Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nijmegen mag op proef onderwijs aan asielkinderen versoepelen

Nijmegen mag op proef onderwijs aan asielkinderen versoepelen

NIJMEGEN (ANP) - Nijmegen mag op proef soepeler omgaan met het onderwijs aan kinderen uit de crisisnoodopvang in die gemeente. De strikte regels die nu voor dat onderwijs gelden zijn voor diverse gemeenten die crisisopvangplekken willen realiseren een probleem. Het Rijk erkent dat en daarom zijn de ministeries van Onderwijs en Justitie en Veiligheid bezig met een spoedwet om meer ruimte te bieden aan passende oplossingen voor het onderwijs aan jonge vluchtelingen die nog niet in een asielzoekerscentrum wonen.

Dat hebben burgemeester Hubert Bruls en wethouder Grethe Visser van Nijmegen donderdag gezegd. Nijmegen opent half april een crisisnoodopvangcentrum voor 1200 asielzoekers, onder wie een onbekend aantal kinderen. Bruls zegt dat een soepeler regeling voor het onderwijs een voorwaarde was waaronder Nijmegen een van de grootste crisisopvanglocaties van Nederland wilde realiseren. Nijmegen is nu aangewezen als pilotgemeente.

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, waarvan Bruls voorzitter is, klaagt al langer over de in hun ogen rigide opstelling van de Inspectie voor het Onderwijs. Die eist dat asielkinderen onderwijs krijgen volgens de regels die voor alle Nederlandse leerlingen gelden. "Dat is heel vervelend, want het knelt in veel gemeenten. Die proberen alles goed te regelen en dan krijgen ze de inspectie op hun dak. Terwijl een dak boven het hoofd voor een kind op de vlucht volgens mij toch belangrijker is dan onderwijs volgens alle regeltjes", aldus Bruls.

In Nijmegen zullen nu onder anderen gepensioneerde leerkrachten en vrijwilligers voor het "educatieve aanbod" aan de asielkinderen gaan zorgen. Dat gebeurt in combinatie met sport en dagbesteding. Bruls hoopt dat de ervaringen in Nijmegen het wetsvoorstel zullen voeden. Wanneer de spoedwet naar de Tweede Kamer gaat kon hij donderdag niet zeggen. "Dit soort dingen kan lang duren", zei hij, verwijzend naar de spreidingswet die ook enorme vertraging oploopt. Of meer gemeenten het onderwijs aan asielkinderen anders mogen gaan regelen, is nog niet bekend.

Meer uit Binnenland

Verdachte aangehouden in chantagezaak rondom André van Duin

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft onlangs een verdachte aangehouden van afdreiging, een juridische term voor chantage, van André van Duin. Dat melden zijn advocaten, Geert-Jan en Carry Knoops, in een persbericht. De verdachte is inmiddels ook verhoord en heeft spijt betuigd voor zijn handelen. "De heer Van Duin heeft de excuses van de verdachte aanvaard", aldus zijn advocaten.

23 minuten geleden
Rijkswaterstaat legt vier nieuwe zeegrasvelden aan in Waddenzee

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat gaat op vier nieuwe locaties in de Waddenzee zeegras inzaaien om de stand van de soort te herstellen. Ook moeten de zeegrasvelden de waterkwaliteit van de Waddenzee verbeteren.

26 minuten geleden
Senaat akkoord met geven van twee achternamen aan kinderen

DEN HAAG (ANP) - Kinderen kunnen straks de twee achternamen van hun ouders dragen. Ouders kunnen bij de geboorte van hun kind nu al kiezen welke achternaam het wordt, maar straks mogen ze er ook voor kiezen om beide achternamen te geven en ook in welke volgorde. De gemaakte keuze geldt dan ook voor de kinderen die erna worden geboren. De gecombineerde geslachtsnaam wordt zonder koppelteken geschreven.

33 minuten geleden
Van der Plas: gesproken met Rutte over verkiezingen en stikstof

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft dinsdag gesproken over de verkiezingsuitslag en stikstof met minister-president Mark Rutte. De twee troffen elkaar in restaurant De Landbouw op de grens tussen Den Haag en Wassenaar. Dat meldt Van der Plas zelf op Twitter.

59 minuten geleden
Kabinet roept ambtenaren op: verwijder TikTok van werktelefoon

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) roept rijksambtenaren op om spionagegevoelige apps als TikTok onmiddellijk van hun werktelefoon te verwijderen. De filmpjesapp heeft een Chinees moederbedrijf en dat land heeft een "offensief cyberprogramma tegen Nederland". Het moet uiteindelijk voor ambtenaren onmogelijk worden applicaties uit zulke landen - bijvoorbeeld ook Iran en Rusland - op hun telefoon te hebben.

1 uur geleden
Hertelling in sommige gemeenten voor waterschap of provincie

OSS (ANP) - De Brabantse gemeente Oss gaat woensdag alle stemmen van acht stembureaus opnieuw tellen. Dat gebeurt in het gemeentehuis. De hertelling is volgens de gemeente nodig omdat uit de processen-verbaal van deze stembureaus een verschil bleek dat niet verklaard kan worden. Hertellingen zijn openbaar.

1 uur geleden
Boswachters vragen om rust in broedseizoen

AMERSFOORT (ANP) - Boswachters van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Goois Natuurreservaat en De Landschappen vragen op de eerste dag van de lente om "rust in de kraamkamer van de natuur". Delen van natuurgebieden worden tijdelijk afgesloten nu het broedseizoen is begonnen. Het is niet de bedoeling dat recreanten dan toch in die gebieden komen. Ook moeten ze overal op de paden blijven en honden aan de lijn houden. Het broedseizoen duurt tot 15 juli.

2 uur geleden