Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nijmeegs museum maakt expo over De Zwarte Dood

Nijmeegs museum maakt expo over De Zwarte Dood

NIJMEGEN (ANP) - Terwijl de wereld in de greep is van het coronavirus en de musea nog gesloten zijn om besmettingen te voorkomen, hoopt museum Het Valkhof in Nijmegen vanaf eind februari met een expositie te komen over de pest. De ziekte, ook wel De Zwarte Dood genoemd, maakte met name in de 14e eeuw miljoenen slachtoffers. Geschat wordt dat tussen 1347 en 1351 circa een derde van de Europeanen eraan bezweek. Ook lang daarna kwam de pest nog veel voor.

Het museum wil laten zien hoe de ziekte, veroorzaakt door de pestbacil, sporen heeft nagelaten in kunst en samenleving. Met meer dan tweehonderd werken van kunstenaars als Gabriël Metsu, Albrecht Dürer, Erwin Olaf en Berlinde De Bruyckere en schrijvers als Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio en Albert Camus wil Het Valkhof de geschiedenis van de pest combineren met de actualiteit.

"Waar grootse werken van oude meesters, imposante altaarstukken en aansprekende heiligenbeelden van Sint Sebastiaan en Rochus de geschiedenis van de pest invoelbaar maken, nodigen hedendaagse sculpturen, video-installaties en futuristische bio-kunst uit tot reflectie op de huidige coronapandemie en de gevolgen ervan in de toekomst", belooft het museum. Niet eerder werd in Nederland een tentoonstelling van deze omvang aan dit onderwerp gewijd, aldus een woordvoerster.

Straf

De grote pestepidemie barstte in 1347 in Europa uit en maakte alleen al bij de eerste golf 25 miljoen dodelijke slachtoffers. De ziekte werd gezien als een straf van God of als een gevolg van astronomische fenomenen. Toch waren er toen al er complotdenkers, aldus het museum, die dachten dat de ziekte met opzet werd verspreid door boosaardige lieden.

Vanaf de zeventiende eeuw kreeg de medische wetenschap wat beter zicht op de pest. Dokter IJsbrand van Diemerbroeck behandelde in 1635 en 1636 als stadsgeneesheer van Nijmegen pestlijders en schreef erover. Met dit traktaat, dat zich in de collectie van Het Valkhof bevindt, is Van Diemerbroeck volgens het museum zijn tijd vooruit: "Zijn klinische observaties vormen het begin van een wetenschappelijke benadering van de ziekte. Het groeit uit tot het belangrijkste boek over de pest in die tijd."

Het Valkhof hoopt de expositie te kunnen laten zien van 25 februari tot en met 30 mei.

Meer uit Binnenland

Prognose: personeelstekort zorg loopt nog veel verder op

DEN HAAG (ANP) - Het personeelstekort in zorg en welzijn neemt de komende tien jaar verder toe. Nieuw kabinetsbeleid helpt daar weliswaar tegen, maar lang niet genoeg om het tekort aan menskracht weg te nemen. Dat staat in een nieuwe arbeidsmarktprognose die minister Conny Helder (Langdurige Zorg) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

8 uur geleden
De Jonge gaat nadenken over invoering 'tochtkorting' huizen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil net zoals minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) dat de energierekening voor mensen met vooral lagere en middeninkomens zo snel mogelijk omlaag gaat en betaalbaar wordt. In een Kamerdebat drongen zowel coalitie- als oppositiepartijen aan op meer snelheid bij de verduurzaming van woningen, maar verschillende voorstellen zijn niet meteen omarmd door de minister. Hij gaat wel de voor- en nadelen van de invoering van een 'tochtkorting' op een rij zetten. De PvdA wil dat met deze maatregel de huur van een tochtig huis wordt verlaagd, zodat de bewoners hun hoge energierekening kunnen betalen.

9 uur geleden
Hof: ggz-instelling schuldig aan dood patiënte

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft een ggz-instelling schuldig bevonden aan het overlijden tien jaar geleden van een 29-jarige patiënte. De instelling heeft een voorwaardelijke boete van 19.500 euro gekregen.

12 uur geleden
Koning bij VN: we rusten pas als water bovenaan agenda staat

NEW YORK (ANP) - Water moet als onderwerp hoog op internationale agenda‘s prijken, omdat er nu te weinig aandacht is voor waterproblematiek, zegt koning Willem-Alexander bij de opening van de VN-waterconferentie in New York. "Tot die tijd zullen wij niet rusten."

14 uur geleden
Dassenwerkgroep: actie tegen dassenburcht bij spoor te laat

BOXMEER (ANP) - ProRail zou een zerotolerancebeleid moeten hanteren als het gaat om dassen die langs het spoor leven. Dat zegt Friso Derikx, voorzitter van de Stichting Dassenwerkgroep Brabant. "Dassen worden getolereerd en kleine holen kunnen niet veel kwaad, maar zodra het burchten worden ontstaan er problemen."

14 uur geleden
ProRail: op 40 locaties dassen bij en onder spoor, meer in opkomst

UTRECHT (ANP) - Volgens spoorbeheerder ProRail zitten er op veertig locaties in met name het oostelijk deel van het land dassen bij en onder het spoor. Volgens een woordvoerder is dat al jaren bekend en worden deze plekken nauwlettend in de gaten gehouden. Hij spreekt echter van een uitzonderlijke situatie in het Friese Molkwerum en het Brabantse Esch, waar momenteel geen treinen rijden vanwege de vrees dat door de dassen het spoor verzakt. "Maar de dassen zijn wel duidelijk in opkomst."

16 uur geleden
Man opgepakt voor betrokkenheid bij ongeluk waarbij gezin omkwam

ZEVENBERGSCHEN HOEK (ANP) - De politie heeft woensdagochtend een 33-jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij het dodelijke ongeluk op de A59 bij Sprang-Capelle. Bij dat ongeluk kwam een gezin uit Raamsdonksveer om het leven. De slachtoffers waren een meisje van 10 jaar oud, een 13-jarige jongen en een man en een vrouw van 46 jaar oud.

17 uur geleden