Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nikkei begint 2022 met forse winst, Evergrande stijgt in Hongkong

Nikkei begint 2022 met forse winst, Evergrande stijgt in Hongkong

HONGKONG (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is dinsdag met een forse winst begonnen aan het nieuwe jaar. De stemming werd gesteund door de nieuwe recordstanden van de Dow-Jonesindex en de S&P 500 op Wall Street en een versnelling van de groei van de Chinese industrie in december. In Hongkong werd de handel in de aandelen van het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande hervat.

Evergrande klom 2,5 procent. De handel in de aandelen werd maandag stilgelegd in afwachting van koersgevoelige informatie. Het vastgoedconcern bevestigde dat het 39 appartementencomplexen in de provincie Hainan moet slopen. Daarnaast zag Evergrande de verkopen van vastgoed in het afgelopen jaar met bijna 39 procent dalen. Ook verklaarde het bedrijf in gesprek te blijven met de schuldeisers. Evergrande gaat gebukt onder een enorme schuldlast en miste in december al enkele grote betalingen.

De toonaangevende Nikkei in Tokio eindigde 1,8 procent in de plus op 29.301,79 punten. Een scherpe daling van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgde voor koerswinsten bij de grote Japanse exportbedrijven. Een daling van de munt maakt de producten van deze bedrijven in het buitenland goedkoper. In Sydney boekte de All Ordinaries op de eerste handelsdag van het jaar een winst van bijna 2 procent. In de Filipijnen kampte de beurs met een technische storing en werd niet gehandeld.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,1 procent in de min. De bedrijvigheid in de Chinese industrie is volgens gegevens van marktonderzoekers Caixin en Markit in december weer toegenomen na een krimp in november. Vorige week bleek uit cijfers van de Chinese overheid al dat de groei van de industrie afgelopen maand is versneld.

De Hang Seng-index in Hongkong won 0,2 procent. De Chinese techbedrijven stonden onder druk nadat de Chinese toezichthouder liet weten dat internetplatformen met meer dan 1 miljoen gebruikers vanaf 15 februari aan strengere veiligheidseisen moeten voldoen voordat ze een notering in het buitenland mogen aanvragen. Internetconcern en gamesbedrijf Tencent zakte 0,9 procent en maaltijdbezorger Meituan verloor 0,7 procent.

Meer uit Financieel

Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

5 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

10 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

11 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

11 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

12 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

12 uur geleden
Bouwconcern Heijmans wordt Koninklijk

DEN BOSCH (ANP) - Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

13 uur geleden