Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nijmegen mag op proef onderwijs aan asielkinderen versoepelen

Nijmegen mag op proef onderwijs aan asielkinderen versoepelen

NIJMEGEN (ANP) - Nijmegen mag op proef soepeler omgaan met het onderwijs aan kinderen uit de crisisnoodopvang in die gemeente. De strikte regels die nu voor dat onderwijs gelden zijn voor diverse gemeenten die crisisopvangplekken willen realiseren een probleem. Het Rijk erkent dat en daarom zijn de ministeries van Onderwijs en Justitie en Veiligheid bezig met een spoedwet om meer ruimte te bieden aan passende oplossingen voor het onderwijs aan jonge vluchtelingen die nog niet in een asielzoekerscentrum wonen.

Dat hebben burgemeester Hubert Bruls en wethouder Grethe Visser van Nijmegen donderdag gezegd. Nijmegen opent half april een crisisnoodopvangcentrum voor 1200 asielzoekers, onder wie een onbekend aantal kinderen. Bruls zegt dat een soepeler regeling voor het onderwijs een voorwaarde was waaronder Nijmegen een van de grootste crisisopvanglocaties van Nederland wilde realiseren. Nijmegen is nu aangewezen als pilotgemeente.

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, waarvan Bruls voorzitter is, klaagt al langer over de in hun ogen rigide opstelling van de Inspectie voor het Onderwijs. Die eist dat asielkinderen onderwijs krijgen volgens de regels die voor alle Nederlandse leerlingen gelden. "Dat is heel vervelend, want het knelt in veel gemeenten. Die proberen alles goed te regelen en dan krijgen ze de inspectie op hun dak. Terwijl een dak boven het hoofd voor een kind op de vlucht volgens mij toch belangrijker is dan onderwijs volgens alle regeltjes", aldus Bruls.

In Nijmegen zullen nu onder anderen gepensioneerde leerkrachten en vrijwilligers voor het "educatieve aanbod" aan de asielkinderen gaan zorgen. Dat gebeurt in combinatie met sport en dagbesteding. Bruls hoopt dat de ervaringen in Nijmegen het wetsvoorstel zullen voeden. Wanneer de spoedwet naar de Tweede Kamer gaat kon hij donderdag niet zeggen. "Dit soort dingen kan lang duren", zei hij, verwijzend naar de spreidingswet die ook enorme vertraging oploopt. Of meer gemeenten het onderwijs aan asielkinderen anders mogen gaan regelen, is nog niet bekend.

Meer uit Binnenland

Verdachten van rellen Eritreeërs Den Haag blijven in cel

DEN HAAG (ANP) - Twee mannen die woensdag zijn opgepakt in het onderzoek naar de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag blijven in de cel. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag, meldt het Openbaar Ministerie.

1 uur geleden
Tien grote opvanglocaties COA sluiten begin april

DEN HAAG (ANP) - De tien relatief grootste opvanglocaties voor honderden asielzoekers in Nederland waarvan de contracten begin april aflopen, liggen in de gemeenten Amsterdam, Biddinghuizen, Nijmegen, Breda, Almere, Assen, Goes, Den Bosch en Schagen. Dat blijkt uit data van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), opgevraagd door het ANP. De noodopvang in Amsterdam is na het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel de grootste opvanglocatie in Nederland.

2 uur geleden
Diverse ideeën voor besteding dwangsom bij fracties Westerwolde

TER APEL (ANP) - Raadsfracties in Westerwolde hebben uiteenlopende ideeën voor de besteding van het geld dat het COA als dwangsom moet betalen. Volgens de gemeente moet de raad beslissen wat er met het geld gebeurt.

3 uur geleden
COA overschrijdt opnieuw maximaal aantal asielzoekers Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2058 mensen de nacht doorgebracht. Dat zijn er voor de tweede dag op rij meer dan het maximale aantal van 2000, waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zich sinds donderdag aan moet houden als gevolg van een rechterlijke uitspraak.

5 uur geleden
Nog één gewonde in ziekenhuis na dodelijk brugongeluk Lochem

LOCHEM (ANP) - Een van de twee gewonden van het dodelijke brugongeluk in Lochem ligt nog in het ziekenhuis. Het andere slachtoffer, dat lichtgewond was, heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten, meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. De andere persoon is zwaargewond, maar buiten levensgevaar, aldus de arbeidsinspectie eerder. Bij het ongeluk woensdag viel een brugonderdeel tijdens het takelen naar beneden. Daardoor kwamen twee mensen om het leven.

6 uur geleden
Advocatenkantoor onderzoekt compensatie bezitters Babboe-bakfiets

AMSTERDAM (ANP) - Advocatenkantoor Birkway onderzoekt of bezitters van Babboe-bakfietsen compensatie kunnen krijgen. Via de website bakfietsclaim.nl kunnen gedupeerden zich vanaf vrijdag melden, laat het kantoor weten in een verklaring.

7 uur geleden
Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

13 uur geleden