Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwste zorgwekkende coronavariant al opgedoken in 14 landen

Nieuwste zorgwekkende coronavariant al opgedoken in 14 landen

BILTHOVEN (ANP) - De nieuwste coronavariant die op een zorgwekkende manier is gemuteerd, is inmiddels aangetroffen in veertien landen, zo blijkt uit een internationaal overzicht dat onderzoekers van onder meer de Universiteit van Edinburgh bijhouden. Nederland wordt daar nog niet op vermeld, maar variant B.1.525 is ook hier al twee keer ontdekt.

De landenlijst maakt duidelijk dat de virusvariant zich al wereldwijd verspreidt: van Australië tot de Verenigde Staten en van Ghana tot België. Hij is in totaal nu 142 keer aangetoond.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde eerder dat de bewuste versie van het virus is gevonden in de regio's Rotterdam-Rijnmond en Limburg Noord. Het instituut doet nog nader onderzoek, net als onder meer de Britse en Deense gezondheidsdiensten.

Invloed vaccins

Wat "extra alarmerend" is aan variant B.1.525, is dat hij een mutatie bevat die ook zit in andere problematische versies van het virus, zoals de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten, zegt een woordvoerder van het RIVM. "Deze mutatie lijkt van invloed te zijn op de werking van de huidige generatie vaccins", aldus de woordvoerder.

Het ziet ernaar uit dat in deze varianten het zogeheten spike-eiwit dusdanig is veranderd, dat de stekeltjes van het virus zich beter aan menselijke cellen kunnen vastklampen. De mutatie die dat veroorzaakt, wordt aangeduid als E484K. Een gemuteerde versie van de wijdverbreide Britse variant heeft dezelfde verandering ondergaan. Deze variant is tot nog toe één keer aangetroffen in Nederland. Variant B.1.525 is ook nog op een andere manier gemuteerd. Die verandering wordt aangeduid als F888L.

Verenigd Koninkrijk

De nieuwe mutant is het vaakst gedetecteerd in het Verenigd Koninkrijk, 44 keer. In Denemarken is hij nu 35 keer gemeld, in Nigeria 29 keer, in de VS 12 keer en in Frankrijk 5 keer. Verder is de mutant onder meer opgedoken in België en Ghana. Dat de meeste gevallen in het Verenigd Koninkrijk zijn gevonden, wil niet zeggen dat deze variant daar echt het vaakst voorkomt. In het land worden coronamonsters massaal onderworpen aan genetisch onderzoek. Sinds deze variant werd ontdekt zijn al 85.000 monsters op deze manier geanalyseerd. In Nigeria is dat bijvoorbeeld maar met 125 monsters gedaan.

Volgens het RIVM is de nieuwe variant voor het eerst gemeld in Denemarken. De meldingen die de Schotse onderzoekers bijhouden, laten zien dat hij daar in een monster van 11 januari werd aangetroffen. Een Brits monster dat is gedateerd op 15 december bleek de nieuwe virusversie echter ook al te bevatten, net als een Nigeriaans monster van 29 december. De monsters die in Nederland positief bleken op de nieuwe versie van het virus zijn twee à drie weken geleden afgenomen, aldus de RIVM-woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.

35 minuten geleden
PVV-Kamerlid vult 6 uur spreektijd over asielwet bij lange na niet

DEN HAAG (ANP) - De zes uur spreektijd die PVV-Kamerlid Gidi Markuszower had aangevraagd voor het Kamerdebat over de spreidingswet asielzoekers, heeft hij bij lange na niet benut. Na iets meer dan twee uur, inclusief enkele interrupties, hield hij het woensdag tegen middernacht voor gezien.

36 minuten geleden
Heijnen fluit NS terug om spitsheffing, Kamer nog niet gerust

DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

2 uur geleden
Curaçao betaalt miljoenen voor voormalig openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Curaçao heeft dinsdag tijdens een veiling het voormalige openluchtbordeel Campo Alegre gekocht. Premier Gilmar 'Pik' Pisas legde namens de overheid 8 miljoen Antilliaanse gulden neer, omgerekend 4,2 miljoen euro.

3 uur geleden
Acteur Bas Muijs eerder dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld

ARNHEM (ANP) - Acteur Bas Muijs is in maart van dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld in Arnhem. Dat bevestigt zijn advocaat Petra Breukink dinsdag nadat roddelvlogger Yvonne Coldeweijer via Instagram meldde dat de acteur slachtoffer was in deze zaak. Het AD berichtte in juni al over de zaak, maar destijds was nog niet duidelijk dat het om Muijs ging.

5 uur geleden
Huurprijzen in juli 2024 waarschijnlijk met zo'n 5 procent omhoog

DEN HAAG (ANP) - De huurprijzen voor de vrije sector en de sociale huur stijgen volgend jaar naar verwachting met respectievelijk maximaal 4,9 procent en 5,8 procent. Dat meldt demissionair woonminister Hugo de Jonge dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

6 uur geleden
Kabinet wil geen jaartal koppelen aan uitbreiding EU

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil geen jaartal koppelen aan de uitbreiding van de Europese Unie. Volgens minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) moeten kandidaat-lidstaten voldoen aan de eisen voor toetreding, de zogenoemde Kopenhagen-criteria, en moet het toetredingsproces "strikt en fair" zijn. Een datum is niet leidend voor het kabinet, zegt ze.

6 uur geleden