) - Voedselproducenten en supermarktketens zetten binnenkort extra informatie over de houdbaarheidsdatum op verpakkingen om verspilling tegen te gaan. Door duidelijker te maken dat voedsel vaak nog prima te eten is na de houdbaarheidsdatum, hopen bedrijven als Albert Heijn, Unilever, Jumbo, Dirk en FrieslandCampina dat consumenten minder vaak voedsel weggooien.

1 uur geleden
Franse defensiebeurs mag Israëlische bedrijven niet weren

PARIJS (ANP/AFP) - Een Franse defensiebeurs heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie door Israëlische deelnemers te weren, oordeelt een rechtbank in Parijs. De vakbeurs moet het verbod voor Israëlische bedrijven om mee te mogen doen aan de vakbeurs van de rechter opheffen, laat de advocaat van de Israëlisch-Franse kamer van koophandel weten aan persbureau AFP.

1 uur geleden
Wall Street opent voorzichtig na tegenvallende winkelverkopen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten begonnen aan de nieuwe handelsdag. Beleggers reageerden op de Amerikaanse winkelverkopen, die in mei met 0,1 procent zijn toegenomen. Dat was minder dan verwacht. Het cijfer geeft meer inzicht in de kooplust van de Amerikaanse consument. Vorige week bleek nog dat het consumentenvertrouwen in de grootste economie ter wereld onverwacht is gedaald, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en koopkracht.

2 uur geleden
Duitsland werkt aan snellere visumprocedures werkers buitenland

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland is bezig de visumprocedures voor werknemers uit het buitenland te versnellen om zo nijpende personeelstekorten tegen te gaan. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock wordt hier extra spoed achter gezet, onder meer door digitalisering. Dat zei ze tijdens een bijeenkomst van haar politieke partij, de Groenen.

3 uur geleden
Duitsland is na 9 jaar weer 's werelds grootste hopproducent

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Duitsland is na negen jaar weer 's werelds grootste producent van hop, het belangrijke ingrediënt voor de bereiding van bier. Dat heeft de Duitse branchevereniging van hoptelers dinsdag bekendgemaakt. De hoeveelheid grond die wordt gebruikt in Duitsland voor de teelt van hop is weer groter dan het hopareaal in de VS.

3 uur geleden