Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nijmegen en Arnhem doen Zwarte Piet in de ban

Nijmegen en Arnhem doen Zwarte Piet in de ban

NIJMEGEN (ANP) - In Nijmegen is bij de intocht van Sinterklaas geen roetzwarte piet meer te zien. Een grote meerderheid van de gemeenteraad stemde er woensdagavond voor om "de figuur Zwarte Piet" niet meer te gebruiken. De gemeente gaat "andere piet-figuren" gebruiken, zoals roetveegpieten en gekleurde pieten. Ook Arnhem stopt met de Zwarte Pieten.

GroenLinks, PvdA en de Partij voor de Dieren dienden deze week een motie tegen Zwarte Piet in. Volgens de indieners van de motie lieten veel Nijmegenaren tijdens de antiracismedemonstratie vorige week in de stad horen dat ze Zwarte Piet als zeer kwetsend en racistisch ervaren. Actievoerder Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet riep bij die gelegenheid op Zwarte Piet uit Nijmegen te verbannen, zoals in een aantal andere steden in het land al eerder is gebeurd.

De gemeente is al met het plaatselijke Sinterklaascomité in gesprek over andere pieten tijdens de intocht. Nu heeft de raad besloten dat de organisatie van de intocht geen subsidie meer krijgt als er toch Zwarte Pieten blijven rondlopen.

In Arnhem diende woensdag een aantal fracties, die samen een raadsmeerderheid vormen, een motie in om "de racistische karikatuur Zwarte Piet" af te schaffen. Volgens initiatiefnemer GroenLinks wordt in Arnhem al jarenlang aangedrongen op het stoppen met Zwarte Piet, maar zonder succes. "De protesten tegen racisme hebben ons laten zien dat we nog veel stappen te zetten hebben, dit is er slechts één."

De Arnhemse raadsmeerderheid wil dat de gemeente vanaf nu niet meer deelneemt aan bijeenkomsten waar ook Zwarte Pieten zijn.

Meer uit Binnenland

Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

56 minuten geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

1 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

2 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

4 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

6 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

6 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

11 uur geleden