Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nijmegen opent een van de grootste crisisnoodopvangcentra

Nijmegen opent een van de grootste crisisnoodopvangcentra

NIJMEGEN (ANP) - In Nijmegen komen 1200 opvangplekken voor asielzoekers op sportpark Winkelsteeg. De opvanglocatie wordt een van de grootste crisisnoodopvangcentra van Nederland. Nijmegen maakte eerder in natuurgebied Heumensoord ook al plaats voor eerst duizenden Afghanen en later duizenden Syriërs en zo'n grote, centrale locatie is goed bevallen. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zei donderdag dat hij "trots" is dat dit kan in zijn gemeente.

De noodopvanglocatie gaat half april open en blijft naar verwachting tot november van dit jaar in gebruik. Bruls denkt dat veel vluchtelingen maandenlang op de locatie zullen verblijven, omdat het op dit moment volgens hem een jaar duurt voor asielzoekers voor hun procedure bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND terechtkunnen. "Het is zeer te betreuren dat de centrale registratie van asielzoekers nog steeds niet op orde is. Het is ook heel erg dat er nog steeds geen structurele opvang voor deze mensen is. Maar we kunnen de vluchtelingen niet in de kou laten staan", aldus Bruls.

Op het sportpark van voetbalvereniging SV Hatert aan het Maas-Waalkanaal worden zes paviljoens gebouwd waarin naar verwachting vooral alleenstaande mannen zullen verblijven. Daarnaast komen er vijftig woonunits voor gezinnen met kinderen. Aangezien het om crisisnoodopvang gaat, zijn de voorzieningen heel eenvoudig. De voetbalclub kan twee velden blijven gebruiken. Omdat de voetbalvelden ook wel gebruikt zijn als camping voor Vierdaagselopers, is er al riolering, stroom en water. Nijmegen organiseert op 20 maart een informatieavond voor omwonenden.

Het Rijk heeft de gemeenten gevraagd om dit jaar 19.000 opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. Komend voorjaar wordt een extra grote stroom vluchtelingen verwacht, terwijl overal in het land bestaande crisisnoodopvanglocaties sluiten omdat de ruimte voor andere zaken nodig is. Bruls is voorstander van het openen van meer heel grote locaties in het land. "Dan maar met paviljoens en tenten in plaats van stenen gebouwen. Het is verre van ideaal, maar beter dan op straat slapen. Dat kunnen we mensen die al zo geleden hebben niet aandoen", vindt de Nijmeegse burgemeester.

Meer uit Binnenland

Varkens in Nood doet aangifte tegen twee varkenstransporteurs

AMSTERDAM (ANP) - Varkens in Nood heeft aangifte gedaan van dierenmishandeling door twee transportbedrijven. Het gaat om het toedienen van stroomstoten aan varkens tijdens het inladen van de dieren in vrachtwagens. De dierenorganisatie zegt dat ze dit op verschillende plaatsen heeft gefilmd.

25 minuten geleden
Zwaargewonden door ongeval bij Den Bosch, 2 betrokkenen gevlucht

DEN BOSCH (ANP) - Drie mensen zijn dinsdagavond zwaargewond geraakt door een ongeval op een afrit van de A59 bij Den Bosch. De politie bevestigt berichtgeving hierover van regionale media. Twee betrokkenen zijn op de vlucht geslagen. De politie is nog naar hen op zoek.

2 uur geleden
Forse toename kosten asielopvang: van 1,6 naar 2,7 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De asielopvang heeft vorig jaar 2,7 miljard euro gekost, zo staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat is een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor, toen het COA 1,6 miljard euro nodig had voor de opvang van vreemdelingen. De voornaamste oorzaak is de hoge prijs die betaald wordt voor (crisis)noodopvang.

17 uur geleden
Aankomst MH17-slachtoffers herdacht op vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Op de vliegbasis in Eindhoven is herdacht dat tien jaar geleden de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp met de MH17 arriveerden. In de drie opvolgende dagen in 2014 kwamen nog eens 187 kisten aan en in de maanden daarna nog enkele tientallen, tot een totaal van 296 slachtoffers. Twee van de omgekomenen zijn nooit teruggevonden.

19 uur geleden
Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

21 uur geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somalië, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

21 uur geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geëist.

21 uur geleden