Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwste iPhones ook in Rusland verkrijgbaar, ondanks sancties

Nieuwste iPhones ook in Rusland verkrijgbaar, ondanks sancties

MOSKOU (ANP/RTR) - Ook Russen krijgen de kans om een nieuwe Apple iPhone 14 te kopen, ondanks het feit dat het Amerikaanse technologiebedrijf Rusland eerder de rug toekeerde vanwege de oorlog in Oekraïne. Russische bedrijven kunnen echter gebruikmaken van een speciale importregeling.

Rusland kondigde de regeling in maart aan, kort na de invasie in Oekraïne en de daaropvolgende sancties tegen Rusland. Daarmee is het voor detailhandelaren toegestaan om producten uit het buitenland te importeren zonder toestemming van de eigenaar van het handelsmerk.

Op de vraag of de nieuwe iPhone, die Apple woensdag onthulde, onder de regeling zou worden ingevoerd, zei minister van Handel en Industrie Denis Manturov: "Waarom niet? Als consumenten deze telefoons willen kopen, ja. Die mogelijkheid zal er zijn."

In maart gestopt met verkoop nieuwe producten

Apple is in maart, een week na de Russische inval in Oekraïne, gestopt met de verkoop van nieuwe producten in Rusland. Evengoed zijn iPhones, MacBooks en andere Apple-producten nog wel verkrijgbaar in Russische winkels. Detailhandelaren verkopen hun resterende voorraad oude modellen. Daarnaast is het via de importregeling mogelijk om aan nieuw uitgebrachte apparaten te komen.

De Russische mobiele provider MTS verkocht donderdagochtend al de nieuwe iPhone 14-modellen in de zogeheten pre-order. De prijzen beginnen bij 84.990 roebel (1395 euro) voor de 128 GB-versie.

Levering

Volgens MTS kan de levering tot 120 dagen duren. Daarbij heeft het bedrijf het recht om bestellingen te annuleren als het problemen ondervindt bij de invoer van de producten. Apple heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar.

Manturov, die ook vicepremier is, zei vorige maand dat de regeling, die betrekking heeft op westerse producten variërend van luxe kleding tot auto's, dit jaar een waarde van 16 miljard dollar zou kunnen bereiken. Dat komt overeen met ongeveer 4 procent van de invoer van Rusland in 2021.

Meer uit Financieel

VAE steken tientallen miljarden in Egyptische toeristenhotspot

RAS AL-HIKMA (ANP/BELGA/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten steken 35 miljard dollar in Egypte, de grootste buitenlandse investering ooit in het land volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly. Omgerekend gaat het om ruim 32 miljard euro. Het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe toeristische trekpleister aan de Middellandse Zee.

21 minuten geleden
Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

12 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

12 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

13 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

16 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

16 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

16 uur geleden