Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nijmegen opent een van de grootste crisisnoodopvangcentra

Nijmegen opent een van de grootste crisisnoodopvangcentra

NIJMEGEN (ANP) - In Nijmegen komen 1200 opvangplekken voor asielzoekers op sportpark Winkelsteeg. De opvanglocatie wordt een van de grootste crisisnoodopvangcentra van Nederland. Nijmegen maakte eerder in natuurgebied Heumensoord ook al plaats voor eerst duizenden Afghanen en later duizenden Syriërs en zo'n grote, centrale locatie is goed bevallen. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zei donderdag dat hij "trots" is dat dit kan in zijn gemeente.

De noodopvanglocatie gaat half april open en blijft naar verwachting tot november van dit jaar in gebruik. Bruls denkt dat veel vluchtelingen maandenlang op de locatie zullen verblijven, omdat het op dit moment volgens hem een jaar duurt voor asielzoekers voor hun procedure bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND terechtkunnen. "Het is zeer te betreuren dat de centrale registratie van asielzoekers nog steeds niet op orde is. Het is ook heel erg dat er nog steeds geen structurele opvang voor deze mensen is. Maar we kunnen de vluchtelingen niet in de kou laten staan", aldus Bruls.

Op het sportpark van voetbalvereniging SV Hatert aan het Maas-Waalkanaal worden zes paviljoens gebouwd waarin naar verwachting vooral alleenstaande mannen zullen verblijven. Daarnaast komen er vijftig woonunits voor gezinnen met kinderen. Aangezien het om crisisnoodopvang gaat, zijn de voorzieningen heel eenvoudig. De voetbalclub kan twee velden blijven gebruiken. Omdat de voetbalvelden ook wel gebruikt zijn als camping voor Vierdaagselopers, is er al riolering, stroom en water. Nijmegen organiseert op 20 maart een informatieavond voor omwonenden.

Het Rijk heeft de gemeenten gevraagd om dit jaar 19.000 opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. Komend voorjaar wordt een extra grote stroom vluchtelingen verwacht, terwijl overal in het land bestaande crisisnoodopvanglocaties sluiten omdat de ruimte voor andere zaken nodig is. Bruls is voorstander van het openen van meer heel grote locaties in het land. "Dan maar met paviljoens en tenten in plaats van stenen gebouwen. Het is verre van ideaal, maar beter dan op straat slapen. Dat kunnen we mensen die al zo geleden hebben niet aandoen", vindt de Nijmeegse burgemeester.

Meer uit Binnenland

Nederlandse IPCC-auteurs zien ook lichtpuntjes voor het klimaat

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse wetenschappers Detlef van Vuuren en Aimée Slangen leverden een belangrijke bijdrage aan het maandag verschenen rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Ondanks de grotendeels sombere boodschap - de wereld doet nog steeds te weinig tegen klimaatverandering en dat heeft grote gevolgen - zien zij ook een aantal gunstige ontwikkelingen. "Er is zeker nog hoop, maar dat vergt veel inspanningen van iedereen wereldwijd", zegt Slangen, die werkt voor het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

2 uur geleden
Natuurorganisaties: alles nodig om klimaatverandering te beperken

AMSTERDAM (ANP) - Door alles op alles te zetten is het nog mogelijk om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius, denken natuurorganisaties Greenpeace en Milieudefensie. Het is dan wel "alle hens aan dek", benadrukt Peer de Rijk van Milieudefensie.

2 uur geleden
Organisaties willen hoger ambitieniveau tegen klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Groene en maatschappelijke organisaties pleiten voor grotere ambities in de strijd tegen klimaatverandering. Ze zien in het maandag verschenen rapport van het klimaatpanel IPCC een extra aansporing voor overheden om meer actie te ondernemen.

3 uur geleden
Máxima in Casablanca begonnen aan VN-reis Marokko

CASABLANCA (ANP) - Koningin Máxima is maandagmiddag aangekomen in Casablanca, waar zij aan haar driedaagse VN-reis aan Marokko begint. Zij landde maandagmiddag in de grootste stad van Marokko.

3 uur geleden
Woningen onbewoonbaar na brand door explosie in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Enkele woningen zijn onbewoonbaar geraakt vanwege een brand na een explosie in een flat in Amsterdam Zuidoost in de nacht van zondag op maandag. Bewoners van het appartementencomplex aan het Maarsenhof hoorden even voor 03.00 uur een harde knal. De brand die daarop ontstond verspreidde zich "razendsnel"in het complex, aldus de politie.

4 uur geleden
Veiligheidsberaad neemt afscheid van voorzitter Hubert Bruls

ARNHEM (ANP) - De burgemeesters van het Veiligheidsberaad nemen maandagavond tijdens een vergadering in Utrecht afscheid van hun voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. Bruls (CDA) heeft de maximale termijn als voorzitter van het beraad volgemaakt en moet daarom aftreden. Hij wordt opgevolgd door Wouter Kolff (VVD), burgemeester van Dordrecht.

6 uur geleden
Zo'n 150 tips binnen na uitloven beloning cold case vermiste Jaïr

AMSTERDAM (ANP) - De Peter R. de Vries Foundation heeft in totaal zo'n 150 tips ontvangen over de in 1995 verdwenen 7-jarige Jaïr Soares na het uitloven van een beloning voor de gouden tip in augustus vorig jaar. Tot en met afgelopen zaterdag konden tipgevers aanspraak maken op de 250.000 euro.

6 uur geleden