Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei daalt door coronazorgen en lockdowns

Nikkei daalt door coronazorgen en lockdowns

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Japan is dinsdag met verlies geëindigd. Het optimisme over de komst van de coronavaccins werd overschaduwd door de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen en de vrees voor nieuwe lockdowns wereldwijd. Ook de andere beursgraadmeters in de Aziatische regio verloren terrein.

De toonaangevende Nikkei in Tokio sloot uiteindelijk 0,2 procent lager op 26.687,84 punten. Vooral de Japanse luchtvaartmaatschappijen stonden onder druk. ANA Holdings zakte 7,6 procent en Japan Airlines verloor 3,3 procent. De Japanse premier Yoshihide Sage kondigde aan de promotiecampagne voor het binnenlandse toerisme rond de viering van het nieuwe jaar op te schorten vanwege de sterke stijging van het aantal coronagevallen in het land.

Nippon Kinzoku maakte daarentegen een koerssprong van 28 procent. Beleggers verwachten een sterke vraag naar de injectienaalden van het bedrijf door de start van de vaccinatieprogramma's wereldwijd tegen het coronavirus.

De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 0,2 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong zakte 0,8 procent. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de industriële productie van het land in november met 7 procent op jaarbasis is gegroeid. Het groeicijfer lag in lijn met de verwachting van economen. De winkelverkopen in China namen afgelopen maand met 5 procent toe. Dat was iets minder dan verwacht.

De Kospi in Seoul daalde 0,5 procent. De All Ordinaries in Sydney verloor 0,4 procent. Vooral de Australische kolenbedrijven werden van de hand gedaan. De Chinese staatskrant Global Times meldde dat Peking toestemming heeft gegeven aan Chinese energiebedrijven om zonder restricties kolen te mogen importeren, behalve uit Australië. China en Australië zijn al maanden verwikkeld in een handelsconflict. Peking heeft onder meer importtarieven ingevoerd op Australische wijnen.

Meer uit Financieel

ING en Aegon onderaan in AEX op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ING en Aegon behoorden woensdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die een nipte winst liet zien. Na het sterke koersherstel in de financiële sector deden beleggers het rustig aan en wordt vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen dan eerder werd voorzien om de kalmte in de bankensector te bewaren.

51 minuten geleden
Facebook-oprichter Zuckerberg aangeklaagd voor negeren uitbuiting

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die ook de topman is van moederbedrijf Meta Platforms, is door aandeelhouders aangeklaagd. Onder meer pensioen- en investeringsfondsen claimen dat Facebook en Instagram al jaren een oogje dichtknijpen bij praktijken van mensenhandel en uitbuiting via die sociale netwerken.

1 uur geleden
Britse inflatie tegen verwachting economen in gestegen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse inflatie is vorige maand onverwachts gestegen tot 10,4 procent, meldt het Britse statistiekbureau ONS. In januari was dat nog 10,1 procent. Economen gingen juist uit van een daling tot onder de 10 procent.

1 uur geleden
Beleggers op Damrak wachten op rentebesluit Federal Reserve

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs kijken woensdag vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de hardnekkige inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen dan eerder werd voorzien om de kalmte in de bankensector te bewaren. Het rentebesluit wordt pas na sluiting van de Europese beurshandel bekendgemaakt.

1 uur geleden
Bundesbank-president: 'koppig' doorgaan met renteverhogingen

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) is nog niet klaar met het verhogen van de rentetarieven, zegt Joachim Nagel, president van de Duitse centrale bank, de Bundesbank. De rentebepalers in de eurozone moeten "koppig" zijn en de financieringskosten blijven verhogen om de inflatie aan te pakken, zei Nagel in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

2 uur geleden
Arbodiensten: ziekteverzuim toegenomen, met name door griepgolf

SON (ANP) - Het ziekteverzuim in Nederland is in februari opnieuw toegenomen, melden arbodiensten ArboNed en HumanTotalCare. De meeste mensen bleven thuis vanwege griep, waarbij de diensten aangeven dat de stijging "normaal is voor een griepgolf". Het gaat hier om kortdurend verzuim; de groep medewerkers die langdurig uitvalt, voornamelijk door stressgerelateerde klachten, blijft volgens de arbodiensten groeien.

2 uur geleden
Banken en techbedrijven helpen Nikkei aan stevige winst

TOKIO (ANP) - In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, maakte de aandelenbeurs woensdag een inhaalslag. Vooral de Japanse banken toonden herstel doordat de zorgen over de financiële stabiliteit in de wereldwijde bankensector zijn afgenomen. Ook de techbedrijven wonnen terrein in navolging van de stevige koerswinsten bij Amerikaanse techbedrijven. De andere belangrijke aandelenmarkten in Azië gingen eveneens verder omhoog.

2 uur geleden