Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nijmegen vergoedt kosten geslachtsverandering in documenten

Nijmegen vergoedt kosten geslachtsverandering in documenten

NIJMEGEN (ANP) - Nijmegen vergoedt de kosten die een transgender moet maken om het geslacht te laten wijzigen in paspoort of rijbewijs. Nijmegen noemt zichzelf regenboogstad en zegt de eerste gemeente in Nederland te zijn die deze kosten volledig vergoedt. De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel van het college, maar heeft vorig jaar al een motie aangenomen om geslachtsregistratie laagdrempelig te maken.

Het wijzigen van het geslacht op officiƫle documenten is volgens de gemeente vaak onderdeel van het transitieproces van transgender personen. "Het is een belangrijke stap om geregistreerd te zijn op de manier waarop men zich voelt", aldus de gemeente. Nijmegen vergoedt niet alleen de kosten voor het nieuwe paspoort, rijbewijs of identiteitskaart, maar ook de kosten van de noodzakelijke deskundigenverklaring.

"Nijmegen heeft landelijk een koploperspositie in het regenboogbeleid, dat al ruim dertig jaar een thema is in de stad. Hoewel de acceptatie van lhbti+-inwoners groeit, is beleid met betrekking tot seksuele-, gender- en seksediversiteit actueel. Nijmegen vindt het belangrijk dat lhbti+-personen zich vanzelfsprekend gezien en gehoord voelen, in vrijheid zichzelf kunnen zijn en kunnen houden van wie zij willen", stelt de gemeente.

De vergoedingsregeling gaat volgend jaar in, maar transgenders kunnen met terugwerkende kracht een vergoeding aanvragen, als de raad akkoord gaat.

Meer uit Binnenland

Verkenner Plasterk ontvangt vier leiders in tweede gespreksronde

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk probeert de formatie in beweging te brengen in een tweede gespreksronde met in elk geval de fractieleiders van de VVD, NSC, PVV en BBB. Dit zijn de beoogde coalitiepartners van PVV-leider Geert Wilders. De twee eerstgenoemde partijen reageren evenwel terughoudend op zijn uitgestoken hand. De verkiezingsuitslag en de uiteenlopende posities van partijen maken het moeilijk voor de verkenner om een logische vervolgstap te bedenken.

6 uur geleden
Hof behandelt hoger beroep Mallorcazaak komende drie weken

LEEUWARDEN (ANP) - Het hoger beroep in de Mallorcazaak begint maandag. De zittingen zijn de komende drie weken in het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling. De zaak met zeven verdachten gaat over extreem uitgaansgeweld op het Spaanse eiland Mallorca, waardoor Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen overleed.

6 uur geleden
Commando hoort wellicht of hij cel in moet om drugs en wapens

ARNHEM (ANP) - De militaire kamer in de rechtbank in Arnhem doet maandag mogelijk uitspraak in de zaak tegen commando Sil A. De 44-jarige militair van het Korps Commandotroepen wordt verdacht van drugssmokkel en wapenhandel. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand een gevangenisstraf van zes jaar.

6 uur geleden
Sneeuw begonnen in zuiden, komende uren op meer plaatsen wit

HOUTEN (ANP) - In het zuiden van het land is het aan het eind van de middag begonnen met sneeuwen. De afgelopen uren is het op steeds meer plaatsen wit en glad geworden, laat Weeronline weten. Het sneeuwgebied trekt noordoostwaarts over het land en zondagnacht is er vooral in het noorden nog een tijd sneeuwval.

16 uur geleden
Rode Kruis bezig met voorbereiding in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is zondag bezig met de voorbereiding van de opbouw van douchecabines op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond. Daarom is de hulp ingeroepen van het Rode Kruis.

16 uur geleden
Oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt (77) overleden

SAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.

19 uur geleden
ANWB en Rode Kruis hebben veel tips voor winters weer

DEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

20 uur geleden