Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nigerese junta zet Franse ambassadeur het land uit

Nigerese junta zet Franse ambassadeur het land uit

NIAMEY (ANP/RTR/AFP) - De nieuwe Nigerese minister van Buitenlandse Zaken heeft de Franse ambassadeur verteld dat hij het land moet verlaten. Vorige maand werd in Niger een staatsgreep gepleegd en de junta heeft zich tegen de oude kolonisator Frankrijk gekeerd. De ambassadeur heeft 48 uur de tijd gekregen om te vertrekken.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten dat het "kennis heeft genomen van het verzoek", maar dat alleen "de legitiem gekozen Nigerese autoriteiten" een dergelijk verzoek kunnen indienen. "De putschisten hebben niet de bevoegdheid om dit verzoek in te dienen."

Frankrijk heeft nog meer dan duizend militairen in Niger gestationeerd die helpen met het bestrijden van jihadistische groepen. Die militaire samenwerking werd door de nieuwe junta al snel stopgezet. Sinds de staatsgreep is er een sterk anti-Frans sentiment en hebben aanhangers van de coupplegers meerdere malen gedemonstreerd tegen Frankrijk bij de ambassade en een militaire basis.

De Franse regering heeft zich uitgesproken tegen de coup en wil dat de vorige president in zijn functie wordt hersteld. Net als de rest van de Europese Unie stopte het land met de ontwikkelingshulp en economische samenwerking in Niger. Parijs steunt de ECOWAS, het verband van West-Afrikaanse landen, dat dreigt in te grijpen als de orde niet hersteld wordt in Niger. De junta verwijt de ECOWAS dat het zich voor het koloniale karretje van Frankrijk laat spannen.

Meer uit Buitenland

Israël bestookt Rafah, kort na nieuw voorstel bestand Gazastrook

RAFAH (ANP/AFP) - Israëlische troepen hebben met tanks en artillerie Rafah in het zuiden van Gaza bestookt, kort nadat de Amerikaanse president Joe Biden had gemeld dat Israël een nieuw voorstel heeft voor een volledig staakt-het-vuren in de Gazastrook.

47 minuten geleden
Weer Duitse politicus aangevallen

AALEN (ANP) - Weer is een Duitse politicus aangevallen. Het gaat deze keer om de parlementariër Roderich Kiesewetter van de christendemocratische oppositiepartij CDU. De 60-jarige werd belaagd tijdens een verkiezingscampagne in het Zuid-Duitse Aalen.

1 uur geleden
Standbeeld onthuld voor Russische opstandeling Prigozjin

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP) - In het Russische Sint-Petersburg is bij diens graf een standbeeld onthuld van de Russische opstandeling Jevgeni Prigozjin, die vorig jaar augustus omkwam bij een vliegtuigongeluk. Hij was de spraakmakende baas van het Wagner-huurlingenleger, dat met het Russische leger in Oekraïne vocht.

4 uur geleden
Exitpoll: partij premier Modi wint Indiase verkiezingen

NEW DELHI (ANP/RTR) - De partij van de Indiase premier Narendra Modi heeft volgens de exitpoll de verkiezingen gewonnen. Na zes weken sloten zaterdag de laatste stembureaus. Zoals verwacht lijkt Modi opnieuw een meerderheid in het parlement te hebben behaald.

4 uur geleden
Agent die gewond raakte in Mannheim ligt in kunstmatige coma

MANNHEIM (ANP/DPA) - De politieagent die vrijdag gewond raakte bij de mesaanval in het Duitse Mannheim ligt in een kunstmatige coma. Een woordvoerder van de politie laat weten dat hij nog altijd in levensgevaar verkeert.

5 uur geleden
Toch geen Indiaas temperatuurrecord afgelopen week

NEW DELHI (ANP/RTR) - Het Indiase temperatuurrecord van afgelopen week blijkt niet te kloppen. Het was woensdag geen 52,9 graden in New Delhi, maar 49,1 graden. Volgens de regering was er een sensorstoring bij het weerstation.

6 uur geleden
Evacuaties met boten en helikopter na overstromingen Duitsland

AUGSBURG (ANP/DPA) - In het zuiden van Duitsland zijn door hevige regenval meerdere rivieren overstroomd. Een aantal districten in de deelstaat Beieren heeft de noodtoestand uitgeroepen. Mensen die vastzaten in huizen zijn met boten en een helikopter geëvacueerd.

6 uur geleden