Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nigeriaanse eiser: bitterzoet dat mijn vader dit niet meemaakt

Nigeriaanse eiser: bitterzoet dat mijn vader dit niet meemaakt

DEN HAAG (ANP) - Dat Shell een schadevergoeding moet betalen aan Nigeriaanse boeren voor olievervuiling betekent gerechtigheid, vindt een van de eisers. "Maar de overwinning is bitterzoet. Twee klagers, onder wie mijn vader, leven niet meer om deze uitspraak mee te maken. Maar deze beslissing geeft hoop voor de toekomst van de mensen in de Nigerdelta", zegt Eric Dooh in een verklaring die door Milieudefensie is verspreid. Milieudefensie stond de klagers bij.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde vrijdag dat de Nigeriaanse tak van Shell aansprakelijk is voor de schade die is ontstaan door enkele olielekkages. Het bedrijf moet daarom een schadevergoeding betalen aan de eisers.

Eric Dooh komt uit het dorp Goi, dat in de olierijke delta van de rivier de Niger ligt. In 2004 kwam 24.000 liter ruwe olie vrij uit een leiding van Shell Nigeria. Een gebied ter grootte van meer dan vijftig voetbalvelden raakte besmeurd. Doohs vader, een boer en visser, sleepte Shell voor de rechter. In 2012 overleed hij. Zoon Eric zette de zaak voort, met steun van Milieudefensie. Zijn schadeclaim werd in 2013 afgewezen door de rechtbank in Den Haag. Shell zei dat het lek door sabotage kwam en dat het daarom niet aansprakelijk is, en de rechters gingen daarin mee. Het gerechtshof draaide dat vrijdag terug: sabotage is waarschijnlijk, maar niet bewezen, en dus is Shell wel aansprakelijk voor de schade.

Ook in een andere lekkage wordt Shell aansprakelijk gesteld door het hof. Over een derde claim doen de rechters nog geen uitspraak.

Milieudefensie noemt de uitspraak fantastisch voor de Nigeriaanse boeren. "Het is enorme winst dat Shell de schade moet vergoeden. Dit is ook een waarschuwing voor alle Nederlandse multinationals die betrokken zijn bij onrecht wereldwijd. Slachtoffers van milieuvervuiling, landroof of uitbuiting hebben door deze uitspraak meer kans om een juridische strijd te winnen tegen betrokken bedrijven. Mensen in ontwikkelingslanden zijn niet meer rechteloos ten opzichte van multinationals", verklaarde directeur Donald Pols.

Meer uit Binnenland

Ruim 900 kilo cocaïne onderschept in Zeeland

VLISSINGEN (ANP) - Op twee locaties in Zeeland hebben de opsporingsdiensten dinsdag in totaal 939 kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een waarde van ruim 70 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt de douane.

3 minuten geleden
Van der Burg wil binnen maand vier 'overlooplocaties' Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft binnen een maand drie tot vier locaties nodig die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een 'doorstroomlocatie' komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting. In een brief doet Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide types locaties aan te bieden.

1 uur geleden
Vervuilend verkeer in 2025 niet welkom in groot deel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.

2 uur geleden
Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

3 uur geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

3 uur geleden
Brand in grote varkensstal in Groningse Beerta

BEERTA (ANP) - In een grote varkensstal in het Groningse dorp Beerta woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. De brandweer is bezig de varkens uit de stal te halen. Een veearts is ter plekke om gewonde varkens te behandelen. Om hoeveel varkens het precies gaat, en hoeveel er gewond zijn, is niet duidelijk.

3 uur geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

3 uur geleden