Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nijmeegse chipmaker Nexperia gehackt, doet onderzoek naar omvang

Nijmeegse chipmaker Nexperia gehackt, doet onderzoek naar omvang

NIJMEGEN (ANP/RTR) - Chipmaker Nexperia uit Nijmegen is vorige maand gehackt, bevestigt het bedrijf na eerdere berichtgeving door RTL Nieuws. De onderneming, die in handen is van het Chinese Wingtech Technology, doet hier nog onderzoek naar en laat niets los over de schade of impact van de hack.

Het chipbedrijf meldt na het ontdekken van de aanval "meteen" maatregelen te hebben genomen om het incident onder controle te krijgen door de getroffen systemen los te koppelen van het internet.

Volgens onderzoek door RTL Nieuws horen de aanvallers bij Dunghill, een relatief nieuwe hackersgroep. De hackers zouden hebben laten weten dat ze honderden gigabytes aan gevoelig materiaal hebben gestolen. Het gaat bijvoorbeeld om handelsgeheimen, ontwerpen van chips en vele honderden folders met klantgegevens van onder meer SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, Apple en Huawei.

Advies: betaal geen losgeld

Als bewijs van de aanval zouden de hackers tientallen documenten op het dark web hebben gezet. Als Nexperia geen losgeld betaalt, dreigen de criminelen volgens RTL Nieuws meer gegevens te publiceren.

Het Nationaal Cyber Security Centrum, dat valt onder het ministerie van Justitie en Veiligheid, adviseert slachtoffers van ransomwareaanvallen als Nexperia om geen losgeld te betalen. "Het doel van ransomware is vaak financieel gewin wat weer gebruikt kan worden om betere manieren te vinden om bij bedrijven binnen te komen."

NXP

Nexperia maakt chips die onder meer in telefoons en auto's zitten. De chipfabrikant was voorheen onderdeel van de Eindhovense chipproducent NXP, maar die verkocht de tak een aantal jaren geleden aan Chinese investeerders.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

9 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

12 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

14 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

15 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden