Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwssite: gevoelige documenten verdwenen bij Europol

Nieuwssite: gevoelige documenten verdwenen bij Europol

DEN HAAG (ANP) - Bij politieorganisatie Europol in Den Haag zijn gevoelige documenten verdwenen, bericht nieuwssite Politico na eigen onderzoek. Het zou onder meer gaan om personeelsdossiers van belangrijke bestuurders van de organisatie.

De documenten zouden afgelopen zomer zijn verdwenen. Het gaat naar verluidt om de personeelsdossiers van topvrouw Catherine De Bolle en bestuurders Jürgen Ebner, Andrei Lințǎ en Jean-Philippe Lecouffe.

De nieuwssite bemachtigde een interne notitie van de organisatie. Daar staat in dat in september is aangekaart dat documenten over meerdere medewerkers waren verdwenen. Daarna zou aan het licht zijn gekomen dat meer gegevens weg zijn.

Ernstige inbreuk

Het voorval wordt omschreven als een ernstige inbreuk op de veiligheid. De dossiers lagen in een beveiligde ruimte in het hoofdkwartier van de EU-organisatie, een samenwerkingsverband van landelijke politiediensten.

Gevoelige personeelsdossiers zitten in een kluis waar maar weinig mensen de combinatie van kennen, zegt een ingewijde tegen de nieuwssite. Het is volkomen onduidelijk hoe de dossiers verdwenen en dat zorgt intern voor onrust.

Intern conflict

Na het voorval zou hoofd personeelszaken Massimiliano Bettin tijdelijk naar huis zijn gestuurd. Er wordt gespeculeerd dat de dossiers zijn weggehaald om Bettin te beschadigen om een intern conflict, zegt een bron tegen Politico.

Sommige documenten doken later weer op. Een burger zou ze ergens in Den Haag hebben gevonden en leverde de dossiers in bij een politiebureau. Europol wilde tegenover Politico niet reageren.

Meer uit Buitenland

Uitgaansverbod en leger op straat in Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP/DPA) - De regering van Bangladesh heeft zaterdag een uitgaansverbod afgekondigd na vier dagen van gewelddadige studentenprotesten. Daarbij zijn volgens plaatselijke media meer dan honderd doden gevallen, meer dan de helft daarvan op vrijdag. Het leger patrouilleert in de hoofdstad Dhaka. Bij de onlusten zijn naar verluidt driehonderd agenten gewond geraakt. De politie zou ook met vuurwapens op betogers hebben geschoten.

11 minuten geleden
Twaalf Congresleden vragen Biden af te zien van kandidatuur

WASHINGTON (ANP/RTR) - Nog eens twaalf Democratische Congresleden hebben vrijdag opgeroepen dat president Joe Biden moet afzien van zijn deelname aan de presidentsverkiezingen. Dat melden Amerikaanse media. Niet sinds Bidens beroerde prestatie in een debat met zijn tegenkandidaat Donald Trump hebben zoveel partijgenoten zich op één dag tegen hem gekeerd.

3 uur geleden
Schutter verkende terrein met drone kort voor aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - Thomas Matthew Crooks, die afgelopen zaterdag probeerde Donald Trump dood te schieten, verkende het terrein in Pennsylvania met een drone kort voordat de oud-president er een toespraak hield. Dat zeggen bronnen aan The Wall Street Journal. De veiligheid tijdens het campagne-evenement heeft veel vragen opgeroepen.

3 uur geleden
Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

5 uur geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

13 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

13 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

14 uur geleden