Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nigeriaanse atlete Okagbare 10 jaar geschorst wegens doping

Nigeriaanse atlete Okagbare 10 jaar geschorst wegens doping

MONACO (ANP) - De Nigeriaanse atlete Blessing Okagbare is de komende tien jaar geschorst wegens meerdere overtredingen van de dopingregels. De 33-jarige Okagbare maakte volgens de Athletics Integrity Unit (AIU) zelfs deel uit van een georganiseerd dopingregime in aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio. Vanwege deze "flagrante" schending van de dopingregels is haar straf veel hoger uitgevallen dan de gebruikelijke 4 jaar schorsing.

Okagbare heeft een behoorlijke staat van dienst in de mondiale atletiek. Ze veroverde op de Zomerspelen van 2008 in Beijing zilver bij het verspringen en won op de WK in Moskou van 2013 zilver bij het verspringen en brons op de 200 meter. Ze werd in juli vorig jaar tijdens de Olympische Spelen in Tokio betrapt op het gebruik van een verboden groeihormoon en uitgesloten van verdere deelname. Okagbare had de series van de 100 meter al gelopen.

De atlete kreeg een schorsing van 5 jaar voor positieve tests op epo en menselijk groeihormoon en nog eens 5 jaar erbij omdat ze weigerde mee te werken aan het onderzoek van de AIU, die de dopingzaken namens de mondiale atletiekbond World Athletics afhandelt. "We zijn blij met de beslissing van het tuchtcollege", zei directeur Brett Clothier van de AIU. "Een schorsing van 10 jaar is een krachtig signaal tegen opzettelijke en gecoördineerde pogingen om te frauderen op het allerhoogste niveau van onze sport."

Okagbare ontkent overigens alle beschuldigingen.

Meer uit Sport

Gesink wacht mooie dag in leiderstrui Vuelta

DEN BOSCH (ANP) - Voor Robert Gesink wordt de tweede etappe van de Ronde van Spanje een bijzondere ervaring. De renner van Jumbo-Visma mag voor het eerst in zijn lange loopbaan de weg op in de leiderstrui in een grote ronde. Dat gebeurt in Den Bosch waar de renners zaterdag om 13.15 uur van start gaan. Het is de tweede van drie Vuelta-etappes op Nederlandse bodem.

1 uur geleden
Klaver spurt naar vijfde plaats in finale 200 meter op EK

MÜNCHEN (ANP) - Atlete Lieke Klaver is in haar eerste grote finale op de 200 meter als vijfde geëindigd. Het podium was op de EK atletiek in München nog niet in bereik voor de 23-jarige sprintster uit Enkhuizen. Ze klokte 22,88, iets boven haar persoonlijk record van 22,66.

6 uur geleden
Bol na unieke dubbel: ik ben geen machine, maar het lijkt wel zo

MUNCHEN (ANP) - Femke Bol voelde opluchting na haar geslaagde missie op de EK atletiek in München. Ze won als eerste atlete ooit goud op de 400 meter én de 400 meter horden. "Ik ben geen machine, maar daar lijkt het dit toernooi wel op", zei ze bij de NOS. "Er is toch wel ongeloof dat ik dit gedaan heb. Ik kon de focus blijven houden ondanks de druk die er was. Iedereen verwachtte dat ik het wel even zou doen, maar het zijn twee compleet andere nummers. Alleen het verzuren van je benen is hetzelfde."

7 uur geleden
Bol wint ook goud op 400 meter horden en pakt unieke dubbel op EK

MÜNCHEN (ANP) - Femke Bol heeft een unieke prestatie geleverd op de Europese kampioenschappen atletiek in München. Ze heeft als eerste atlete ooit goud behaald op de combinatie 400 meter en op 400 meter horden.

7 uur geleden
Gesink is zijn ploeggenoten enorm dankbaar voor rode leiderstrui

UTRECHT (ANP) - Met een grote glimlach trok Robert Gesink na de zege van zijn ploeg Jumbo-Visma in de ploegentijdrit de rode leiderstrui van de Ronde van Spanje aan. "Ik ben de jongens zo dankbaar", zei hij over zijn ploeggenoten. "Het is fantastisch dat ze me dit hebben gegund."

8 uur geleden
Maagkrampen breken Van Diepen op, hij mist EK-finale 800 meter

MÜNCHEN (ANP) - Atleet Tony van Diepen heeft de finale van de 800 meter niet gehaald. Hij eindigde in zijn serie van de halve finales als zesde en daarmee was hij uitgeschakeld. De eerste drie van de twee heats gingen rechtstreeks door, plus twee atleten op basis van hun tijd.

8 uur geleden
Gesink leider in Vuelta na winst ploegentijdrit in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Robert Gesink is de eerste leider in de Ronde van Spanje. Zijn ploeg Jumbo-Visma won in Utrecht de eerste etappe, een ploegentijdrit over ruim 23 kilometer. De 36-jarige Gesink mocht als eerste zijn wiel over de streep drukken.

9 uur geleden